lukier z cukru - 500 przepisów (strona:13/34)

Rogale marcińskie 148

szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii -  na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania    Robimy ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać(...)układamy na niej nasze rogale.  Smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą...  ... i pieczemy ok. 15 minut do zarumienienia Po tym czasie wyjmujemy i studzimy Robimy lukier: Zagrzewamy 5 łyżek gorącego mleka. Cukier puder z mlekiem i 3 kroplami olejku waniliowego mieszamy w malakserze na jednolitą konsystencję. Polewamy lukrem rogale i od razu obsypujemy migdałami lub orzechami, żeby się przykleiły

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zielone pierniczki choinki 232

taki pomysł ? Tym razem upiekłam pierniczki w formie choinki i postanowiłam   ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince.  Zielone pierniczki choinki Składniki:Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia i pieczemy około 7 -8 minut. Po tym czasie blachę wyjmujemy, a pierniczki przekładamy na kratkę.Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do niej cukier puder, cały czas ubijając.Do gotowego lukru dodajemy odrobinę barwnika i oceniamy kolor. Barwniki rożnych firm mają inną "moc", więc dobrze jest zacząć od małej ilości barwnika, a w razie potrzeby dosypać

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec 157

ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ciepłego miejsca i nakrywamy ściereczką. Czekamy, aż podwoi swoją objętość.Nasz wyrośnięty drożdżowy rozczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajmy resztę cukru, jajko, szczyptę soli, kurkumę, oraz roztopione letnie masło. Dokładnie mieszamy.I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min.Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy(...)nagrzewamy do 180 stopni.Kiedy nasze makowce podrosną smarujemy jego wierzch rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 min. Wystudzamy.*Makowca można polać lukrem i posypać startą czekoladą.Lukier:270 g cukru pudru1/2 szklanki mlekakieliszek rumuPuder wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy i ucieramy. Kiedy się schłodzi dodajemy rum.  przed polaniem

Moje pyszne gotowanie
Tort Zygzak mcqueen 137

piekarniku resztki ciasta z wykrojenia auta, zmielic i przetrzec przez sito). Masę cukrowa niebieska rozwałkować tak aby obłożyć tort. Powycinać elementy i poprzyklejać na autko za pomocą lukru zrobionego z cukru pudru i wody

Amatorka kuchenna
Pierniczki nadziewane 2192

drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewanePRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ, polewa wg MW} temperatura pieczenia: 180°C | czas pieczenia: 15 min. Składniki 500 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki sody  1/4 szkl. mleka 100 g cukru(...)wodą podgrzać do uzyskania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i dodać połamane kawałki czekolady. Wymieszać a następnie zanurzać górę pierniczków w polewie. Odkładać na kratkę. Rzadki lukier.  Do szklanki cukru pudru dolewałam tyle wody i soku z cytryny by otrzymać dość rzadki płyn. Maczałam w nich tylko górę pierniczków bez nadzienia. Gęstość płynu najlepiej dobierać metodą prób i błędów

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik kajmakowy Leniwiec 314

miski, dokładnie wymieszać (można za pomocą łyżki). Przelać do okrągłej blaszki o średnicy 20cm. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 – 60 minut. Opcjonalnie można polać sernik lukrem (kilka łyżek cukru pudru wystarczy rozprowadzić w odrobinie wody i polać nim wierzch sernika). The post Sernik kajmakowy Leniwiec appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Słodkie środy - Babka czekoladowa z nutą pomarańczy 298

babki, jak i do lukru. Babka wyszła pyszna i zniknęła ze stołu praktycznie jeszcze ciepła, a ja dzięki niej już niedługo wybieram się na pyszne warsztaty z czekoladą w roli głównej. Babka czekoladowa z nutą pomarańczy  SKŁADNIKI: 250 g mąki 3 jajka 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  130 g cukru  0,5 szklanki(...)przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Roztapiamy resztę czekolady a z pozostałego soku z pomarańczy i cukru pudru przygotowujemy lukier. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą, lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową oraz cukrowymi perełkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tłusto, grubo, słodko. Czwartek! 190

chwilę! Porzucamy na ten jeden dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek to 30 minut

GRUBY WAŁEK
Mikołajkowy groch czekoladowy. 168

łyżki kakao60 g cukru brązowego0,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do piernika lub mieszanka cynamonu, imbiru, goździków, chilli, itp.50 g masła1 łyżka miodu3 łyżki mlekaszczypta soli  Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto.Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt.Pieczemy w temp.160stop.,około 20min.Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem.Ciasteczka przechowujemy

Kulinarny karnet Christophera
Lukier królewski 135

Pierwszy raz w życiu dekorowałam ciasteczka i muszę przyznać, że na początku było dramatycznie, ale po kilku ciasteczkach mniej więcej załapałam, o co chodzi :) Lukrem ozdobiłam CYNAMONOWE CIASTECZKA.Składniki:1 szklanka cukru pudru1 białko4 krople soku z cytrynykolor zielony: szczypta herbaty matcha lub barwnik spożywczykolor różowy: 2 krople koncentratu z buraczków lub barwnik spożywczySposób I: Wszystkie składniki na lukier umieszczamy(...)minut. W razie potrzeby dosypujemy trochę cukru pudru.Sposób II: Białko ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy odrobinę soku z cytryny.Nie denerwujcie się, jeśli na początku nie będzie wam wychodzić. Niezastygnięty lukier można jeszcze zetrzeć z ciasteczka i spróbować jeszcze raz :)Uwagi: Jeżeli macie zamiar zjeść ozdobione ciasteczka w niedługim czasie od przygotowania, matcha

My Culinary Art
Ciasto ,, Ambasador ,, w polewie czekoladowej. 227

margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Sposób wykonania : Margarynę,cukier,cukier waniliowy,mleko i kakao włożyć do rondla i rozpuścić na niedużym ogniu ciągle mieszając. Nie doprowadzić do zagotowania! Masę przestudzić ( do około 35 C ) dodać jajka,wymieszać wszystko razem. Mąkę(...)dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do keksowej foremki wyścielonej papierem. Piec od 40 - 50 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu,przestudzić,wyjąć z foremki i udekorować polewą,lukrem lub poprószyć cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Prosty drożdżowy przekładaniec. 153

szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy Masa orzechowa.20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich2 białka3 łyżki cukru pudruBiałka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami. Przełożenie daktylowe.1 szklanka posiekanych daktyli1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowegoDaktyle wymieszać z dżemem. Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić(...)pieczenia.Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową.Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem.Piec około 50-60min w temp.170stop.Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.P.s. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy bardzo za nim tęsknimy

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z ziemniakami 332

masła 8 jajek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 30 dag ugotowanych ziemniaków 1 cytryna(skórka) 100 g rodzynek Przygotowanie:  Ziemniaki i twaróg zmielić. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać twaróg z ziemniakami, budyń w proszku, skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno dodać do masy(...)papierem do pieczenia, wylać masę i piec w 180 stopniach przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na 30 minut uchylając lekko drzwi piekarnika. Zimny sernik polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Paczki 200

powidel sliwkowych) wykonanie:Drozdze rozkruszamy, zasypujemy 1 lyzka cukru, 2 lyzkami maki i 0,5 szklanki mleka. Odstawiamy na chwile az rozczyn troche wyrosnie.Zoltka ucieramy z reszta cukru i cukrem waniliowym, dodajemy do nich letnie mleko i zaczyn drozdzowy, make i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Na koncu dodajemy stopiona i przestudzona margaryne. Ciasto wyrabiamy do chwili jak bedzie odchodzic od reki.Formujemy(...)wycinamy kola. Do srodka kazdego wkladamy po lyzeczce nadzienia i formujemy kulki. Odstawiamy paczki do wyrosniecia, a nastepnie smazymy w glebokim tluszczu z obu stron.Gdy ostygna lukrujemy je lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!Wazna uwaga: Z tego przepisu wychodzi okolo 50 nieduzych paczkow. Ja robilam dzis z polowy porcji

Przysmaki Karolki