ziarenka - aromatyczne przyprawy zawarte w mieszance wzmacniają i smak i aromat. Odrobina "chrupości" co jakiś czas to genialna niespodzianka. Bananowiec jest idealny zarówno na gorąco jak i na zimno. W pierwszy i na drugi dzień (gdy jakimś cudem zostanie). Dłuższego żywota mu nie przepowiadamy. Jak widać wyszły nam smakowite "ślimaczki" - każdy kawałeczek chlebka ma inne (ale zawsze równie(...)można również spożywać go "bez dodatków" lub z czymś na co tylko mamy ochotę. Może to dziwne, ale my jadłyśmy go też... w "wytrawnej wersji" - z dipem czosnkowym i łososiem. Tak - jesteśmy dziwne (obie), nie - nie jesteśmy w ciąży (ani matka, ani córka).Ps. ze szklaneczką gorącego mleka - Rewelacja!!! Dumne i blade, szczęśliwe i najedzone, uśmiechnięte i rozkoszujące się
Wypisz WymalujMoja interpretacja sushi ;) no bo niby dlaczego musi być z ryżem? Ja wolę z quinoą i takie właśnie czasami robię. Tym razem się spieszyłam, bo mi
Quinoa Raz!pokrój na mniejsze kawałki i wypełnij nimi wnętrza foremek do 3/4 wysokości. Ja na dno moich foremek dałam ryż, następnie brokuła podzielonego na małe różyczki, a na końcu pieczonego łososia podzielonego na płatki. 3. Jajka rozbełtaj razem z mlekiem lub śmietaną oraz sporą ilością soli i pieprzu. Możesz do jajek dodać posiekane świeże zioła, czy szczyptę ostrej papryki. Dobrze(...)piecz przez ok. 20 minut, aż jajko się zetnie, a frittaty urosną (po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu nieco opadną). Możesz je jeść na ciepło lub na zimno, przetrwają 1-2 dni w lodówce. Smacznego :) *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco
Chilli Czosnek i Oliwacoś pysznego - stworzyliśmy piknik z prawdziwego zdarzenia!Marysia (GRUSZKA Z FARTUSZKA) uraczyła nas swoją domową chałwą z sezamem orazpysznymi precelkami. Od Piotra (SAN JACINTO) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę,bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia (W KRAINIE SMAKU) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem grahamz pestkami dynia oraz świeżutkimi(...)sobą ciasto ucierane ze śliwką i placuszkipomidorowe. Mieliśmy okazję gościć dwójkę blogerów, ale niekulinarnych.Macieja ( ZUCH PRÓBUJE RYSOWAĆ ) orazDorotę ( THANK GOD I'M A WOMAN ), która przyniosła serniczek na zimno. ***********************************************************************************Po pikniku, mniejszą niestety już grupą, udałyśmy się (sama damska część) do CH MALTAna Poznańskie Mistrzostwa konkursu Barista of The Year 2012, gdzie młodzi bariścimierzyli swoje zdolności na czas i jakość
W kuchni Karmel-itkiminuty z każdej strony. Powinny się prezentować tak jak na zdjęciu. Pamiętaj aby masa rybna z której formujesz kotlety, nie była bardzo zimna. Ponieważ zanim temperatura dojdzie do środka kotleta z zewnątrz się spali, a w środku będzie surowy. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym. Najlepiej smakuje(...)potrawie zastosowałem dorsza, ale Wy możecie użyć dowolnej ryby lub mieszanki ryb. Dobrze jest łączyć gatunki ryb chudszych, dorsz właśnie z tłustszymi np. łosoś, ale nie jest to konieczne. Pamiętajcie także, że sos cytrynowy z powyższego przepisu także super zwieńczy kotlety rybne. Gwarancja kulinarnego sukcesu Dodatek pora, koperku
kuron.com.plOstatnia była frittata z łososiem w chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku. Składniki: - 5 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 1 kulka mozzarelli - kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10) - 200 g boczku wędzonego - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane listki(...)wkładamy do nagrzanego piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut żeby frittata odpoczęła. Podajemy na ciepło lub zimno. Ja użyłam ośmiu kokilek o średnicy 8 cm i pojemności ok. 150 ml. Życzę smacznego
Kulinarne życiebardziej zabieganych – czarne tortelloni i krewetki kupione prawie gotowe, więc samo przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek. Składniki: - 500g czarnych tortelloni z łososiem wędzonym i ricottą - ok. 400g ugotowanych krewetek - 2 sałaty rzymskie - 1 duży ząbek czosnku - ½ cebuli różowej - po małym kawałku papryki żółtej i czerwonej - olej pistacjowy - 1 łyżka masła - świeży koperek - sól(...)miski z sałatą rzymską. Oprószamy solą morską cytrynową oraz świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek może być podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kilka słów o sałacie rzymskiej. Jest godna polecenia ze względów na swoje walory smakowe, ponadto idealnie nadaje się do sałatek podawanych właśnie na ciepło. Wyższa temperatura nie burzy jej struktury
mojewypiekiinietylkopyszną kolację- ślimaczki z ciasta francuskiego z farszem z szynki, sera i pomidorów suszonych. Idealnie pasują do sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Czytaj więcej >> 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO Przeglądając internet przed świętami natknęłam się na przepis Pani Doroty W na sałatkę na krakersach ( tu ), który mnie zainspirował. Postanowiłam(...)ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem
Kuchnia MagdaLenypyszną kolację- ślimaczki z ciasta francuskiego z farszem z szynki, sera i pomidorów suszonych. Idealnie pasują do sałatki np. greckiej zamiast pieczywa. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Czytaj więcej >> 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO Przeglądając internet przed świętami natknęłam się na przepis Pani Doroty W na sałatkę na krakersach ( tu ), który mnie zainspirował. Postanowiłam(...)ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM Pierogi z pieca...już dawno miałam ochotę je zrobić, ale brakowało mi jakoś okazji. Dziś postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem
Kuchnia MagdaLenypomysł na urozmaicenie śniadania. Awanturka to tradycyjna pasta, której bazą jest twarożek. Wędzona makrela świetnie pasuje do białego sera, a taka pasta to ciekawa alternatywa dla tuńczyka czy łososia. Składniki na awanturkę z makrelą 1 wędzona makrela ok. 10 dag twarogu lub jeden serek śmietankowy 1/2 małej cebuli natka pietruszki sól i pieprz do smaku ewentualnie łyżka majonezu Wędzona(...)pieprzem. Miłośnicy majonezu mogą do awanturki dodać łyżkę swojego ulubionego przysmaku! Pastę wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje w po kilku godzinach od zrobienia, podawana lekko schłodzona ale nie bardzo zimna
Gotujemy i jemypomysł na urozmaicenie śniadania. Awanturka to tradycyjna pasta, której bazą jest twarożek. Wędzona makrela świetnie pasuje do białego sera, a taka pasta to ciekawa alternatywa dla tuńczyka czy łososia. Składniki na awanturkę z makrelą 1 wędzona makrela ok. 10 dag twarogu lub jeden serek śmietankowy 1/2 małej cebuli natka pietruszki sól i pieprz do smaku ewentualnie łyżka majonezu Wędzona(...)pieprzem. Miłośnicy majonezu mogą do awanturki dodać łyżkę swojego ulubionego przysmaku! Pastę wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje w po kilku godzinach od zrobienia, podawana lekko schłodzona ale nie bardzo zimna
Korniszonkijest zdrowa. Ma sporo witaminy B i (jako jedyna kasza) zawiera jod. Połączona z nasionami chia (totalny superfood, zawierający więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę łosoś atlantycki i więcej wapnia niż mleko), jabłkami, orzechami i bananami – to już samo zdrowie. Manna dla dorosłych Kasza manna jest znakomitym daniem śniadaniowym, albo jak też na szybką, lekką kolacją(...)macie? Mnie babcia wciskała tyle kaszy na śniadanie, że wychodziła uszami. Eugeniusza ze śmiechem wspomina czasy studiów i jeden z nieśmiertelnych deserów ze stołówki o wdzięcznej nazwie legumina, czyli zimna kaszę mannę o konsystencji kleju murarskiego polaną sokiem malinowym :-)). Moja babcia robiła kaszę tak gęstą, że w talerzu można było ustawić łyżkę w pionie. Eugeniuszowi kasza manna kojarzy się
Niedzielny kucharzjajko kminek cały Wykonanie: Farsz: Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy ser ricotta i posiekany koperek. Dodajemy sos z cytryny i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy serowej. Mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy(...)smarujemy nim wierzch tiropitów. Posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, aż zrobią się złocistobrązowe. Dobrze smakują na ciepło i na zimno
Kuchnia MagdaLenyPostanowiłam więc ponownie wybrać się do Ten Sushi, tym razem na niedzielny obiad, wybór padł na lokal znajdujący się przy ul. Rydygiera. Jesteśmy pierwszymi gośćmi, w lokalu jest bardzo zimno, najchętniej założyłabym z powrotem płaszcz. Ogrzewanie zostanie włączone dopiero później, kiedy w lokalu pojawi się więcej klientów. czyżby oszczędności ? Restauracja jest niewielka, urządzona w stylu minimalistycznym. Nikt tu chyba(...)skład zestawu wchodzi: 6 x futomaki z tuńczykiem , serkiem, sałata, awokado, ogórkiem i rzepą 6 x hosomaki maślaną 4 x california z łososiem, serkiem i awokado owinięte w nori, podane z dressingiem z rzepy 4 x california z krabem, serkiem, ogórkiem , owinięte w łososia, tobiko i sezam Sushi jest poprawne, ładnie podane i smaczne
Kulinarne przygody Gatityktóra doskonale wzbogaciła smak łososia. To 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu. Naprawdę polecam bo danie smakowało wyśmienicie. op. ciasta francuskiego por marchew 200 g filetu z łososia łyżka soku z cytryny łyżeczka przyprawy VEGETA Natur do ryb i owoców morza sól, świeżo zmielony pieprz łyżka masła oliwa jajko łyżeczka czarnego sezamu Łososia umyć, osuszyć i posypać(...)naciąć z wierzchu, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 minut do zarumienienia. Pierożki można podawać na ciepło lub zimno, z ulubioną sałatką
Smakołyki Asi