wyrabiamy ciasto ,n astępnie wałkujemy je dość cienko, 3 mm Wykrawamy kształty Pierniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni około 7-10 minut Studzimy, dekorujemy i gotowe. Ja dekorowałam lukrem królewskim-czyli tym na bazie białka Białko wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny miksujemy na małych obrotach, dodajemy około 1 szklankę cukru pudru, potem dodajemy jeszcze trochę by lukier się(...)rozpływał, musi mieć gęstą konsystencję. Jak weźmiecie patyczek i zrobicie wzorek to nie może on się rozlewać. Do dekorowania pierniczków używałam zwykłego woreczka strunowego. Dajemy do niego lukier, wycinamy malutką dziureczkę na rogu i dekorujemy :-) Ja totalnie nie mam zdolności, ale jestem zadowolona ze swoich pierniczków :-) Proste, i PYSZNE :-) POLECAM!!! SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciastami ucieranymi tak to właśnie jest. Po dodaniu jajek masa wygląda na zważoną, ale jest to normalne i nie należy się tym przejmować. Dzisiejsze ciasto miało być ozdobione borówkowym lukrem, ale jak widzicie na zdjęciu z lukru wyszła raczej polewa. A przyczyna jest prosta: za dużo soku i za mało cukru pudru, którego po prostu mi brakło. Polecam serdecznie Składniki(...)łyżki cukru pudru Borówki zalewamy wrzątkiem i rozgniatamy je widelcem. Następnie musimy przesiać je przez gęste sito, tak aby uzyskać sam płyn. Dodajemy cukier puder i mieszamy dokładnie. Gdyby lukier (a ma być gęsty) był za rzadki należy dodać do niego więcej cukru pudru. Ozdabiamy ciasto. Z foremki wykroiłam 12 porcji.Jedna to około 300 kcal Ciasto idealne do niedzielnej kawy
RelaxtimeWilgotne, mocno borówkowe muffinki to świetny pomysł na podwieczorek. W połączeniu z cytrynowym lukrem są mega smaczne. Gorąco polecam! :) Muffinki z borówką amerykańską i lukrem Składniki : Suche: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mokre: 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju dodatkowo: 3/4 szklanki borówki amerykańskiej 1/2 szkalnki cukru pudru 1 łyżka soku(...)delikatnie mieszamy. Przekładamy do papilotek na babeczki. Pieczemy około 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny. Wystudzone babaeczki polewamy lukrem. Z przepisu wychodzi około 12 babeczek
Smaki Nataliiświeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru + 2-3 łyżki do śliwek 2 jajka ok. 40 dag śliwek mleko do posmarowania bułeczek Lukier; 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody posypka do dekoracji Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)układamy bułeczki jedna obok drugiej w około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około 30 min w 180C. Po ostudzeniu możemy polać lukrem i udekorować posypką. A tutaj bez lukru ;-) Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.soli 70 g masła 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 2 jajka 5 kropli ekstraktu z wanilii 1 szklanka mleka 250 g borówek amerykańskich do dekoracji: lukier śmietankowy kilka borówek świeża mięta wykonanie: Wymieszać w jednym naczyniu mokre składniki – jajka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. W drugim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, cukry, sól i proszek(...)ubijając. Do masy dodać umyte borówki i połączyć silikonową szpatułką. Porozkładać do papilotek na muffiny. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut (do suchego patyczka). Ostudzić przed dekoracją. Lukier możemy zrobić sami. Będzie nam potrzebne: 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wrzątku 4 krople aromatu śmietankowego Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nałożyć lukier na babeczki. Można dodać kilka borówek
Ania i Marcin gotująślimaka”. w miarę dokładnie zlepiając. Następnie posmarować jajkiem rozbełtanym z łyżką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -45 minut. Można posypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem jagodowym. lukier: 2 pełne łyżki jagód, 1 malina, 1 łyżka wody, 1 łyżka soku z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, Jagody, wodę i malinę włożyć do garnuszka, zagotować ciągle mieszając(...)Przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny i cukier, ucierać aż masa będzie gładka. Tak przygotowanym lukrem udekorować ciasto. zastawa
królestwo garówszkl. oleju 1 aromat pomarańczowy 1/3 szkl. zimnego mleka 2 szkl. mąki garść skórki kandyzowanej skórka starta z 1/2 pomarańczy + trochę do dekoracji - u mnie akurat drobno pokrojona LUKIER: 1/2 szkl. cukru pudru kilka kropel aromatu pomarańczowego 1-2 łyżki gorącego mleka - ilość płynu zależy tu od stopnia płynności lukru jaki chcemy uzyskać Ciasto najlepiej przygotowywać wieczorem przed samym(...)minutach pieczenia, odwracam blaszkę z ciastem, aby oba jego końce dokładnie się upiekły. Gdy ciasto trochę przestygnie, wyjąć je z formy na metalowa kratkę. W międzyczasie przygotować lukier, ucierając mikserem cukier puder z aromatem i gorącym mlekiem. Po zupełnym ostygnięciu ciasta, polukrować je i udekorować świeżą skórką startą z pomarańczy - u mnie akurat pokrojona w drobną kostkę
Grunt to przepis!uwielbiam drożdżówki, a domowe są najlepsze, zwłaszcza podane z ciepłym mlekiem ;) można posypać kruszonką lub polać lukrem SKŁADNIKI CIASTO: ok. 150 g mąki tortowej Młynomag 200 g mąki tortowej Młynomag 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 2 żółtka 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 200 g twarogu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)żółtko cukier do smaku 3 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: mąka do oprószania białko do posmarowania lukier WYKONANIE 1. Mleko podgrzewamy, margarynę roztapiamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie
słodki bratekszklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masło lub margaryna 15 dag/stopione, maślanka 1 szklanka, kakao 2 łyżki, agrest 50 dag, lukier biały - w opisie, kolorowa posypka - ile potrzeba agrest obrać z szypułek, opłukać, dobrze osuszyć i wsypać fo formy silikonowej niskiej z kominkiem 26 cm jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem(...)agrestem, piekarnik ekektryczny nagrzać na 190 C, grzanie góra/dół, piec ciasto z 55 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz i posmarować lukrem: z 3/4 szklanki pudru cukru, ciut soku malinowego i cytryny wymieszać na nie za rzadki lukier, posypać posypką - ciasto jest pyszne i szybko sie zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrożdży instant szczypta soli 1/2 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl mleka 80 g masła jajko Nadzienie: 16 łyżek jagód 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: 1,5 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny kilka łyżek gorącej wody Farsz: wszystkie składniki wymieszać. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki, wymieszać. Masło rozpuścić(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do spodu. Przykryć ściereczka i odczekać ok. 20 minut. Jagodzianki piec ok 15-20 minut w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Lukier: Do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i tyle łyżek wody aby aby powstał gesty lukier. Pokryć jagodzianki. Można posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi
Smakołyki Asikremem śmietankowym z dodatkiem czerwonych pomarańczy Babeczki z kremem śmietankowym i cukrowymi śnieżynkami - Góry Lodowe Galaretka o smaku wieloowocowym pokrojona w Kostki Lodu :) Pyyyyyszne maślane ciasteczka z lukrem - Śnieżynki Budyń śmietankowy z mascarpone, pianki marshmallows i lukier plastyczny - Roztopiony Olaf :D Galaretka wieloowocowa, pianki marshmallows, lukier plastyczny i paluszki - Pływający Olaf Świeżutko uprażony popcorn - Płatki Śniegu Słodziutkie mini
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki / 3 łyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka LUKIER KRÓLEWSKI : 1 szklanka cukru pudru, 1 surowe białko WYKONANIE PIERNIKI : Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. W rondelku lekko podgrzewamy masło(...)odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze. Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy. LUKIER : Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego lukru. Dekorujemy pierniczki
cool and mintyjedną osobę już urzekły. Drożdżówki najpyszniejsze w dniu upieczenia, na następny dzień równie smaczne ale, że ja lubię ciepłe to pozwalam sobie na podgrzanie je w mikrofali. Pyszne z lukrem jak i bez to już zostawiam do indywidualnego wyboru. Zapraszam...warto... Skala smaku 10/10 drożdżówki można mrozić wtedy nie lukrujemy. Po wyjęciu z zamrażalki wstawiam do mikrofali(...)cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności 250 ml) 100 g masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder 1 łyżeczka soku z cytryny gorąca woda- odrobinę Dodatkowo: 300 g truskawek 1 rozmącone białko do posmarowania drożdżówek 1. Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mleka, 1 łyżeczkę cukru
Kubki smakunajlepsze rogaliki jakie jadłam-przepis dostałam od koleżanki Eweliny - za który serdecznie dziękuję!! Są przepyszne....mięciutkie,jak poduszeczki,słodziutki lukier i powidła śliwkowe w środku-mniam.... Nawet na drugi dzień są identyczne w smaku i równie mięciutkie..... Do tego wszystkiego są nie drogie i szybkie i proste w wykonaniu-czego chcieć więcej? Spróbujcie zrobić koniecznie Składniki(...)szkl. mąki 1/4 szkl.cukru cukier waniliowy kostka margaryny powidła śliwkowe(lub ser,lub nutellę) 50 g drożdży duża śmietana 18 % (ja dałam 330g z firmy Zott) na lukier: cukier puder(ok 2 szkl.) kilka kropli soku z cytryny i odrobina wody Przygotowanie: mąkę cukier i cukier puder i margarynę-wyrabiamy w misce,,potem dodajemy śmietanę wymieszaną dokładnie z drożdżami wszystko
Swojskie jedzonko