prowansalskimi. Zmielić przez maszynkę. ? Połączyć ryż z mielonymi pieczarkami i posiekaną natką pietruszki. ? Pomidory pokroić na plastry, na każdy ułożyć sałatkę, najlepiej w okrągłej foremce lub kulkę łyżką do lodów. ? Udekorować zieloną pietruszką i kawałkami pomidorów. ? Podawać jako osobne danie na zimno lub jako dodatek do mięsa do obiadu.{jcomments
To co kochamminut, aż będą przezroczyste. ? Włożyć do słoiczków kładąc plaster jeden na drugim, zalać gorącą zalewą. ? Zakręcić szczelnie i odwrócić do góry dnem i pod kocyk. Pyszne do deserów, lodów lub jako konfiturka do herbatki! Z przepisu mojej Mamy
To co kochamdodać oliwę. ? Sałatkę wyłożyć do metalowej obręczy i delikatnie ucisnąć. ? Na wierzchu położyć pokrojonego śledzia w kostkę. ? Można również wymieszać wszystkie składniki razem i nakładać porcje tatara kulką do lodów
To co kochamczas rabarbaru, postanowiłam więc ugotować wiosenny kompot. Z dzieciństwa pamiętam taki mieszany z jabłkami lub porzeczkami. Mój ma smak korzenny i miętowy równocześnie. Najlepszy schłodzony lub podawany z kostkami lodu. Kompot będzie miał ładny kolor gdy użyjemy rabarbaru malinowego o czerwonym miąższu. Jeśli mamy zwykły, zielony w środku, aby uzyskać intensywnie różowy kolor należy dodać 2-3 wiśnie lub kilka(...)potrzeby obierać. ? Gotować 10-15 minut, po czym odcedzić i przetrzeć przez sitko. Kompot się zagęści a włókna ze skórki i przyprawy zostaną na sitku. ? Wystudzić, podawać z koskami lodu i listkami mięty
To co kochamSmorodinówka, nalewka o pięknym kolorze i mocnym aromacie. Ma gęstą konsystencję, można więc traktować ją jako deser, do polewania lodów czy sałatki owocowej. Najlepsze jest w niej to, że na trzeci dzień można już ją pić! Ja zrobiłam ją z zamrożonych porzeczek, bo w czasie zbiorów byłam na urlopie. Bardzo polecam ten sposób z gotowaniem owoców, bo nie trzeba
To co kochamziemniaki z groszkiem i chwilę utłuc razem, aż się połączą i wyjdzie gładkie, jednorodne zielone puree. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów. Można posypać suszonymi ziołami
To co kochamszarlotkę. Zamiast w jednej blaszce upieczone w 20 papilotkach. Niesamowicie kruche, kwaskowe, cynamonowe i już poporcjowane. Chyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek: Ciasto kruche ? 3 szklanki mąki pszennej ? 250 g masła ? 5 żółtek ? 2 cukry waniliowe ? 1/2 łyżeczki proszku
To co kochamzmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też posypać suszonymi ziołami lub polać sosem. Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 2 łyżki suchego maku ? 100 g masła ? 2 łyżki kwaśnej śmietany ? sól
To co kochamożywi każdy talerz obiadowy. Idealnie pasuje do gęstego gulaszu i wszelkich mięs w sosie. Taki czerwony ryż pięknie wygląda podany na osobnym półmisku w formie kopczyków nakładanych łyżką do lodów. Smakuje na ciepło, ale po przestudzeniu jest równie smaczny podany na lekki podwieczorek lub kolację. Składniki: ? 1 szklanka ryżu ? 1 buraczek czerwony ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oliwy
To co kochamWykonanie: ? Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać masło, śmietanę i musztardę, następnie utłuc na gładką masę. ? Przyprawić do smaku solą i pieprzem. ? Puree nakładać łyżką do lodów, w każdej kulce zrobić delikatny dołek i włożyć do niego po kilka ziarenek musztardy
To co kochamdodaj cukier kokosowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj jogurt, jajko rozbełtane z żółtkiem i miód. Dokładnie wymieszaj. Nabieraj po 1 dużej łyżce ciasta (może być to łyżka do lodów) i wrzucaj je do miseczki z pestkami dyni. Obtocz dokładnie ciasto, weź w dłonie i uformuj kulkę, którą następnie spłaszcz (to tak jak formowanie kotlecików). Układaj bułeczki na blaszce
Delicious Placewidelec, nóż, łyżka) oraz miseczek lub innych naczyń do podawania różnych potraw. Zastawa stołowa może być także rozbudowana o kolejne elementy, jak na przykład: sztućce do deseru (łyżeczki do lodów, widelec do ciasta), serwisy do kawy i herbaty (filiżanki, spodki, dzbanki i cukiernice), dzbanki do wody lub soku, miski do sałatek, bulionówki do zup, tacki i półmiski do podawania
Kuchnia MagdaLenywidelec, nóż, łyżka) oraz miseczek lub innych naczyń do podawania różnych potraw. Zastawa stołowa może być także rozbudowana o kolejne elementy, jak na przykład: sztućce do deseru (łyżeczki do lodów, widelec do ciasta), serwisy do kawy i herbaty (filiżanki, spodki, dzbanki i cukiernice), dzbanki do wody lub soku, miski do sałatek, bulionówki do zup, tacki i półmiski do podawania
Kuchnia MagdaLenyJabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy 2 łyżkami erytrolu i cynamonem, mieszamy. Następnie dodajemy jabłka do ciasta i delikatnie mieszamy. Za pomocą łyżki lub gałki lodów nakładamy ciasto do foremek na muffiny, mozna posypać odrobiną orzechów i pieczemy muffiny w piekarniku przez około 25-30 minut. Możesz również wykonać test patyczkiem do szaszłyków jeśli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię