pewnością będę wracać do tego przepisu. Zachęcam Was do tego samego. Składniki na 6 porcji: 6 kromek chleba tostowego 1/2 średniej cukini 1/2 średniej cebuli 100 g łososia wędzonego 100 ml słodkiej śmietanki 30% ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy jako pierwszą cebulę, a następnie cukinię i smażymy(...)średnim ogniu. W międzyczasie na blaszkę wykładamy chleb, następnie wkładamy do piekarnika na ok. 4 minuty i pieczemy w temp. 180 stopni. Na patelnię wykładamy łososia i drobno pokrojony czosnek. Po 2 minutach dodajemy na patelnię śmietankę, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Wyjmujemy chleb z piekarnika, nakładamy farsz i wkładamy do piekarnika jeszcze
Pyszny Duetjuż druga odsłona łososia w towarzystwie sosu koperkowego. Tym razem sos na zimno, bardzo delikatny, ale jakże aromatyczny. filet z łososia sól, pieprz kolorowy pół cytryny Sos: 100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego spory pęczek kopru 1 łyżeczka soku z cytryny sól ziołowa pieprz cytrynowy Koperek drobniutko siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól
Smaki Na Talerzusię za szybko. Za szybko wiosna stała się latem, za szybko przekwitły bzy. Za szybko zaczęły się truskawki. Za szybko kończą się szparagi... Sezon szparagowy żegnam makaronową zapiekanką z łososiem. Po raz kolejny kombinowałam ze smakami i po raz kolejny intuicja mnie nie zawiodła - wyszło pyszne danie, sycące, ale nie zapychające. Lubię takie obiady. Składniki: 100g makaronu (np. świderki, rurki(...)200g filetu łososia lub pstrąga łososiowego kawałek pora (ok 7cm, jasno zielona cześć) pęczek szparagów 100ml śmietanki 100ml jogurtu 1 jajko 100g sera feta lub capri 2 łyżki oliwy sól pieprz tymianek czosnek granulowany pieprz cytrynowy Rybę pokroić w ok 1,5cm kostkę, doprawić solą, pieprzem cytrynowym, odrobina czosnku, tymiankiem. Odstawić na 15 minut. Makaron ugotować do pół miękkości, odcedzić
Obiad gotowyśmietanowe penne z łososiem powstało z lenistwa. Tak tak, dobrze czytacie 🙂 Chociaż uwielbiam czas spędzać w kuchni przy garach, to czasami mi się nie chce. Tylko wtedy następuje zgrzyt, bo jednak zjeść... Artykuł Śmietanowe penne z łososiem pochodzi z serwisu gotować
gotować!laktozy, a mianowicie jogurt naturalny. Bazę stanowią białe szparagi a jogurt nadaje nowego odświeżającego wymiaru. Nie zabraknie także dodatków pod postacią wcześniej wymienionej salsy, do wykorzystałam wędzonego na zimno łososia, srebrzyste małe cebulki z zalewy, koperek oraz odrobina pikanterii pod postacią chrzanu oraz kaparów. Danie delikatne nadaje się na wykwintną kolację jako przystawka tudzież danie główne. Sezon na szparagi(...)cytryny) 4 łyżki żelatny 2 jogurty po 180 g bez laktozy 2 łyżki chrzanu szczypta soli i białego pieprzu Na salsę łososiowo-koperkową : 150 g wędzonego łososia norweskiego pęczek świeżego koperku 6-10 małych srebrzystych cebulek z zalewy 2 łyżki miodu główki zielonych szparagów 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka
vaniliowoczekoladowaMakaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rybą? Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość. Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom. Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym(...)razem! Sama jestem ciekawa, która wersja będzie smaczniejsza? Dzisiejsze są wyśmienite! Składniki na farsz: 2 filety z dorsza ze skórą około 200 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebulka 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz sok z cytryny bulion Składniki na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju solidna szczypta soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki : • 2 filety z łososia po około 150 g • 200 g mrożonych warzyw włoskich • 200 g makaronu szpinakowego • 4 łyżki oliwy z oliwek • 2 łyżki soku z cytryny • 2 kostki rosołowe z lubczykiem Przygotowanie : W miseczce rozcieramy kostkę rosołową z dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz dwoma łyżkami soku cytrynowego. Mieszanką nacieramy filety i smażymy na rozgrzanej patelni. Mrożone warzywa(...)dwóch łyżkach oliwy rozmieszanych z kostką rosołową. Gdy będą miękkie dodajemy ugotowany al dente makaron i mieszamy. Na talerzu układamy mieszankę warzyw z makaronem a na wierzch kładziemy usmażonego łososia
KUCHNIA POLSKASkładniki : • 250g makaronu tagliatelle lub pappardelle • 150 ml śmietany kremówki 30-36% • 100g wędzonego łososia • skórka otarta z 1/2 cytryny (tylko żółta cześć) • sól, pieprz • spora garść roszponki • garść pistacji posiekanych Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al dente. Odcedzić zostawiając minimalną ilość wody (ok.1/3) szklanki. Makaron z powrotem wrzucić do garnka. Dodać kremówkę, skórkę z cytryny(...)oraz kilka łyżek wody w której gotował się makaron. Chwilę podgrzewać do momentu, aż śmietana ładnie oblepi cały makaron. Dodać pokrojonego w kawałeczki łososia i roszponkę. Wymieszać raz jeszcze i delikatnie doprawić pieprzem i solą. Podawać posypane siekanymi pistacjami i udekorowane listkiem roszponki
KUCHNIA POLSKAsoli Masa 200 g serka śmietankowego typu Almette 2 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku 2 łyżeczki koperku 2 łyżeczki szczypiorku 3/4 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz Dodatki łosoś wędzony pomidorki koktajowe Sposób przygotowania: Ciasto Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Jajka (Najlepiej by były w temperaturze pokojowej.) wbijamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając(...)połowie wysokości, na 2 części. Dolną zostawiamy w formie lub przekładamy na talerz/ paterę na której będziemy podawać przystawkę. Smarujemy ją masą z serkiem. Wykładamy na to plasterki łososia. Z górnej zielonej części ciasta wybieramy łyżeczką zielony środek i przykrywamy krem, tworząc kolejną warstwę. Pozostałej pustej „kopułki” ciasta nie wykorzystujemy. Wierzch ozdabiamy ćwiartkami pomidorków koktajlowych. (U nas niestety
Pyszny DuetJajka i wędzony łosoś to dobre połączenie. Żeby było ostrzej dodałam trochę chrzanu. Wyszło bardzo smacznie i z charakterem. Bez jajek w kilku postaciach nie odbędzie się u nas żadne wielkanocne śniadanie. Lubię kombinować i przygotowywać jaja na różne sposoby. Jajka faszerowane różnymi składnikami muszą być na stole. Lubię bawić się kolorami i teksturami. Lubię też czasami zaskakiwać rodzinę jakimś(...)ciekawym połączeniem smaków. Być może w przypadku jajek z łososiem i chrzanem nie są to bardzo wymyślne smaki, ale zapewniam Was, że takie jajka są przepyszne! I gorąco je polecam na nadchodzące Święta. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaciepło lub przygotować wcześniej i podać jako zimną przekąskę. Składniki: Spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia 150 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 g tartego sera grana padano 4 jajka 100 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na spód zagniatamy ręcznie(...)śmietaną i 80 g sera (20 g zostawiamy do posypania po wierzchu tarty). Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszaninę przelewamy na dno tarty, na niej układamy szpinak i plastry łososia. Wierzch posypujemy resztą sera. Tartę pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnyczyli kurczak, awokado i jajko Wtorek – Pęczotto z pieczonymi warzywami Środa – Chiński makaron długowieczności z boczniakami Czwartek – Marokańska zupa krem z pieczonych warzyw Piątek – Pieczony łosoś z warzywami i kaszą jaglaną Pobierz menu na tydzień Łączny koszt: ok. 120 zł Pobierz listę zakupów Niedziela – Skrzydełka z domowym sosem BBQ i pieczonymi ziemniakami Te skrzydełka(...)Marokańska zupa z pieczonych warzyw pachnie orientem i podróżami. Jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica sukcesu tkwi w przyprawach. Piątek – Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną Wystarczy pięć składników, żeby w 20 minut wyczarować pełnowartościowe, zdrowe danie. Pokochasz je nawet jeśli nie przepadasz za rybami. Jak gotowaliśmy – dania
Niedzielny kucharz