zapraszamy na małe co nieco! SKŁADNIKI: - kapusta pekińska, połowa, - puszka tuńczyka (najlepiej w oleju, aczkolwiek w sosie własnym też się nadaje), - puszka kukurydzy, - torebka ryżu parabolicznego, - cebula czerwona - 3, - majonez, - przyprawy: pieprz czarny, odrobina vegety (najlepiej domowej), - opcjonalnie jajko. Dość drobno kroimy kapustę i cebulę. Mieszamy z wystudzonym, ugotowanym ryżem, z kukurydzą i z tuńczykiem. Dodajemy przyprawy i majonez
Wypisz Wymalujposmakowała, więc... polecamy. SKŁADNIKI: - por 2-3, - jajka 3-4, (uczuleni na jajko kurze - jaja przepiórcze będą pysznie je zastępować), - ser żółty/mozzarella 20 dag, - cebula 2-3 białe, - majonez, - przyprawy: pieprz czarny, vegeta, - kukurydza - opcjonalnie. Pora i cebulę kroimy w pióra, ser ścieramy lub wkrajamy mozzarellę (jeśli zamysł jest na "białą damę"), jajka gotujemy na twardo. Majonez
Wypisz WymalujPASTĘ: - śledzie w oleju, 5-6 filetów/płatów - Serek Kremowy ARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia" - oliwki zielone (ilość dowolna) - oliwki czarne (ilość dowolna) - jajka 4 (lub 8 przepiórczych), - majonez domowy, łyżka - dwie, - bazylia, - pieprz czarny, - domowa mieszanka suszonych warzyw, - cebula czerwona, 4, - cebula biała, 4, - pomidory podłużne (miąższ z pomidorów, które będziemy faszerować trafia do sałatki), - oliwa(...)bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą. 3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu. 4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą, a oliwki w pierścienie - wrzucamy wszystko do miski z cebulą i serkiem. 5. Umyte pomidory przekrajamy na pół (wzdłuż
Wypisz Wymalujosoby: 1/2 świeżego ogórka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula czerwona sałata lodowa 1/2 opakowania paluszków krabowych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cytryna Przygotowanie: Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w 3 cm paski. Paluszki krabowe sparzyć i pokroić w kostkę, a cebulę w piórka(...)Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać. W szklance wymieszać majonez, jogurt. Czosnek rozgnieść, bardzo drobno posiekać i dodać do szklanki. Sos dodać do warzyw, wymieszać. Sałatę lodową pourywać przed samym podaniem sałatki. Ilość sałaty dodawać wedle uznania. Na koniec skropić sokiem z cytryny, dodać sól, pieprz i wymieszać
cooklifeProsta i smaczna sałatka z tuńczyka Sałatka z tuńczyka SKŁADNIKI: tuńczyk w kawałkach-1 puszka ryż -1 saszetka kukurydza -1 puszka szczypiorek jajka -5 szt majonez -2 łyżki sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy na sicie. Do garnka włożyć jajka, zalać wodą, gotować na twardo. Obrać jajka ze skorupek(...)pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, pokroić. Do miski wyłożyć ostudzony ryż, tuńczyka z sosem, jajka i odlaną z zalewy kukurydzę. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę przełożyć do salaterki, schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusitraci swoje dobroczynne właściwości. Co w tej paście jest wyjątkowego? Czosnek. Duuuuużo czosnku. Przygotowanie jej jest mega proste, więc do dzieła! Składniki: żółty ser czosnek (tyle ile zdołacie przełknąć) majonez Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majonezem. Smacznego
chwile dla mniełyżeczki cukru brązowego 3 cm imbiru 4 liście limonki kaffir skórka z 1 limonki 1 czerwona papryczka chilli 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu garść liści kolendry Dressing: 3 łyżki majonezu sok z 1/2 limonki świeża kolendra Dodatkowo: cząstki limonki CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 DNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Białą część łodyg trawy cytrynowej i imbir ścieramy na tarce. Liście limonki kroimy(...)przykład puszkami) i wkładamy do lodówki na dwa dni. 3. Siekamy małą garść liści świeżej kolendry (potrzebujemy około 2 łyżeczki), łączymy w miseczce s sokiem z limonki i majonezem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 15 minut, żeby dressing się przegryzł. 4. Łososia myjemy z nadmiaru marynaty, obkrawamy ze skóry, kroimy na kawałki i bardzo dokładnie wyciągamy wszystkie ości
Tajskie smakiSkładniki: 5 jajek 3 plastry szynki szczypiorek 4 rzodkiewki trochę śmietankowego chrzanu odrobina majonezu pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki. Wydrążamy żółtka, przekładamy je do miseczki. Szynkę i rzodkiewki kroimy drobniutko. Szczypiorek również. Całość przekładamy do miseczki z zółtkami, dodajemy chrzan, majonez, pieprz - do smaku i rozdrabniamy
Walijskie PichcenieSkładniki: 3 jajka słoik selera konserwowego z porem (z Rolnika) 30dkg szynki konserwowej pęczek rzodkiewki ogórek zielony szczypiorek, natka pietruszki pieprz majonez kukurydza Wykonanie: Pokroić w drobną kostkę: ugotowane jajka, szynkę, rzodkiewkę, świeży ogórek. Seler odcedzić z zalewy - pokroić.Połączyć wszystkie pokrojone składniki, dodać kukurydzę odsączoną na sicie i poszatkowaną zieleninę: szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić wg uznania pieprzem(...)solą. Dodać majonez, wymieszać i schłodzić w lodówce oj 2-3h. Można serwować ją np w miseczkach z mortadeli (przepis na miseczki TUTAJ
Walijskie PichcenieSkładniki: 1 kapusta pekińska 2 marchewki kawałek pora 1 jabłko 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu greckiego sól odrobina cukru koperek Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchew, jabłko ścieramy na oczkach, pora drobno kroimy. Majonez mieszamy z jogurtem dodajemy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem i chłodzimy w lodówce co najmniej 1h. Podajemy jako dodatek - do obiadu
Walijskie PichcenieSzybka i niezawodna przekąska, którą robię zarówno jak mam zaplanowaną wizytą znajomych, jak i bardzo często po prostu na kolację, bo jajka w lodówce są zawsze, majonez również, sałata lub pekinka też, więc 15 minut wystarczy, aby wyczarować fajne jedzonko. Oczywiście za każdym razem korzystam z innego "przybrania" moich jajek: czasami wkładam pomiędzy nie ćwiartki pomidorów, innym razem obsypuję(...)groszkiem z puszki, no i zawsze obowiązkowo - duuuża ilość pachnącego szczypiorku! Składniki: ugotowane jajka majonez pieprz szczypiorek sałata dodatkowo u mnie: plasterki rzodkiewki, szparagi konserwowe,plasterki świeżego ogórka Wykonanie jest tak proste, że nie zamierzam zamieszczać "instrukcji
Walijskie Pichceniewolę wersję podstawową (+ dodatkowo pierś z kurczaka - w oryginale nie ma) i taką przygotowałam :) Składniki: pęczek selera naciowego garść orzechów włoskich 1 winne jabłko pół piersi z kurczaka majonez ew.sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pierś kurcza ka ugotować na kostce rosołowej. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę podobnie jak pozostałe składniki sałatki. Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić - jeśli jest potrzeba
Walijskie PichcenieSurówka może być uzupełnieniem mięsnego obiadu, dodatkiem do grilla, albo najzwyczajniej naszą kolacją :) Ja zrobiłam z: kapusty pekińskiej jajek świeżego ogórka pomidora cebulki dymki szczypiorku jogurt grecki + łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Kapustę kroimy w paski, jajka gotujemy, studzimy i kroimy na ósemki. Zielony ogórek kroimy w kostkę, przy czym ja zawsze jeśli zamierzam użyć ogórka do jakiejkolwiek sałatki - usuwam(...)czym odlewam powstałą wodę. Sałatka nie podcieka potem sokiem i wygląda estetyczniej, zwłaszcza jeśli postoi dłużej. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. W salaterce układamy warstwowo: kapustę pekińską, odrobinę sosu jogurtowo-majonezowego, jajka, ogórek,pomidor,pokrojony szczypior z dymką, znowu sos i tak aż do wyczerpania składników. Całość posypujemy
Walijskie Pichceniechleba. Z dodatkiem bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony 2 jajka łyżka majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej koperek Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy, dusimy widelcem lub rozdrabniamy blenderem. Ogórki i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy musztardę, pieprz, majonez i koperek. Mieszamy, chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichceniesałatka na pewno zagości na moim menu już na stałe... Składniki: 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 200g szynki (dowolnej) 2 ogórki konserwowe pieprz szczypiorek koperek majonez Wykonanie: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy kroimy na drobną kostkę. jajka gotujemy, studzimy, kroimy w kostkę. Szynkę i ogórki konserwowe kroimy w paseczki(...)Teraz pozostaje nam tylko wymieszać wszystkie składniki, doprawić pieprzem, podać pokrojony szczypiorek, zielony koperek i majonez. Wymieszać. Wstawić do lodówki
Walijskie Pichcenie