lukier z cukru - 500 przepisów (strona:8/34)

Piernik marchewkowy 169

łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy  + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i solą. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao(...)piekarniku na 80-90 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy i pozostawiamy na około kwadrans do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy z białkiem oraz sokiem z cytryny. Ciasto umieszczamy na odwróconych raszkach na blaszce z piekarnika. Polewamy lukrem i czekamy aż zastygnie. Z góry ozdabiamy startą marchewką lub otartą skórką z pomarańczy

Kolizje Smaków
Słodkie środy - piernikowe choinki 164

cukru pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g przyprawy do piernika  3 łyżeczki kakao SKŁADNIKI na lukier 2białka 2,5 szklanki cukru pudru szczypta soli DODATKOWO: cukrowe ozdoby, perełki, kolorowy cukier Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika i kakao(...)wielkościach.  Z powstałych piernikowych gwiazdek składamy choinki Sklejamy je przy pomocy lukru. Przygotowanie lukru zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli na sztywna pianę. Dosypujemy cukier puder stale miksując. Lukier ma być gęsty by dobrze kleił elementy.  A potem już tylko dekorujemy wg własnego pomysłu i gustu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Owsiane drożdżówki z budyniem i rodzynkami 131

Mąka owsiana jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, ułatwia trawienie i jest pomocna w walce z chorobami serca, wysokim poziomem cholesterolu i osteoporozą. Jest bogata w wapń

Smakowity Blog Kulinarny
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 338

troszkę ponad 2 godziny. Expresowe faworki. Można je oczywiście posypać mielonym ksylitolem, wówczas będą zupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-)Składniki:- 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 2 żółtka- 1 całe jajko- 50g ksylitolu- 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy- 35g drożdży- 1 łyżka spirytusu

Smaczne Zdrowe
Babeczki migdałowe z wiśniami 169

proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka płatki migdałowe wiśnie w cukrze (lub kandyzowane) Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem z cytryny i cukru pudru oraz płatkami migdałowymi. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pączki z konfiturą z róży z piwnym ciastem 151

piwa 15 dag roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru  3 całe jajka 3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekoladaWierzch: lukier, polewa, cukier puderDekoracja i nadzienie wg. upodobań  Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba

Apetyczna babeczka
Chatka z piernika 126

mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny opcjonalnie woda Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały(...)domku wycinamy okienka i drzwi, przez które będzie można włożyć świeczkę. Pieczemy poszczególne elementy na złoto i wyjmujemy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Czas na lukier, który poskleja wszystkie części domku. Miksujemy białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny aż powstanie gęsta, lepka masa. Jeśli jest zbyt rzadka trzeba dodać cukru pudru, jeśli zbyt gęsta - rozrzedzić odrobiną wody. Pamiętajcie

Kulinarne Inspiracje
Kawowe muffiny z figami 147

około 20-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są upieczone. Wystudzone na kratce muffinki można polukrować dowolnym lukrem lub polewą czekoladową. Ja użyłam lukru kawowego. lukier: kilka czubatych łyżek cukru pudru 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy (użyłam Inki, ale nada się każda inna miałka, nie granulowana) przegotowana woda Cukier puder wymieszać z proszkiem kawowym. Dodać niewielką ilość wody(...)wymieszać dokładnie aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Jeśli zbyt gęsty - dolać odrobinę wody. Co powiecie na takie kawowo-figowe muffinki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakręcone jagodzianki 177

pachnące  zakręcone jagodzianki z  kruszonką i lukrem są idealne  do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas pieczenia drożdżówek po całym domu roznosił się smakowity zapach. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka suszonych drożdży 100 ml  mleka 5 łyżek cukru 1 jajko(...)szczypta soli 2 łyżki – masła lub margaryny 8 łyżek jagód + 2 łyżki cukru do posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki krupczatki 3 łyżki cukru 2 łyżki zimnego masła lukier: 1/3 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy cukier, masło, wbijamy jajko i wszystko rozbijamy trzepaczką. Mąki przesiewamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodkie środy - wiosenne babeczki budyniowe 148

szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki majonezu 1 budyń malinowy 70 g miękkiego masła 250 g cukru pudru 1 łyżka mleka lukier plastyczny cukrowe perełki PRZYGOTOWANIE:   Jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą i budyniem w proszku. Do jajek dodajemy majonez i miksujemy całość(...)minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni.    Miękkie masło mieszamy z cukrem pudrem, gdy składniki będą wstępnie połączone dodajemy mleko. Mieszamy i tak dozujemy cukier puder aby uzyskać gęsty lukier maślany. Babeczki studzimy a następnie smarujemy przygotowanym lukrem. Masę plastyczną cienko wałkujemy i foremką wycinamy małe kwiatuszki. Kwiatki przykładamy do lukru i w środek każdego dość głęboko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka cytrynowa 173

jakim to się dowiecie niedługo ;) Składniki :5 jajek1 szkl cukru1 szkl mąki pszennej2 kisiele cytrynowe + mąka ziemniaczana do dopełnienia szklanki1 szkl oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo :lukier lub cukier puderPrzygotowanie :Jajka ucieramy na puszystą masę ze szklanką cukru.Do szklanki wsypujemy 2 kisiele i dopełniamy mąką ziemniaczaną tak, aby wyszła nam razem pełna szklanka.Dodajemy do ubitych jajek mąkę pszenną, olej

charlotte gotuje
Muffinki z powidłami 164

pieczenia 4 jajka - całe 1,5 szkl mleka 1,5 szkl. oleju +  2 słoiczki powideł lub dżemu - u mnie powidła z mirabelek     papilotki Do ozdoby lukier z cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie(...)dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się kleiło do patyczka, piec jeszcze chwilę. Do dekoracji użyłam lukru królewskiego i ozdób z owego lukru

Garnkowe fanaberie
Babka cytrynowa z lukrem 164

mąki pszennej250 g cukru250 g margaryny4 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cytrynabułka tartaSKŁADNIKI na lukier1 szklanka cukru pudru1 cytrynaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z całej cytryny. Następnie dolewamy mleko i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem łączymy(...)min.Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy z foremki jeszcze ciepłą babkę i polewamy cytrynowym lukrem.PRZYGOTOWANIE cytrynowego lukru:Do miseczki wyciskamy sok z cytryny. Partiami dodajemy cukier puder, energicznie mieszając na jednolitą konsystencję

kulinarnyJa
Cytrynowe babeczki z żurawiną 146

suszonej żurawiny do ciasta. Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 cytrynagarść żurawinySkładniki na lukier:5 łyżek cukru pudru1 łyżka soku z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy kilka łyżeczek soku. Razem z jajkiem, olejem, mlekiem i żurawiną (trochę zostawiamy(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy babeczki, ozdabiamy żurawiną i skórką cytrynową. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Makowiec zawijany 323

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 180 ml mleka 150 g masła 6 żółtek  21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (u mnie wódka) 1 łyżeczka zapachu waniliowego 1 puszka gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki(...)stopniach z termoobiegiem max.  40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem. Ja moje przyozdobiłam kandyzowaną skórką pomarańczy, można także posypać makiem. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki ciepłej wody Cukier puder wymieszać z wodą na gładką masę. Gdy lukier będzie zbyt gęsty, dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru

kulinarnyswiatdomi