mnie ). Dzisiaj prezentuję te pyszne pomidory w formie zapiekanej. Zainspirował mnie przepis z gazetki. Pozmieniałam trochę i tak powstało prezentowane danie. Składniki: 4 pomidory 2 jajka 100 gram wędzonego łososia ( może być sałatkowy ) 2 łyżki jogurtu naturalnego ( najlepiej gęsty ) 2-3 ząbki czosnku 1 szalotka 4 plasterki sera żółtego Oliwa Sól Pieprz szczypiorek Wykonanie: Z pomidorów odcinamy wierzch. Wydrążamy miąższ(...)odkładamy pomidory odwrotnie tak aby sok wyciekał. Miąższ siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę a szalotkę drobno kroimy. Do miseczki wybijamy jajka ( roztrzepujemy ), dodajemy do nich jogurt, pokrojonego wędzonego łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy. Szklimy szalotkę i czosnek. Dodajemy posiekany miąższ. Solimy. Odparowujemy nadmiar płynu. Po chwili dodajemy przygotowane jaja. Smażymy do momentu ścięcia
Smaki EwySkładniki 1 płat ciasta francuskiego ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30 % 2 jaja (1 jajo+1 żółtko+ 1 białko do posmarowania wierzchu) 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku(...)łyżka masła klarowanego (lub dobrego oleju) sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. W rondlu roztopcie masło klarowane (olej), zeszklijcie cebulę. Łososia pokrójcie na kawałki, dodajcie do zeszklonej cebuli, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia
OliveandThymeSzybka w przygotowaniu przekąska. Sprawdzi się na domowych imprezach lub świątecznym stole. 5 jajek 100 g łososia wędzonego na zimno 1 cebulka ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki majonezu Sól Pieprz Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki. Każde jajko kroimy na pół, wyjmujemy żółtko. Cebulkę oraz koperek siekamy bardzo drobno. Dodajemy pokrojonego łososia. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, przyprawiamy
VioletoweKucharzenieSKŁADNIKI: 250 g świeżego szpinaku 3 jajka łyżeczka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej 400 g łososia wędzonego 2 opakowania serka Almette z chrzanem (300 g) sól i pieprz WYKONANIE: 1. Szpinak dokładnie myjemy i podgrzewamy na suchej patelni do odparowania wody. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ºC w funkcji góra-dół. 3. W mikserze umieszczamy szpinak, 3 żółtka(...)rozsmarowujemy cienko na blaszce 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno się delikatnie zrumienić. 7. Wystudzony biszkopt szpinakowy smarujemy równomiernie serkiem. 8. Na serek układamy plastry łososia. 9. Ciasno zwijamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 3 h do lodówki. 10. Przed podaniem kroimy w 1-2 cm plastry. INSTRUKCJA - FILM POKLATKOWY
Atlas SmakówObiad z piekarnika porcja kwasów omega 3 i moc witamin w formie miksu warzyw. Polecam takie obiady szczególnie wiosną po zimowych sytych potrawach. 2 kawałki filetu z łososia sól, pieprz skórka starta z jednej cytryny przyprawa do ryb warzywa: 1 marchewka 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 3 gałązki selera naciowego 1 cebula czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy greckiej(...)mieszanka przypraw/ 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kulki mozzarella Filety z łososia solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb, startą skórką z cytryny i odstawiam na 30 minut do lodówki. Marchew obieram i kroję w paski cienkie, paprykę kroję też w paski, seler naciowy - cebulę na kawałki. Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, przyprawą grecką. Rybę przekładam
wesoła kuchniabezpieczny. Podstawową obserwacją Hillenbranda jest coś, co zauważyłam na własnym przykładzie. Ludzie na całym świecie zaczynają jeść coraz więcej ryb i są to często te same gatunki jak łosoś czy tuńczyk. Popyt z roku na rok rośnie, a przecież ryb nie przybywa. Jestem jedną właśnie z tych osób, które na skutek przemian cywilizacyjnych zaczęły jeść ryby. Kiedy 10 lat temu(...)zamiennikiem mięsa i że jedzenie jej wyjdzie mi na dobre. I bynajmniej nie zaczęłam jeść ryb słodkowodnych, czy śledzia, które tradycyjnie je się w Polsce, tylko właśnie tuńczyka i łososia, czyli dokładnie tak samo jak kilka milionów ludzi na całym świecie. Hillenbrand w swoim kryminale zwraca uwagę na ukryty koszt tej powszechnej zmiany upodobań. A wszystko to w dobrej atmosferze
Ugotowane pozamiatanePewnie zauważyliście, że ostatnio szaleję z soczewicą. Dziś znowu potrawa z jej dodatkiem. Jest to pasta z łososia wędzonego ( miałam takie wędzone kawałki od strony ogona łososia ), świetnie nadają się właśnie na pastę z dodatkiem soczewicy. Do tego kilka składników i pasta na śniadanie lub kolację idealna. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwersji FIT. * w trzech sałatkach pojawił się majonez, który śmiało możemy zastąpić jogurtem. Z ciecierzycą Z winogronami w sosie vinegrette Kapuściana w musztardzie Buraczana Z kuskus i łososiem Z młodego szpinaku i rzodkiewki Z jarmużem i jajkiem Białkowa z łososiem Lodowa z oliwkami w czosnku Dynia z pomidorami Pekińska ze śliwką Kalarepkowa Porowa ze śliwką Oczyszczająca warzywno- owocowa
Tradycyjna Kuchniatarta z warzywami Bezglutenowa tarta z gruszkami i orzechową kruszonką Bezglutenowa tarta z borówkami Bezglutenowa tarta serowa z borówkami Bezglutenowa tarta z wiśniami i kruszonką Bezglutenowa tarta ze szparagami, łososiem i serkiem mascarpone Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką Bezglutenowa tarta z szynką i młodym groszkiem Bezglutenowa, bezmleczna tarta z truskawkami Bezglutenowa tarta z łososiem i cukinią Bezglutenowa tarta
Kuchnia bezglutenowaDzisiaj zachęcam do przyrządzenia pieczonego pstrąga łososiowego, którego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut :) Pieczony pstrąg jest bardzo soczysty i jak dla mnie smaczniejszy niż łosoś. Pomijając to, że pstrąg łososiowy jest o wiele tańszy niż łosoś. Podczas pieczenia, naczynia żaroodpornego nie trzeba przykrywać żadną pokrywką. Składniki na 2 porcje: 1-2 filety pstrąga łososiowego ze skórką (około
Ugotowaćobiadowe, bądź spożywane jako obiadokolacja. Jest mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna. Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - porcja makaronu Penne rigate Lubella - 1 figa - 2 plastry łososia wędzonego - 2 łyżki zielonego groszku - rukola - posiekane zioła: pietruszka, bazylia i melisa - orzechy włoskie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Figę kroimy na ósemki, łososia dzielimy na mniejsze
SMYKWKUCHNIcukinii. Cukinia jest delikatna w smaku, dlatego doprawiłam ją czosnkiem i dużą ilością pieprzu - to nadało plackom charakteru. Można je podać z jogutem naturalnym wymieszanym z czosnkiem i łososiem - wtedy będą nieco bardziej "wytworne", ale przyznam, że bez dodatków także są doskonałe! Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 1 jajko 2-3 łyżki mąki pszennej 1 mały ząbek czosnku sól pieprz(...)oczkach czosnek, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym na złoto z obu stron. Podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem, jogurtem naturalnym lub same
Kulinarne Inspiracjedrugą stronę Wisły. Cudny wystrój i fajna szama mówią same za siebie, że warto tam zajrzeć, bo jest po prostu bosko. ;) Oliwki marynowane Kanapka z wędzonym łososiem, twarożkiem z koperkiem, warzywami, pomidorem i oliwkami Siekana wołowina z musztarda francuską, marynowanymi grzybami, cebulką, ogórkiem kiszonym i żółtkiem sous-vide Policzki wołowe z pęczakiem z grzybami oraz ciepłą sałatką(...)brukselki i boczku Polenta z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym, purée z bakłażana i sezamu, chutneyem z dyni i jabłka oraz pianą z palonego masła Czarne pierogi z łososiem, sezamem i sosem chrzanowym Hummus Ekipa Codzisw.menu prawie w komplecie: Natalia, Asia, Karolina, Wiktoria, Monika, Michał, Michał i ja ;) * Na koniec pragnę jeszcze raz podziękować naszym rodzicom założycielom - Michałowi
Food Squareprzepisu. :) Składniki: 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette + 4 ząbki czosnku (lub 2 ziołowe serki Almette) wędzony łosoś w plastrach 200/250g 2 łyżki mąki (można wykonać bez) sól i pieprz Przygotowanie: Podsmaż szpinak z masłem. Wyciśnij czosnek i przypraw go solą oraz pieprzem do smaku. Następnie(...)papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry wędzonego łososia. Całość zwiń i owij w folię. Włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój roladę w plastry. Smacznego
Smiling ShrimpFrittaty możecie więc traktować nie tylko jako sposób na zużycie resztek z obiadu, ale też jako metodę na wyczyszczenie lodówki z niechcianych produktów. Mi z obiadu został ryż, pieczony łosoś oraz gotowane brokuły: Mini frittaty mają wiele zalet. Robi się je prościej niż tradycyjną dużą frittatę. Nie musisz mieć specjalnej żeliwnej patelni czy martwić się odwracaniem omleta. Są małe, więc(...)pokrój na mniejsze kawałki i wypełnij nimi wnętrza foremek do 3/4 wysokości. Ja na dno moich foremek dałam ryż, następnie brokuła podzielonego na małe różyczki, a na końcu pieczonego łososia podzielonego na płatki. 3. Jajka rozbełtaj razem z mlekiem lub śmietaną oraz sporą ilością soli i pieprzu. Możesz do jajek dodać posiekane świeże zioła, czy szczyptę ostrej papryki. Dobrze
Chilli Czosnek i Oliwa