lukier - 7892 przepisów (strona:117/527)

CIASTECZKA TĘCZOWE SERDUSZKA (NA DZIEŃ DZIECKA I NIE TYLKO) 627

ciasteczka - plastry grubości 5-7 mm i piecz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni C. Z cukru pudru i odrobiny wody zrób gęsty lukier, taki by po posmarowaniu nie ściekał z brzegów ciastek. Ranty upieczonych i ostudzonych ciasteczek posmaruj lukrem i obtocz w posypce. Pozostaw do zastygnięcia. Gotowe! Smacznego! UWAGI: 1) Moja foremka do ciastek(...)trzech. 2) Z braku posypki w formie kolorowych kuleczek, które nie rozpuszczają się podczas pieczenia, użyłam zwykłej cukrowej posypki. Pokryłam nią już upieczone ciasteczka, uprzednio smarując ich ranty gęstym lukrem. 3) Zabarwione warstwy ciasta przed wykrawaniem serduszek ułożyłam fioletowym kolorem od góry, dlatego moje serduszka mają inną kolejność kolorów niż w oryginale. 4) * autorka podaje na każdym etapie chłodzenia ciasta

Słodko-Słony Świat Ilony
Świąteczna babka ajerkoniakowa 383

mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka ajerkoniaku lub adwokatu Lukier adwokatowy: 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki ajerkoniaku lub adwokatu Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy. Przepis zaczerpnęłam z bloga szefowa-kuchni.blogspot.com Pokochaj Czekoladę na FB https://web.facebook.com/kochamczekoladeAK/

Kocham Czekoladę
Ciasteczka pistacjowo- limonkowe 144

pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 200 g masła 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2  szklanki grubo zmielonych pistacji 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli Lukier 2,3 łyżki soku z limonki ok. 10 łyżek cukru pudru Z wszystkich podanych składników (oprócz tych na lukier) zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 min. w temp 170-180 stopni. Jeśli użyjemy pistacji lekko solonych , rezygnujemy z 1/2 łyżeczki  dodawanej do ciasta. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Możemy udekorować je kawałeczkami pistacji lub startą skórką z limonki. Pamiętajmy. Limonkę należy starannie wyszorować i wyparzyć. Smacznego :)  Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka z lawendą 134

Potrzebujemy: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g masła sok wyciśnięty z 1 limonki 1 żółtko 4 łyżeczki kwiatków lawendy 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru pudru Lukier limonkowy 2,3 łyżki soku z limonki ok. 10 łyżek cukru pudru WYKONANIE:  Z wszystkich podanych składników (oprócz tych na lukier) zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki(...)minut. Po wyjęciu , wałkujemy na grubość około 2,3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 min. w temp 180-200 stopni. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
BATONIKI CYTRYNOWE 174

domowe, baaaardzo cytrynowe batony na kruchym spodzie rozpływają się w ustach. Kwaśny smak cytryny przełamuje słodki  lukier. To idealny deser dla miłośników cytrusowych przysmaków:) POTRZEBUJEMY; ok 100g zimnego masła 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na kruszonkę. Wylepiamy nią formę (u mnie ok. 20x30cm i nie może być większa przy tej ilości(...)stopni bez termoobiegu. Uważamy aby masa nie za bardzo się przypiekła. 3 łyżki soku z cytryny około 6 łyżek cukru pudru  Podgrzewając sok i cukier przygotowujemy gęsty jasny lukier. Jeśli jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru. Lukier wylewamy na gorącą jeszcze masę. Studzimy i kroimy w niewielkie kwadraty.  Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi ze strony: www.yourhomebasedm om.com

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto pomarańczowe z kolendrą i lukrem 189

duża pomarańcza 175 g cukru trzcinowego 2 łyżki całych nasion kolendry 50 g polenty 175 g miękkiego masła 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka lukier: 1 pomarańcza 50 g cukru 100 g cukru pudru Wykonanie: Przygotować pomarańczę - można to zrobić dzień wcześniej: Pomarańczę przełożyć do rondla, zalać ją całą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez(...)temperaturze 180 o C przez 40 - 50 minut do tzw. suchego patyczka, ciasto powinno odstawać od brzegów formy. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w foremce do wystygnięcia. Przygotować lukier: Pomarańczę dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę z pomarańczy a następnie uzyskane plastry pokroić w cienkie paseczki. 50 g cukru przesypać do rondelka, dodać 100 ml wody i podgrzewać

Mama Gotuje
Jogurtowy placek z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.118 175

Przepis na to ciasto jest moją wiosenna wariacją na temat tej  babki jogurtowej. Wilgotne, trochę ciężkie ciasto, niezbyt słodki placek, charakteru nadał mu rabarbar i lukier cytrynowy. Jogurtowy placek z rabarbarem ciasto: 225 g jogurtu naturalnego 180 g drobnego cukru do wypieków 150 ml oleju 450 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta(...)połowy cytryny 3 ogonki liściowe rabarbaru, umyte i pokrojone w plasterki lukier: 0,5 szkl. cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Mąkę i proszek do pieczenia łączymy w misce. Jajka z cukrem przez kilka minut ubijamy mikserem na jasna puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując. Dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia na zmianę z jogurtem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 180

zarumienić. Ostudzić.  Na sam koniec zabrać się za dekorowanie. Cukier puder wsypać do miski. Na sam początek wlać 2 łyżki wody + odrobinę soku z cytryny. Wymieszać. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej wody bądź soku z cytryny. Gotowym lukrem przyozdobić brzegi bułeczki. Od razu obsypywać wiórkami kokosowymi. Podawać dopiero wtedy, gdy lukier stwardnieje.  Przygotowywanie masy żółtkowej

