keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W pozostałej czekoladzie maczamy resztę śliwek i odkładamy do zastygnięcia. Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i śliwkami w czekoladzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczenia. Pieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy niewielką ilość cukru do ciasta, są pyszne nawet bez lukru
Walijskie Pichcenieświąteczna propozycja z zeszłego roku (można zobaczyć ją tu). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku.Potrzebne będą:Babeczki waniliowe lub czekoladoweKrem budyniowyBiały lukier: taki lub najprostszy z wody i cukru pudru+ zielony barwnik spożywczy, kolorowe cukrowe koraliki, kokos Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercymielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)płatki migdałowearomat pomarańczowy 1 1/2 szklanki1/4 szklankikilka kropli lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać(...)amarantusa, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergikłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao DODATKOWO: ok. 150 g. marcepana lub lukru plastycznego [oczy] 24 czekoladowe kropelki [oczy] 12 czekoladowych kuleczek np. maltesers [nosy] czekoladowe lub zwykłe precelki [rogi] 3, 4 kandyzowane wisienki (opcjonalnie) [buzie] Przepis : BABECZKI(...)palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i kakao. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE: Z marcepana lub lukru plastycznego robimy 24 kuleczki podobne wielkością do okrągłych czekoladek, które posłużą nam za nos reniferków. Doczepiamy
Domowe TortyTo jest pyszne, uwierzcie mi ! Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a później tworzyć z niego mięciutkie, słodkie bułeczki. Jak dla mnie? Nie ma przyjemniejszego
charlotte gotujejednej pomarańczyszczypta soli Łączymy w jednej misce składniki mokre: jajka, puree z dyni, olej oraz mleko. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki suche: obie mąki, cukier, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, skórkę z pomarańczy oraz orzechy/pestki lub suszone owoce (w zależności czego używamy). Składniki suche także mieszamy, a następnie łączymy obie masy wlewając mokre(...)czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyciągnięciu) w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem).Gotowe ciasto dyniowe polewamy lukrem (1 łyżka cytryny rozmieszana z 3/4 szklanki cukru pudru), polewą czekoladową, karmelową, z kremowego serka lub po prostu posypujemy cukrem pudrem. Podany przepis nadaje się także do przygotowania muffinek (pieczemy wtedy ok. 20 minut
Poezja smakużółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy(...)zdejmując z ognia powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią ciasta. Całość polać lukrem*. Wierzch makowca ozdobiłam kandyzowaną skórką z pomarańczy.*zbyt duża ilość lukru spowoduje, że ciasto może się okazać zbyt słodkie, dlatego należy uważać z jego ilością lub nawet z niego zrezygnowaćMoje posty
Słodka Stronazwijamy w rogalika. Układamy na blaszce, z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania rogalików wykorzystałam kandyzowany aloes , który otrzymałyśmy w paczuszce od firmy Skworcu. Tak naprawdę byłam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipączki prawie błyskawiczne. Zanim tłuszcz w rondlu dobrze się rozgrzeje już zdążycie wyrobić ciasto. Potem już tylko smażenie i już niedługo można zajadać. Ja zrobiłam lukier pomarańczowy, ale możecie je po prostu oprószyć cukrem pudrem i też będzie dobrze. Takie pączuszki są naprawdę pyszne, koniecznie zróbcie bo przecież to już ostatki! Jeśli nie przepadacie za pączkami może usmażycie bardzo kruchy
Smaczna Pyzarozwałkować, przykryć jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut aż ciasto się zarumieni. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia
Monia miesza i gotujenaprawdę przyzwoity sernik na zimno. Składniki: 350 ml espresso (zostało mi około 70 ml) 200 ml likieru czekoladowego 400 g pierniczków (bez lukru) 1 jajko 1 żółtko 75 g drobnego cukru 500 g mascarpone 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Espresso i 150 ml likieru wymieszać. Pierniczki zalać kawą. Kiedy namokną wyjąć. 2 żółtka ubić
Sto kolorów kuchnipiękne kwiatuszki. Nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek ale i na każdy dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. A kolorowe lukry będą idealną zabawą dla dzieci. Rozczyn :* 1/5 kostki drożdży * łyżka cukru* łyżka mąki * łyżka ciepłej wody Składniki :* 1,5 szklanki mąki tortowej* 1 jajko* 1 żółtko* łyżka masła* 3 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu * olej
Magiczne Życie Marty