lukier - 7892 przepisów (strona:254/527)

Strucla makowa 287

pomarańczowa ·         4 białka ·         Do dekoracji: ·         lukier Ciasto drożdżowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy(...)papierem a makowcem powinno być ok 8 mm luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 35 minut. Ostygniete ciasto lukrujemy. Składniki na lukier: ·         pół szklanki cukru pudru ·         1 -2  łyżeczki soku z cytryny Rozcieramy na gładką

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 415

Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki. rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży,  5 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  3/4 szklanki mleka,  150g masła,  2 jajka,  6 łyżek cukru pudru(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut.Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.                                      Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Czas na babkę 146

masła 2 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g rodzynek sułtanek 250 ml bardzo mocnej herbaty skórka z 1 cytryny szczypta soli lukier: cukier puder sok z cytryny wykonanie: Zaparzamy mocną herbatę. Do rondelka wlewamy świeżą herbatę i rodzynki.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Odsączamy rodzynki, a wywar zostawiamy do całkowitego(...)składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzoną babkę pokrywamy lukrem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Przysmaki Karolki
Kruche ciasteczka migdałowe 206

kopytek- I tniemy na ciasteczka. Wkładamy do nagrzanego piekarniaka na 180 C ( z termoobiegiem na 160 ) na 15-20 min. Odstawiamy ciasteczka do wystygniecia. Ciasteczka prawie gotowe :)  Szykujemy lukier. Do cukru pudru dolewamy 2-4 łyżek wrzątku I mieszamy do polączenia. Jeżeli będzie za dużo wody lukier się nie "zetnie"- podsypujemy wtedy więcej cukru. Nabieramy łyżką I robimy wzorki

Smaki Edyty
*** Zapachy w moim domu , w mojej kuchni *** Piątki z Yankee Candle VANILLA CUPCAKE / SPICED ORANGE / HONEY BLOSSOM 85

misz masz. Myślę, że znajdziecie coś dla siebie.Wosk Vanilla Cupcake znajdziecie tutaj. Vanilla Cupcake to wosk z serii Housewarmer o zapachu waniliowej babeczki łączący w sobie aromaty biszkoptu, wanilii, lukru oraz cytryny.O zapachu możemy powiedzieć, że to łakocie pachnące domowo, bo wiadomo że takie są najlepsze. Woskowa tarteletka pachnie jak ciepła waniliowa babeczka z cytrynowym lukrem. Piękny budyniowy kolor wosku

Magiczne Życie Marty
Pączki hiszpańskie 167

mnie nazywane gniazdkami i oczywiście oblane lukrem. Są kruche i słodkie czyli idealne na karnawał i Tłusty Czwartek.  Składniki : * szklanka wody * szklanka mąki pszennej * 1/3 kostki masła * szczypta soli * 4 jajka * olej do smażenia * lukier Przygotowanie : Masło rozpuścić w wodzie i gdy się zagotuje to zmniejszyć gaz, wsypać całą mąkę z solą i mieszać szybko i energicznie

Magiczne Życie Marty
Walentynkowe naleśniki serduszka 137

Naleśniki lubi chyba każdy. U mnie dzisiaj propozycja w kształcie serduszek z polewą czekoladową i czerwonym lukrem. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne!  Składniki :* 1,5 szklanki mąki pszennej* pół szklanki mleka* 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej* szczypta soli* łyżeczka oleju rzepakowego   Przygotowanie :Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej(...)dodatku tłuszczu. Ciasto ma być troszkę gęstsze niż na tradycyjne naleśniki. Z naleśników wykroić foremkami do ciastek, serduszka. Przygotować czekoladę , rozpuścić mleczna tabliczkę czekolady z łyżką masła. Przygotować lukier z dużą ilością soku z cytryny bądź pomarańczy. Wtedy naleśniki nie będą bardzo słodkie. Udekorować według własnego uznania, u mnie Walentynkowe serduszka

Magiczne Życie Marty
Oponki bez sera - kwiatuszki 136

szybkie oponki bez sera, ale za to piękne kwiatuszki. Nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek ale i na każdy dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. A kolorowe lukry będą idealną zabawą dla dzieci.  Rozczyn : * 1/5 kostki drożdży  * łyżka cukru * łyżka mąki * łyżka ciepłej wody Składniki : * 1,5 szklanki mąki tortowej * 1 jajko * 1 żółtko * łyżka masła(...)łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu  * olej lub smalec do smażenia * kolorowy lukier  Przygotowanie : Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, nie podsypywać za dużo mąką. Wycinać kwiatki większą foremką

Magiczne Życie Marty
Babka z advocaatem 105

nadchodzącej Wielkanocy postanowiłam go odświeżyć specjalnie dla Was. Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również z likierem. To był strzał w dziesiątkę. Z ręką na sercu mogę Wam ten przepis polecić, liczę

Pora coś zjeść
Strucla makowa 331

rozlać" na boki - tak przygotowany pakunek ułożyć na blasze i pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia - piec w 180-190 stopniach przez około 50 min Mój makowiec udekorowałam białym lukrem i posypałam ziarenkami maku. Dzięki temu, że warstwa lukru jest cienka, nie podnosi on znacznie słodkości ciasta, a udekorowana strucla makowa ładnie prezentuje się na stole

Smakołyki Bereniki
Babka herbaciana 372

Babka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty.Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne(...)tłuszczem i oprószonej mąką- piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone (suche)- zimną babkę można udekorować lukrem lub polewą czekoladą, ja swoją polałam polewą przygotowaną z 50g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka Babka herbaciana nie smakuje jak herbata, mimo że jej smak jest

Smakołyki Bereniki
Zapach pierników. NIBY - KATARZYNKI. 305

Rodzajów pierników jest ho ho i jeszcze więcej! Z lukrem, z polewą, z czekoladą.. Takie, siakie i owakie. Natomiast w moim domu, od kilku lat, umiłowaliśmy sobie.. Katarzynki. Nazwyklejsze pod słońcem Katarzynki. Podczas pieczenia, ich aromat wypełnia cały dom. Każdy już z niecierpliwością czeka, kiedy wyjmę blachę z pieca. Pierniczki nawet nie zdążą wystygnąć. Domownicy wcinają(...)godziny. Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze obsypanej mąką. Piec 20 - 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować lukrem (to pominęłam).  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 254

minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam placek w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Cukier puder rozcieram z odrobiną wody tak, aby powstał gęsty, ciągnący  się lukier, który następnie rozsmarowuję na wystudzonym placku. Kiedy lukier stwardnieje, podaję.  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. 193

minut, aż pyszczki się zrumienią. Zostawiam do wystudzenia. Następny element - oczka. Wsypuję do miseczki 1/2 szklanki cukru pudru i dodaję łyżkę mleka. Musi powstać bardzo zwarty, wręcz plastyczny lukier. Za pomocą palców pokrytych cukrem pudrem, formuję małe wałeczki z lukru i rozpłaszczam je na kształt oczek. Delikatnie przyciskam do zajączków. Aby je przymocować, na środku mocno wduszam po jednym

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania