lukier - 7892 przepisów (strona:63/527)

Babeczki cytrynowe (bezglutenowe) 135

roztopione i wystudzone masło, mieszamy mieszadłem. 4. Następnie sparzamy cytrynę, i do ciasta dodajemy skórkę startą z cytryny oraz wciskamy sok z połowy cytryny, druga połowa będzie potrzebna do lukru. Mieszamy. 5. Z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy z ciastem. 6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (mikroobieg, bez mikroobiegu do 200 stopni). Przygotowujemy papilotki(...)Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczmy ok. 25 minut na drugim od góry poziomie piekarnika. 8. Tak wyglądają po upieczeniu, są wyrośnięte, rumiane i pachnące. 9. Przygotowujemy lukier - do ok. 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy. Jeżeli lukier będzie za rzadki, trzeba dosypać cukru. Lukier ma być dość gęsty. 10. Lukrujemy babeczki - np. łyżką

Kawa z mlekiem
Babeczki z suchego maku (bezglutenowe) 155

białka osobno) 110 ml mleka 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki cukru 1 zapach migdałowy 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli ok. 5 łyżek cukru pudru (do lukru) sok z jednej cytryny (do lukru) 12 papilotek Wykonanie:  1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. 2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. 3. Dodajemy suchy mak i mieszamy(...)Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 10. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 25 minut (z termoobiegiem). 11. Babeczki pieką się wspaniale. 12. Robimy lukier, do około 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z cytryny, mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty i lukrujemy jeszcze ciepłe babeczki

Kawa z mlekiem
Babka cytrynowa (bezglutenowa) 219

kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia tarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny Wykonanie: 1. Rozpuszczamy masło w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka z cukrem, aż masa(...)muszę kombinować i piec trochę inaczej (najpierw 20 minut grzanie góra-dół, 20 minut z termoobiegiem i 10 minut z grzaniem dół). 12. Studzimy ciasto w blasze. 13. Przygotowujemy lukier i nakładamy lukier łyżką na ciasto, by lukier spływał fantazyjnie :-) Smacznego

Kawa z mlekiem
Piernikowy domek świecznik 2017 121

płynnego miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 żółtko 3 łyżki mleka (opcjonalnie) Lukier królewski: 1 białko 250 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny Dodatkowo: 3-4 landrynki w pomarańczowym kolorze Przygotować rondelek. Włożyć do niego masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon(...)górka proszku z landrynek)  Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 7-8 minut.  Mniejsze elementy piec osobno i krócej. Wystudzić wszystko na kratce. Przygotować lukier. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ucierać najpierw na wolnych obrotach, a następnie na większych, aż do uzyskania błyszczącego, gęstego lukru. Jeżeli lukier jest zbyt rzadki, dodać więcej cukru

Świat Ciasta
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 200

Piernik niejedno ma imię. Czy to malutki, kruchy i dekorowany lukrem piernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny do krojenia w plastry… Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto(...)cieple).   Ciasto przed podaniem dekorujemy – cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy do niego tyle soku z cytryny i brandy, żeby nabrał konsystencji gęstej śmietany. Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim piernik. Na jeszcze wilgotnym lukrze przyklejamy wybrane dekoracje. Pozostawiamy do zaschnięcia. SKŁADNIKI 100g mąki pszennej typ 500-550 100g mąki żytniej typ 720 150g miękkiego masła

Karo in the Kitchen
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 389

pieczenia zależy od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Wystudzone ciasto dodatkowo możemy udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. na lukier: 1/2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody 3-4 łyżki cukru pudru Do miseczki wlewam sok z cytryny, wodę, dodaję stopniowo(...)cukier puder i dokładnie mieszam ilość cukru zależy od tego jak gęsty lukier chcemy uzyskać. Tak przygotowany lukier nakładam łyżeczką na makowiec (piszę po nim) i posypuję orzechami. Makowiec w kształcie kwiatu jest gotowy, jest bardzo puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 179

pieczenia Nadzienie: 1 szklanka maku białego Radix-Bis 100 g orzechów włoskich/laskowych 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1/2 szklanki melasy trzcinowej Radix-Bis 2 jajka Lukier: 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru garść orzechów włoskich/laskowych Wykonanie: Nadzienie: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy(...)postępujemy z drugą połową ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Orzechy drobno siekamy. Rolady prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO Z POŁÓWKAMI KAKI 150

masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 3-4 szt. kaki Lukier: 2 łyżki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Kaki myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry, odcinamy górną część razem z liśćmi i kroimy na pół. W misce mieszamy 2,5 szklanki mąki(...)około 31 x 21 cm). Na ciasto układamy połówki kaki i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Ciasto prosto po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy przygotowanym lukrem

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto dyniowe 139

łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka otarta z pomarańczy szklanka puree z dyni łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki cynamonu Na lukier:  szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody łyżka soku z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrami na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku miksując krótko po każdym dodaniu(...)połączenia składników. Ciasto wykładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Ciasto pieczmy w 180 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.  Lukier: cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z pomarańczy do uzyskania gęstego lukru. Dekorujemy ciasto. SMACZNEGO! Do dekoracji ciast i ciasteczek lukrem lub czekoladą polecamy pojemniki marki Wilton dostępne

