Słodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki.Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast
RAROSSA28cm) blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około pól godziny.Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ciasto około 30 minut. Od razu po wyjęciu z pieca smarujemy lukrem zrobionym z 60g cukru pudru i 2 łyżkami soku z limonki
Z butelką mleczka w tlegruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni do lekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy.Składniki:cukier puder,cytryna.Do miseczki wsypujemy cukier puder, do którego wyciskamy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja swoje rogaliki po polukrowaniu lekko
Codzienna kuchnia niecodziennapostanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były to moje ulubione. Delikatne w smaku, puszyste w środku i z dużą ilością lukru. Zawsze mnie zastanawiało dlaczego nazywają się hiszpańskie? Bo przecież w Hiszpanii próżno ich szukać. Jak ktoś zna odpowiedź, to proszę o nią w komentarzu :). Korzystałem z przepisu dostępnego na Moich
Food Squarewysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać resztę składników i utrzeć na gładką masę. Jeśli lukier będzie za gęsty, należy go przełożyć do rondelka i podgrzać (chwilkę!), cały czas mieszając, aż uzyskamy konsystencję bardzo gęstego syropu. Gotową polewą polewamy muffinki. Smacznego
Oryginalny smakWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree nadziane domowymi powidłami śliwkowymi Polane są pysznym pomarańczowym lukrem. Są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Kto posiada dynie niech spróbuje a nie pożałuje Post Bułeczki dyniowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewierzch roztopionym masłem i dajemy chwilę, by wyrósł. Gdy zauważalnie zwiększy swoją objętość wstawiamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika i pieczemy do zrumienienia (około 40 minut). Polewamy lukrem (cukier puder mieszamy ze śmietanką 36% do uzyskania gładkiej konsystencji). Następnie zjadamy w mgnieniu oka... bo inaczej się nie da! Smacznego i do usłyszenia! (function
Symfonia SmakówBardzo lubię ciasta cytrynowe, a przepis na to znalazłam na opakowaniu margaryny. Proste i naprawdę smaczne. Ciasto cytrynowe.Składniki na formę 30 x 10cm:250
Miksturownikjajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego mleka krowiego lub roślinnego np kokosowego szczypta soli duża puszka 600g masy makowej lukier – przepis lub cukier puder Jak zrobić świateczny wieniec z makiem: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W ciepłym mleku z łyżką cukru rozkruszamy drożdże, mieszamy. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie jajka wbijamy
Dorota SmakujeAlpejski chlebek, czyli lekko piernikowe, kruche ciasteczka. Jak dla mnie to jeden z najlepszych przepisów na blogu. Bardzo, bardzo je Wam polecam. Połączenie korzennego, lekko czekoladowego ciasta z cytrynowym lukrem- po prostu bajka! Możesz już zapomnieć inne przepisy na ciasteczka :) 2. Czekoladowe ciasteczka z karmelem cudowne, przepyszne, prawdziwe klejnoty. Nawet jeśli nie jesteś fanem kakao, ten smak Cię przekona
dolcevitainmykitchenPRZEPIS Pieczarkowy pasztet z kaszą jęczmienną Pasztet z kaszy i pieczarek ma wiele zalet, zdecydowanie górują w nich dostępność składników i ich niska cena. ZOBACZ PRZEPIS Korzenne ciasteczka z lukrem Rozpływające się w ustach korzenne ciasteczka z cytrusową nutą. ZOBACZ PRZEPIS Miękka strucla z makiem Drożdżowa rolada z makiem. Prosta w przygotowaniu – to klasyk! PRZEPIS Z EBOOKA – LINK
Via Gustocentymetr luzu. Makowce pieczemy 30 minut w temperaturze 190 % *, funkcja termoobieg. Po upieczeniu studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sciągamy papier i dekorujemy je czekoladą lub lukrem. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolidaktyli ( zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc) 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki orzechów laskowych lub innych opcjonalnie: cukier puder do posypania, lub lukier Do robota kuchennego przekładamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto przekładamy na stolnicę, lekko spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą
noteskulinarnyfigabyło gładkie i elastyczne. 4. Ciasto rozwałkować na grubość ok 6-7 mam. Wykrawać dowolne wzory. Piec w 170*C przez 10-11 minut. Po wystudzeniu można udekorować lukrem lub polewą. Smacznego!!! Źródło: Instagram, anna_od_strony_kuchni
Kuchnia domowa Ani