Ugotować
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 174

pieczenia 6 cl oleju arachidowego 3 łyżki rumu 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej 3 szczypty zmielonego cynamonu 1 szczypta soli Bita śmietana do podania (najlepiej przygotowana własnoręcznie)   Na lukier królewski: 1 białko jajka 175 g cukru pudru ½ cytryny   Suszone morele pokrój w drobną kostkę. Namocz je w miseczce zawierającej 5 cl wody i 3 łyżki rumu. Marchewkę obierz(...)Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek w ciasto, powinien być suchy i czysty. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku przez 5 minut i wyjmij z formy. W międzyczasie przygotuj lukier. Wlej białko do miseczki. Ubijaj trzepaczką rózgową, dodaj cukier puder, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny, ubijaj do uzyskania jednolitego kremu. Wlej lukier na ciasto. Rozprowadź go za pomocą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Babka makowo-orzechowa z białek 154

tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego  maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek do pieczenia 1 limonka tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka bułki tartej lukier 2 łyżki cukru pudru 1 białko sok z limonki Wykonanie: Ubijamy białka z cukrem (jedno białko zostawiamy do lukru) na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypujemy porcjami wymieszaną mąkę(...)suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pian ę razem z cukrem pudrem, dodajemy sok z limonki. Dekorujemy wystudzoną babkę lukrem oraz startą skórk ą z limonki. Smacznego

kgwjanczewo
Bułeczki z twarogiem 208

Jakiś czas temu je robiłam..Bułeczki z twarogiem...przepis pochodzi  stąd. Moje nie wyglądają tak pięknie, ale smaczne były, no i ja nie dałam skórki kandyzowanej...lukier nie wyszedł tak jak trzeba..no i ja musiałam dać więcej mąki niż podano w przepisie. 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 100 g masła, bardzo miękkiego 35 g świeżych drożdży 3 łyżki(...)twarogu 4 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru wanilinowego żółtko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania  2 00 g cukru pudru + około 2 łyżek wody na lukier   Do miseczki pokruszyć drożdże i rozetrzeć je z 1 łyżeczką cukru. Dodać ciepłe mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 - 15 minut.Przesia

Moje domowe kucharzenie
PĄCZKI HISZPAŃSKIE 167

Smaki dzieciństwa :) Pączki hiszpańskie znane też jako gniazda albo parzone są zrobione z ciasta parzonego. Ciastka same w sobie nie są słodkie a słodyczy dodaje im lukier :) Czyż można się im oprzeć? Składniki: 200g mąki, 100g masła, 4 jajka, szczypta soli, szklanka wody, olej do smażenia, cukier puder do zrobienia lukru. Wykonanie: Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać masło(...)góry a po 1 minucie go usunąć). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Wyjąć z oleju, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, ostudzić. Zrobić lukier z cukru pudru. Udekorować

Zrób to smacznie
Puszyste ucierane ciasto ze śliwkami wg Aleex 188

manny • 1 łyżka soku z cytryny – do ciasta • śliwki, ale mogą być też inne owoce, włączając mrożone • 2 łyżki cukru pudru o ok. 1 łyżki soku z cytryny na lukier Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób przygotowania: 1. Obydwa rodzaje mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym(...)pieczenia. Na górę poukładać owoce, rozcięciem do góry. 7. Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. 8. Po upieczeniu przestudzić. 9. Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z 1 - 2 łyżkami soku z cytryny. 10. Lukrem polać wierzch ciasta. 11. Ciasto podawać z kawą lub herbatą. Smacznego

W mojej kuchni
Babka z niespodzianką 189

przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce. Polukrować. Lukier:  [ u mnie polewa czekoladowa] 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki wrzątku lub soku z cytryny Składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość(...)lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru

Moje domowe kucharzenie
Sernik krakowski 153

dziecko jeździłam z mamą do babci. Przy kamienicy babci a raczej przy przystanku autobusowym była cukiernia. Tam mama kupowała mi kawałek sernika krakowskiego. Pachnącego, mięciutkiego z piękną kratką i lukrem. Ten smak pamiętam do dziś! Zresztą w prawdziwej cukierni pachnie jak dla mnie właśnie sernikiem. Dzisiaj więc sernik krakowski, w końcu to już pięć lat odkąd jestem Krakuską(...)oczywiście wersja bez rodzynek, za to ze skórką pomarańczową. Jest i lukier, co prawda nie wiem co na niego mąż, ale chyba jego łakomstwo przemoże niechęć do lukrów Sernik z kruchym spodem, bo przecież serniki muszą mieć spody… Ciasto bez spodu to jak… jak nie ciasto:) To profanacja. Jak dla mnie, sernik bez spodu niestety nie przejdzie

Mieszam w Garnku