Pierniczki (źródło: almamarket.pl)Składniki:1/5 kg mąki20 dag cukru pudrumiódmasło lub margaryna (15 dag)1 jajołyżeczka sody oczyszczanej2 łyżki przyprawy do piernikaSposób przygotowania:Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto.Rozwałkować i wykrawać ciasteczka.Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do zbrązowienia.Pierniczki można dekorować lukrem lub polewą z posypką.Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10242
WojnaNaSmaki.plszklanka mąki pszennej * pół szklanki brązowego cukru * łyżeczka sody oczyszczonej * pół łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli Przygotowanie : Dokładnie wymieszać suche składniki w jednej misce. Dokładnie połączyć mokre składniki w drugiej. Całość przelać do suchych składników i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do formy, piec 40 minut 1 80 stopniach. Polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. I najważniejsze! Wyniki konkursu
Magiczne Życie Martykruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa. szklanka cukru 1/3 kostki masła szklanka mąki Wszystkie składniki zagnieść. Na chwilę włożyć do lodówki, po czym rozkruszyć na cieście. Drożdżóweczki piekłam 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, kiedy nabrały złocistej barwy, wyłączyłam piec. Zostawiłam je w cieple. Dekoracja wedle uznania. U mnie najzwyklejszy lukier. Smacznego! ************************************* PS: Muszę, muszę się pochwalić
W kuchni Karmel-itkiPrzygotowanie: żółtka ucieramy na puch z cukrem, Białka ze szczyptą soli na pianę Jabłka zcieramy na tarce z drobnymi oczkami do jajek dokładamy masę makową, mannę i bakalie, mieszamy na koniec do masy makowej dokładamy pianę z białek, delikatnie mieszamy pieczemy ok 50 minut w temp. 180'C Możemy polać kajmakiem bądź lukrem:) Smacznego
Luźna Kuchniataki świeży, nie wiem czy wiecie, ale lukier łatwo wietrzeje i robi się blady i brzydki. Jeżeli chcecie zrobić pierniczki, nic straconego! Wystarczy do puszki z gotowymi już pierniczkami włożyć kawałki jabłka, albo po prostu, pozostawić puszkę otwartą. :) Zapraszam na Świąteczne pierniczki II. "Składniki:150 g masła100 ml miodu100 g drobnego cukru brązowego2 łyżeczki proszku do pieczenia450 g mąki
Słodkie Przyjemnościmąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Dekorujemy lukrem
Aga w kuchniJakiś czas temu koleżanka postawiła mi małe wyzwanie, bym zrobiła jej tort ozdobiony lukrem plastycznym, a że ja masę tylko widziałam więc wyzwanie nie lada, ale to jest to co tygryski lubią najbardziej. Zaczęłam zgłębiać temat i się uczyć, oczywiście mogłam kupić gotową masę i tylko wykonać ozdoby, ale postanowiłam zrobić własną i powiem Wam, że wcale nie jest(...)tort karmelowo gruszkowy wg. przepisu z moje wypieki gdzie często szukam inspiracji. Tort jest leciutki i pyszny, a gruszki nadają mu wyjątkowego smaczku. Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Nadal ubijając dodajemy kolejno
Cynamonowe szczęścieżółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę. Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą, pieczemy około 15- 20 minut po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi
Luźna Kuchniaszklanki cukru-4 łyżki mąki-20 dkg orzechów włoskich-aromat rumowy Orzechy gnieciemy za pomocą wałka.Oddzielamy żółtka od białekBiałka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli.Dodajemy cukier i kilka kropli aromatu.Miksujemy.Dodajemy żółtka.Miksujemy.Dodajemy mąkę.Miksujemy. Rozwałkowujemy ciasto. Rozwałkowane ciasto układamy na blaszce.Na nim układamy połówki jabłek. Do masy jajecznej dosypujemy orzechy(...)Wykładamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25-30 minut. Ciasto upieczone: Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i listkami mięty lub dowolną dekoracją.Smacznego
Maminek kulinarnysodą. Cukier ubić z jajkami. Dodać Kasię , oraz jogurt i wymieszać. Po troszkę dodawać mąkę i cały czas ubijać mikserem ciasto. Morele pokroić w ósemki, czekoladę posiekać nożem. Dodać do ciasta i wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka, około 40 minut w 180 stopniach. Dodatkowo ciasto można polać polewą bądź lukrem i obłożyć świeżymi
Magiczne Życie Martyjestem fanką mocnej dawki słodkości, chociaż słodycze lubię :) Zawsze wybieram jednak te mniej słodkie. Nie przepadam za lukrem, karmelem, masą krówkową, bezami i innymi słodkościami, chociaż jak zostanę poczęstowana ciastem z powyższymi dodatkami to ... zjem grzecznie bez wydziwiania. Lubię lody, ale o stokroć bardziej ich mniej słodki, orzeźwiający zamiennik czyli sorbet. Dziś podaję prościuteńki przepis(...)pyszny truskawkowy sorbet :). Wspaniały, aromatyczny i niskokaloryczny deser smakiem przywołujący słoneczne lato ... Składniki: 0.5kg truskawek 0.5 szklanki cukru odrobina wody(2-3 łyżki) 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Wykonanie:Truskawki zmiksować blenderem wraz z sokiem z cytryny. Z cukru i 2 łyżek wody zagotować syrop. Wystudzić go i wymieszać z truskawkami. Wstawić do zamrażalnika
Walijskie Pichceniepiecze też w oka mgnieniu Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody 1 łyżka domowego cukru waniliowego * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce(...)Wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy i foremką o kształcie serca wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Można do dekorowania ciasteczek walentynkowych przygotować domowy lukier , ale ja niektóre obłożyłam przed pieczeniem plasterkami truskawek, kolejne obsypałam mielonymi orzechami, czekoladą z chili i białą czekoladą. Pieczemy walentynkowe ciasteczka w temperaturze 160 C około 15-20 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLukier z białek (przez cukierników nazywany królewskim) nadaje się idealnie do dekorowania świątecznych wypieków, łatwo przełożyć go do szprycy, żeby ozdobić pierniki, a śnieżnobiały kolor pasuje do każdego rodzaju ozdób i bakalii. Co ważne, można przechować go w lodówce (najłatwiej w zamkniętym worku cukierniczym lub szprycy) jeśli nie zdążymy udekorować wszystkich ciastek za jednym razem.Składniki:2 białka1(...)szklanek cukru pudru (w zależności od tego jakiej potrzebujemy konsystencji)1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie), zamiast można dodać kilka kropel soku z cytrynyCukier puder dokładnie przesiewamy przez sitko. Białka wkładamy do wysokiej miski i umieszczamy w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ubijamy około 3 min dodając po łyżce wymieszany cukier puder i winian sodu.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercycynamonowo dyniowe przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Chociaż minusem jest wyrabianie ciasta, które klei się do rąk, ale ich delikatny puszysty smak jest na prawdę smaczny. Miałam zamiar polać je lukrem, ale zniknęły zanim zdążyły ostygnąć, dzieci zajadały się nimi z ogromnym apetytem, ale przyznam szczerze, że nie tylko dzieci. Chciałam spakować córce taką drożdżówkę na drugi dzień do szkoły(...)pysznego smaku mi się kojarzą z różami, a nie ze ślimakami Ale ślimaki ze względu na zwijanie Przepis „przepisuję” od Kasi Ciasto: - 450 g mąki - 100 g cukru - 180 g puree z dyni - 30 g świeżych drożdży - 80 ml mleka - 30 ml wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: - 60 g stopionego masła (ja użyłam
dom-agi.pl