majonez - 14247 przepisów (strona:567/950)

Sałatka z łososiem 172

Składniki: -3 wędzone brzuszki z łososia -10 dkg makaronu chińskiego -puszka drobnego groszku -3 jajka -kilka suszonych pomidorów -kawałek pora -3 ogórki konserwowe -kilkanaście kostek konserwowej dyni -sól, pieprz, majonez    Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Odsączamy też groszek oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki i dynię. W kostkę kroimy też pomidory, jajka i pora(...)Makaron tniemy na drobno. Brzuszki pozbawiamy skóry a mięsko kroimy na małe kawałki.    Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Placuszki z kalafiora 202

Propozycja na smaczny obiad bez mięsa.    Składniki: -kalafior -por -marchewka -susz warzywny -3-4 jajka -czerstwa bułka -łyżka majonezu -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sól, pieprz, czosnek granulowany -olej do smażenia    Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki.    Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą(...)Odławiamy kalafior i marchew, odsączamy i studzimy.    Marchew i kalafiora kroimy na drobno.    Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami. Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i mieszamy.    Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron do zrumienienia.    Świetnie smakują

Maminek kulinarny
Surówka z sałatą radicchio z sosem jogurtowym 219

który podkreśla smak.     Składniki: -kilka liści sałaty radicchio -pół ogórka -pomidor -papryka -cebula     Składniki na sos: -3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego -1 czubata łyżka majonezu -łyżeczka posiekanego koperku -sól, pieprz -czosnek granulowany -sumak przyprawowy    Zaczynamy od przygotowania sosu. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, dodajemy do smaku sól, pieprz, czosnek i 1/4 łyżeczki

Maminek kulinarny
Pasta kanapkowa z surimi 171

proponuję dzisiaj kanapki z pastą z surimi,  rukolą i pomidorem. Jutro propozycja na kolejną pastę kanapkową.   Składniki: 150g surimi 2 jajka ugotowane na twardo łyżka majonezu (w wersji dietetycznej można zastąpić jogurtem naturalnym) sól, pieprz   Przygotowanie: Paluszki surimi i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy majonez (jogurt) i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa z tuńczyka 165

Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki) około 140g 1 jajko ugotowane na twardo ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka drobno posiekanej cebuli łyżka majonezu lub gęstego jogurtu łyżeczka ketchupu sól, pieprz do smaku Tuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę(...)majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednolita pasta. Na koniec przyprawić solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa- Kurczak curry! 388

Składniki:  ugotowana pierś z kurczaka (150g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka indyjskiej pasty curry sól Przygotowanie: Mięso kurczaka i jajka drobno kroimy lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy majonez, pastę curry i solimy do smaku. Pastą smarujemy pieczywo lub krakersy

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery w picie z sosem tatarskim 176

faszerować. Do pity wkładamy przygotowane mięso, sos tatarski, pomidorki koktajlowe i sałatę roszponkę.  Sos tatarski : 4 ogórki konserwowe 4 grzyby marynowane 1 cebula szalotka 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz   Przygotowanie: Ogórki, grzyby, cebulę i czosnek drobno kroimy. Dodajemy majonez, jogurt, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i gotowe

Smakowity Blog Kulinarny
Coleslaw 376

warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw? Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz cukier Przygotowanie: Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie(...)grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty.  Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem i cukrem do smaku. W klasycznej wersji "Kentucky" surówkę podajemy ze smażonym kurczakiem i frytkami

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z ryżem i piersią z kurczaka 2142

piersią z kurczaka   SKŁADNIKI: ryż - 1 saszetka kostki rosołowe -2 szt piersi z kurczaka podwójna -1 szt kukurydza -1 puszka ananas -1 puszka sól i pieprz majonez - 3 łyżki rodzynki -100 g PRZYGOTOWANIE: W rondlu zagotować wodę z solą, włożyć saszetkę ryżu, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Ugotowany ryż osączyć, przeciąć torebkę wysypać do miski(...)Następnie odlać kukurydzę i ananasa, osączyć na sicie.  Ananasa pokroić w kostkę, razem z kukurydzą dodać do sałatki.  Wsypać torebkę rodzynek, wymieszać sałatkę z solą, pieprzem i majonezem.  Gotową sałatkę przełożyć do salaterki (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Sałatka brokułowa z makaronem 5430