Smak mojej kuchni
Najlepsze babeczki cytrynowe 186

szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżki soku z cytryny Lukier: sok z połowy dużej cytryny 4-5 łyżek cukru pudru Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny. W drugim naczyniu jajko wymieszać z mlekiem, olejem(...)muffinów wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Po upieczeniu babeczki studzić na kratce. Sok z cytryny przeznaczony na lukier bardzo dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. Lukier musi mieć gładką konsystencję. Wystudzone babeczki polać lukrem i pozostawić do zaschnięcia. Smacznego

kuchnia doski
Rogale Świętomarcińskie, wg tradycyjnej receptury 170

biszkoptów 200 g cukru pudru 2 batoniki marcepanowe 100 g rodzynek namoczonych w rumie 200 g mieszanki orzechów 3 jajka dodatkowo: 50 ml mleka 1 jajko Składniki na lukier: 2 szkl cukru pudru skórka otarta z 1/2 pomarańczy odrobina soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy odrobina wrzątku dodatkowo: posiekane orzechy włoskie Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki na rozczyn wymieszać i odstawić(...)blaszce układać po 6 rogali, każdy posmarować ubitym jajkiem z mlekiem. Odstawić na 20 minut i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 minut, do zarumienienia. Przygotować lukier, cukier puder wymieszać z odrobiną wrzątku, soku z pomarańczy oraz skórką pomarańczową. Lukier powinien być dość gęsty, by nie spływał zbyt łatwo z rogalików. Ostudzone rogale posmarować lukrem i posypać

Trufelkowo
Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami / Lemon blueberry yogurt cake 205

duże jajka 2 łyżki startej skórki z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1/2 szklanki oleju roślinnego 1 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych) 1 łyżka mąki pszennej Składniki na lukier: 1 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu wanilii mleko do rozcieńczenia lukru w razie potrzeby Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)delikatnie wmieszaj je do przygotowanego ciasta. Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka.. W celu przygotowania lukru, wymieszaj rózgą cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Gdyby był zbyt gęsty dolewaj po odrobinie mleka cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika

karmelowy
Jesienne cinnamon rolls z dynią 151

Cinnamon rolls, to jeden z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Jest to nic innego jak słodkie drożdżówki z nadzieniem cynamonowym, polane lukrem. Lecz dzisiaj nie będzie tradycyjnie, dzisiaj będzie całkiem inna wersja. Zapraszam na jesienne cinnamon rolls z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, uwierzcie są o niebo lepsze niż tradycyjne. Mięciutkie ciasto drożdżowe, ekstra smaczne nadzienie na bazie dyni, jabłek, cynamonu(...)puree z dyni, mieszamy. Jeżeli jest potrzeba dosładzamy wg. własnych upodobań. W osobnej miseczce cynamon łączymy z cukrem.  Odstawiamy nadzienie i mieszankę cynamonową w stronę, aż ciasto wyrośnie. Lukier: Miękkie masło miksujemy z mascarpone przez 2-3 min. Po tym dodajemy cukier puder i miksujemy do powstania gładkiego, gęstego lukru. Odstawiamy w stronę, aż bułeczki będą upieczone. Formowanie bułeczek

Kuchnia Łukasza
Francuskie faworki 167

Tłusty Czwartek, a że do niego jeszcze daleko polecam w wersji pieczonej – Francuskie faworki.   Składniki na minimum 14 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g) Dodatkowo: - lukier lub cukier puder Ciasto wyjmujemy z lodówki ok. 15 minut wcześniej (podczas rozwijania nie będzie pękało). Blaszki wykładamy matą lub papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 200°C. Arkusz ciasta rozwijamy(...)dało jeszcze 18 faworków. F rancuskie faworki, to ciasteczka nie wymagające żadnych zdolności - ani manualnych, ani kulinarnych. Wykorzystując gotowe ciasto można je przygotować błyskawicznie. Robiłam z cukrem pudrem i lukrem (na zdjęciach wersja z lukrem) i muszę przyznać, że te z lukrem cieszyły się dużo większym „wzięciem”. Gorąco polecam i życzę smacznego. Jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na faworki/chrusty smażone – polecam

mojewypiekiinietylko
PIECZONE PĄCZKI 199

tłuste i kaloryczne. Nie jest to deser wskazany dla diabetyków, jednak raz w roku każdy ma na nie ochotę. Cukiernie bombardują nas zapachem i promocjami, z internetów wylewa się lukier, a zdjęcia pączków czyhają na nas wszędzie. Trudno jest pozostać niewzruszonym i oprzeć się tej słodkiej pokusie. Chorując na cukrzycę, słodki paczek oprócz miłego wspomnienia może poskutkować hiperglikemią (podwyższonym poziomem(...)drobne sito 40g drożdży 50g cukru 3 jajka duża szczypta soli 100g roztopionego i ostudzonego masła lub oleju kokosowego 100g powideł lub niskosłodzonego dżemu (niekoniecznie) cukier do posypania lub lukier (niekoniecznie)Najpierw przygotować zaczyn. Do dużej szklanej miski wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i pokruszone świeże drożdże. Wymieszać dokładnie i odstawić

Dietolog

Proponowane wyszukiwania