łososiem - 1000 przepisów (strona:47/67)

domowy majonez z całego jaja 120

jarzynowa lub olivier lub stolichny lub każda inna sałatka z majonezem, - do upieczenia w majonezie piersi kurczaka - ostatnio testowaliśmy zastąpienie czosnku niedźwiedziego pesto z natki pietruszki - boskie! - do upieczenia łososia w sosie aioli , - do wykonania fałszywej ryby , - klikamy w słowo majonez i wybieramy

Eksperyment sobotni
Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to sztuka 140

czerwonej kapuście troć z pięknymi fioletowymi lamówkami posypaną czarnuszką oraz solą krewetkową, podaną z bitą śmietaną i falującym chipsem z musztardy. Ryba była nienachalna w smaku (jak na przykład łosoś), delikatna i masłowa. Świetnie komponowała się z ubitą kremówką, a jej smak został idealnie wyważony przez wyrazistą czarnuszkę i kwaskowy mus z czerwonej kapusty. Danie główne Tutaj na talerzu działo

Food Square
Gościniec „Siedem Drzew” 130

wyobraźnię – wszystkie brzmią smakowicie. Koniec końców zdecydowałam się na rybę a reszta towarzyszy na mięsko. Pychota! Do picia zamówiliśmy duży dzban domowej lemoniady, która świetnie ugasiła nasze pragnienie. Łosoś z grilla podany z ziemniakami i sosem francuskim Polędwiczka w sosie z sera pleśniowego była bardzo delikatna. Przepyszne mięso. Swoją drogą sposób podania, te zioła i kwiatki na talerzu

Szybko Tanio Smacznie
Rukola z prosciutto, serem typu włoskiego i żurawiną 123

Jeśli chcecie możecie wzbogacić taką sałatkę oliwkami lub kaparami dodając także inne typy sałat. A dla tych, którzy nie przepadają za tego typu wędlinami polecam zamiennik w postaci np. łososia albo kurczaka lub po prostu bez dodatku żadnego mięsa. Polecam z bagietką z masłem z dodatkiem drobno posiekanego koperku lub pietruszki:) Do dzieła;D Składniki: 100 g rukoli

Zasmakuj Kuchni
Kulinarny weekend w Londynie - Wycieczka po Borough Market z Celią Brooks + Linkowe Party! 123

targu rybnych, tylko korzysta z usług własnych rybaków. Dlatego wszystkie sprzedawane na nim owoce morza są bardzo bardzo świeże. Spróbowaliśmy tu dwóch specjałów - smażonych przegrzebek oraz gravlaksa, czyli surowego łososia marynowanego w soli, cukrze, koperku i burakach. Następnie skosztowaliśmy austriackich serów, w tym sera o bardzo ostrym, pieprzowym smaku, stosowanego do dań w bardzo małych ilościach, jak przyprawa. Odwiedziliśmy również

Chilli Czosnek i Oliwa
PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ 81

czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne. Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 5 szt ) * mąka pszenna – 325 g * letnia woda – 100 ml * mleko – 75 ml * świeże drożdże – 12 g * jajko -1 szt * cukier -1 łyżeczka * sól

Ostra na Słodko
Wytrawne 158

Sałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś z kaczki Lasagne ze szpinakiem Pierś z gęsi Kurczak w sosie Makaron z indykiem Burgery Majonez Polędwiczki Placki ziemniaczane Penne ze szpinakiem i łososiem

Biały fartuszek
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 189

piersi, która jest mięsem chudym, do marynaty dodałam odrobiny oliwy. Udko już takiego dodatku nie potrzebowało, ponieważ samo w sobie jest tłuste. Podobnie też ma się rzecz z rybami - łosoś, halibut cz śledź można spokojnie upiec bez dodatku tłuszczu, zaś w przypadku dorsza - świetnie sprawdzi się panierka w uzdrowionej wersji, np. z otrębów czy płatków migdałów. Oczywiście mięso możemy pokroić

Poranek na słodko
Deser kokosowo-malinowy z chia 168

roślina dająca nasiona chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Podobno nasiona chia zawierają więcej kwasów omega 3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki i bardziej bogate w wapń niż mleko.  Ostatnio stały się bardzo popularne w naszym kraju. Internet jest przepełniony przepisami na desery,puddingi,koktajle i wypieki więc ja też postanowiłam

Kolorowa kuchnia Elki
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 124

goście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych olejów tłoczonych na zimno. Jest to olej rzepakowy i słonecznikowy: ciekawie, smacznie i aromatycznie. W ramach festiwalowego menu jako przystawkę podano łososia gravlax, mus z kwaśnej śmietany i pumpernikiel. Na danie główne był dorsz norweski z purée z dyni piżmowej, soliród i ziołowa espuma. Danie przepyszne, aromatyczne, ładnie podane na ciemnych talerzach

Mała Cukierenka
wyborne kotlety z leszcza 158

kotlety z leszcza Z niewiadomych dla mnie przyczyn, leszcz jest rybą która niestety dość rzadko gości w kuchni .  Wiele osób szeroko rozwodzi się na  smakiem  norweskich łososi, czy  śródziemnomorskich  dorad ( o okoniu morskim nawet nie wspomnę ), nie zauważając że tuż po nosem ma rybę której  przyrządzenie  co prawda wymaga odrobiny

Miód i pieprz
“Dieta bezglutenowa” – recenzja 90

też przydatną tabelkę zamienników, których nie można nam jeść na diecie bezglutenowej. Bardzo ciekawie wyglądają przepisy na bezglutenowe kartacze, flan po katalońsku, kluseczki z polenty kukurydzianej, tatar z wędzonego łososia, jaglankę z gruszkami, pizzę z kalafiora czy fasolkę z migdałami zamiast bułki tartej. Na pewno upiekę gryczane muffinki i szpinakowe babeczki. Mam nadzieję, że wyjdzie mi na zdrowie, bo wygląda

Ugotowane pozamiatane
Zdrowa żywność od MyVita :) 124

możecie kupić je za atrakcyjne ceny. I to się chwali, bo oprócz mnóstwa zastosowań w kuchni posiadają niesamowite właściwości zdrowotne. Posiadają:  8 razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś 6 razy więcej wapnia niż mleko 3 razy więcej żelaza niż szpinak 2 razy więcej błonnika niż otręby 15 razy więcej magnezu niż brokuły 4 razy więcej selenu niż

Zdrowie na języku :P