Potrzebne nam: - 2 małe lub 1 duży brokuł - czerwona papryka - mała puszka kukurydzy konserwowej' - pęczek koperku - 1,5 szklanki makaronu penne - mały kubeczek jogurtu naturalnego - 4-5 łyżek majonezu - 2 ząbki czosnku - pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól - olej Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1-2 łyżki). Brokuł tniemy na różyczki i blanszujemy(...)osolonej wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego lub sokiem cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka jarzynowa 187

wielkości nieduże ziemniaki 1 duży słoik ogórków kiszonych jeden mały por (biała część) 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo (u mnie jako dodatek nieobowiązkowy) majonez kwaśna gęsta śmietana musztarda sól i pieprz natka pietruszki Marchew, selera, pietruszkę i marchew wyszorować. Zalać wodą, by wszystkie były w niej zatopione, przykryć i ugotować do miękkości. Wyjąć, ostudzić(...)odcedzić po kilku minutach. Następnie zahartować. Dodać do warzyw razem z odcedzoną kukurydzą i posiekaną natką. Czasami, choć nie zawsze dodaję również jajka - ugotowane, obrane i pokrojone w kosteczkę. Majonez wymieszać w proporcji 2:3 ze śmietaną. Wymieszać z warzywami, doprawić musztardą oraz solą i świeżo mielonym pieprzem

Czerwień i błękit
Twister jak z KFC 427

typu 500; 1 łyżeczka mielonego imbiru; 1 łyżeczka białego pieprzu; 1 łyżeczka czosnku granulowanego;; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżczka soli; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; Sos: 3 łyżki majonezu; 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: Zimna woda; Olej do smażenia; Toster/ gofrownica. Sposób wykonania: Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać(...)woda - mąka. Kurczaka smażyć na złoty kolor na głębokim, gorącym oleju. Pomidora i sałatę umyć. Sałatę pokroić w cienkie paski, pomidora w kostkę. Przygotować sos: dobrze wymieszać ze sobą majonez, świeżo zmielony pieprz, czosnek i sok z cytryny. Na każdej tortilli układać pasek sałaty, na to 2 - 3 kawałki kurczaka, posypać pomidorem, polać sosem i zwinąć. Toritille zapiekać w gorącym

Gospodyni Miejska
Shoarma drobiowa z trzema sosami 850

filety z kurczaka; Przyprawa do shoarmy (około 25 g); Olej do smażenia. Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 2 łyżki majonezu; 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe ząbki czosnku; 1 łyżeczka cukru; 1/4 łyżeczki soli; 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Sos łagodny: 2 łyżki keczupu łagodnego; 2 łyżki jogurtu greckiego(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 2 łyżki majonezu; 1/2 łyżeczki cukru; 1/4 łyżeczki soli. Sos ostry: 6 łyżek keczupu pikantnego; 1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili; 1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu. Sposób wykonania: Mięso: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon

Gospodyni Miejska
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 212

tuńczyka i selera naciowego: 1 seler naciowy; 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju (po 130 g każda - waga netto po odsączeniu); 4 łyżki śmietany; 1 czubata łyżka majonezu; 4 łyżki ziaren łuskanego słonecznika; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść ciasto (ja wsypuję wszystkie składnki na ciasto do misy od miksera i wyrabiam robotem kuchennym(...)złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do tuńczyka. Wymieszać. Seler umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do tuńczyka z słonecznikiem. Wymieszać.  Dodać śmietanę, majonez i wymieszać.  Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na każdy placek nakładać czubatą łyżkę sałatki (lub więcej). Równo rozprowadzić sałatkę. Zwijać w rulonik i ukośnie przkrajać na pół. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 153

margaryny. Farsz: Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g); 2 jaja ugotowane na twardo; 1 surowe jajo; 150 g startego sera mozzarella; 1 łyżka majonezu; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości  tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: 2 jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Dodać(...)jajek. Wymieszać. Do farszu dodać starty ser, śmietanę i majonez. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajo i wymieszać. Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm. Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania