lukier - 7892 przepisów (strona:58/527)

Domek z piernika 3D, 164

niego zadowolona i myślę, że posłuży mi dłuższy czas. Nie rozwalił się ani nie pękł jak to bywa przy jednorazowych workach które nie wytrzymują nacisku kremu... Do dekoracji użyłyśmy lukru z białka kurzego, kolorowych posypek i barwników spożywczych. Dokładnej ilości składników na lukier nie podam, bo to po prostu trzeba wyczuć samemu. Ale mniej więcej na jedno białko używamy około(...)cukru pudru Kupiec a nawet więcej jeśli potrzebujemy gęstszy lukier.  Do polukrowania i sklejenia, bo też kleiłam lukrem użyłam 4 białka.  Mam dodatkowo dla Was kod zniżkowy  do sklepu  Rosegal . Przy wpisaniu do koszyka kodu  RGBF1 otrzymamy 25% zniżki.  D omek nie jest idealny, ale taki nasz, wspólny i jak na pierwszy raz może

Radość kipiąca uśmiechem.
Piernikowe witraże ośnieżone 146

Świąteczne pierniki witraże z konfiturą wiśniową oszronione. Święta kojarzą się ze śniegiem dlatego zrobiłam śnieżne pierniczki. Wystarczą lukier, wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo fajna zabawa dla dzieci. W końcu największą radość sprawia nam kiedy możemy sami coś zrobić. Piernikowe szaleństwo dla całej rodziny, polecam. ciasto piernikowe: 180 g mąki pszennej 55 g masła 1 jajko(...)cukru brązowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g syropu klonowego pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej wiórki kokosowe lukier / cukier puder, białko jaja, sok z cytryny/ Pierniki: Masło, syrop klonowy, cukier brązowy przekładam do garnka i podgrzewam aż cukier się rozpuści. Mieszam cały czas. Zdejmuje z ognia syrop i studzę

wesoła kuchnia
PIERNIKOWE MISIE (bezglutenowe) 206

roku Bożonarodzeniowe   wypieki rozpoczynają pierniczki , tym razem w wersji bezglutenowej i bezlaktozowej  Niezwykle delikatne, lekko pikantne nadają się również do dekorowania domowym lukrem. W smaku nie różnią się niczym od zwykłych pszennych pierniczków !    SKŁADNIKI: 125 g margaryny roślinnej 100 g płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowy) 100 g ksylitolu 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy(...)UWAGA ! Gorące ciastka są bardzo delikatne i łatwo się kruszą , najlepiej przekładać je za pomocą łopatki na duży talerz i zostawić do wystygnięcia (ciasteczka stwardnieją). Gotowe ciasteczka można udekorować lukrem :) LUKIER : 200 g cukru pudru 3-4 krople soku z cytryny 1 białko Całość dobrze miksujemy aż cukier nie będzie wyczuwalny. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty można dodać kilka kropli

Marcepanowa kuchnia
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 224

łyżeczki palonego cukru. Na barwę ciasta wpływa także dodatek czekolady lub kakao. Jak w łatwy sposób polukrować piernika - ostudzony piernik kładziemy na desce i z góry wlewamy na niego lukier, następnie szerokim nożem rozprowadzamy lukier na powierzchni. lukier powinien swobodnie spływać na boki wypieku. Tak przygotowany piernik wstawiamy na parę minut do ciepłego piekarnika, aby lukier zastygł.  Pierniki będą

Ciastka - domowe słodkości
Piernik z domowymi powidłami i lukrem 191

podaję na jedną klasyczną keksówkę 12x36 cm. Do przełożenia użyłam 1 klasyczne słoiki ,,dżemowe,, powideł śliwkowych. Ciasto piernikowe: - 25 dag dobrego masła - 5 wiejskich jaj, ( 1 białko zostawiamy do lukru!!!) - 45 dag miodu, dałam spadziowy - 70 dag mąki pszennej - 200 ml mleka - 20 dag cukru - po 1 płaskiej łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka(...)sody - szczypta soli Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie  www. Skworcu.com.pl . Lukier: - 1 białko które zostało z ciasta - cukier puder ok. 1/2 szklanki tyle ile zabierze białko 1. Masło z miodem roztapiamy na małym ogniu. Połowę cukru dajemy na patelnię i czekamy aż wytworzy się karmel, kiedy jest gotowy łączymy go z wystudzonym miodem z masłem. Pozostałą

Apetyczna babeczka
Ciasto Bożonarodzeniowe, piernikowo - marchewkowe 145

świątecznym drzewku. Ciasto marchewkowe robię raz do roku. Pierniki w kształcie domków wykrawam zwykłym nożem bez foremek. Każdy dostaje swój kawałek ciasta z własnym korzennym pierniczkiem oblanym białym lukrem... Bez tego ciasta nie ma świąt!!!. Zapach domowych przypraw do piernika, karmelu z cynamonem i anyżem to kuchenne afrodyzjaki. Karmel to zawsze nie lada wyzwanie ale patelnia  Ambition  spisała(...)grubo, wykrawamy pierniczki w kształcie domów. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut. Studzimy i dekorujemy domowym lukrem Lukier: - 1 białko - cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Gotowy lukier przekładamy do woreczka, odcinamy róg

Apetyczna babeczka
Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i orzechami włoskimi 123

masła – musi być wcześniej wyjęte z lodówki by było w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru – w zależności czy chcecie by krem był słodszy czy też nie Lukier: 4 łyżki cukru pudru – najlepiej przesianego, bez grudek sok z cytryny Przygotowanie: Przygotowujemy krem. Z przygotowanego mleka do wysokiego naczynia odlewamy ok 125ml i wsypujemy do niego proszek budyniowy(...)wysokości. Spód całego ciasta musi być grubszy niż górna, która przykryje ciasto. Do spód wykładamy krem, rozsmarowujemy go i przykrywamy górną częścią. Ciasto z powrotem wkładamy do formy. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy ok 2 łyżek soku z cytryny. Mieszamy by uzyskać gęsty, lejący i biały lukier. W razie potrzeby dosypujemy cukru lub dolewamy soku. Gotowym

Życie ze smakiem
Gwiazdkowe pierniki z kolorowymi witrażykami 153

łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżeczki kakao 1 jajko 90g masła 4 łyżki płynnego miodu 220g kolorowych cukierków landrynek olej do wysmarowania formy Lukier: 1 białko 11-14 łyżek cukru pudru w zależności od wielkości jajka Wykonanie: 1. Mąkę, cukier puder, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać przyprawę do piernika, kakao(...)części. Pokrojone landrynki umieścić w gwiazdkowych, piernikowych otworach ciasteczek. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia. 6. Lukier: Do miski dodać białko i 12 łyżek cukru pudru, ubijać na najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej

Szalona Kuchnia Eweliny
Kakaowa krajanka z lukrem kawowym czyli Slodki Czwartek odc. 161 133

macie w planach nic słodkiego śmiało możecie upiec to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto. Przepis pochodzi z książki  "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa" . Kakaowa krajanka z lukrem kawowym ciasto: 150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka garść orzechów włoskich(...)lukier: 75 g masła 2,5 szkl. cukru pudru 3 łyżki mocnego naparu kawy Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kakao, proszek i mąkę. Wlewamy tłuszcz i mleko oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy, na końcu dodając orzechy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (moja miała ok 30 na 40 cm). Przekładamy ciasto i wstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Halloween Babeczki Mumie 126

babeczki z przeróżnymi dekoracjami, takimi jak nietoperze , pająki , duszki czy potworki . A także strasznie smaczne przekąski na słono ;) Składniki na babeczki Składniki na domową masę cukrową Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + serek mascarpone, kuwertura czekoladowa lub polewa Halloween Babeczki Mumie – jak to zrobić? Po upieczeniu babeczki odstawiamy do przestudzenia. Lukier przekładamy do woreczka strunowego(...)wyciskamy na papier do pieczenia kulki na oczy, kiedy lukier lekko zastygnie dodajemy źrenice z kuwertury lub polewy czekoladowej (oczka m ożna przygotować sobie na zapas i wykorzystać przy innych przepisach halloweenowych np. na tort z Oreo lub babeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej. Przestudzone

Ciastkozercy
KRUCHA SZARLOTKA 189

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.50 minut na termoobiegu. Następnie tortownicę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja swoje ciasto polukrowałam jeszcze delikatnie lukrem migdałowym (naszym ulubionym) Lukier migdałowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego olejku migdałowego - kremówka Do pudru z kilkoma kroplami aromatu migdałowego dolewamy stopniowo kremówkę i mieszamy do uzyskania pożądanej(...)konsystencji lukru (u mnie dość gęsty). Gotowym lukrem polewamy delikatnie (łyżeczką), tworząc esy-floresy... Smacznego

Smaczne Zdrowe
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 97

marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie z kremem i z owocami zrodził się po drodze. Czekoladowo cukiniowe brownie jest wilgotne, pyszne i sycące(...)Smak cukinii niewyczuwalny. Natomiast krem z owocami lekki, puszysty, delikatny. Słodko-orzeźwiające borówki i maliny polane cytrynowym lukrem stanowią niemalże idealne połączenie. Mój osobisty “wypiekowy tester” mąż był bardzooo zadowolony. Bardzo Wam polecam, zwłaszcza kiedy sezon na owoce lata trwa.   Składniki: 150 g masła 100 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 350 g cukinii 300 g brązowego

Made By Mom And Son
Pączki z lukrem. 171

się zachciało pączków, że nie było wyjścia, musiałam zrobić. Zjadłam trzy i od razu było mi lepiej :) Na blogu są już pączki z tego przepisu, ale z lukrem kakaowym i dodatkiem rumu. Właściwie to miałam nie pisać tego posta, ale pączusie tak ładnie wyszły na zdjęciu, że zdecydowałam się odświeżyć przepis :) Składniki: 500 g. mąki tortowej 50 g. drożdży(...)szklanka ciepłego mleka (250 ml.) 2 łyżki cukru +1 łyżeczka 3 żółtka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżka spirytusu Na lukier: sok z 1/2 cytryny 1 łyżka wody 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: marmolada lub powidła na nadzienie olej do smażenia Wykonanie: Cieple mleko wlać do miseczki, wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na około

Agusiowe smakołyki
Dyniowe scones (angielskie bułeczki) 159

posmakowały. Te tradycyjne zwykle są z dodatkiem rodzynek. Ja mam dla Was dzisiaj przepis z dodatkiem puree z dyni, która nadaje bułeczkom cudowny żółty kolor. Swoje bułeczki polałam lukrem ale równie dobrze można go pominąć i podawać przekrojone na pół z dodatkiem masła, ulubionej konfitury czy miodu. Scones: 2 szkl mąki pszennej 7 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej 90g zimnego masła 1/2 szkl puree z dyni 3 łyżki śmietany jajko Lukier cynamonowy: 1/2 szkl cukru pudru  1/2 łyżeczki cynamonu odrobina wody Scones: Mąkę, cukier, sól i przyprawy wymieszać w większej misce. Dodać masło i dokładnie posiekać. Puree z dyni, śmietanę i jajko wymieszać, dodać do suchych składników. Zagnieść gładkie

Smakołyki Asi
Ciasto cytrynowiec 122

cytryny • 50 g cukru • 125 g masła Bita śmietana • 500 ml śmietanki kremówki 30% • 50 g cukru pudru • 2 op. śmietan-fixu Wierzch • 250 g herbatników z ząbkami • lukier: sok z 1 cytryny + 2 szklanki cukru pudru Przygotowanie : Spód Masło pokroić w kosteczkę i zostawić na min. pół godziny aby zmiękło. Jajka wyjąć z lodówki i ocieplić. Piekarnik nagrzać(...)cukrem pudrem na sztywną i gęstą pianę, pod koniec dodać śmietan-fixy i dokładnie zmiksować. Wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię. Wierzch Na bitej śmietanie ułożyć herbatniki. Przygotować lukier: podgrzać sok z cytryny w garnku, następnie stopniowo dodawać po pół szklanki cukru pudru cały czas mieszając aż uzyskamy gładki lukier. Rozprowadzić go po herbatnikach. Ciasto odstawić w chłodne miejsce

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania