bazie melona i banana z nutką mięty. Latem bardzo orzeźwiający i jednocześnie będący źródłem zdrowych składników. Zimą może smakować równie dobrze, tylko bez dodatku kostek lodu. Składniki: • 1 banan • 1 mały melon Galia • sok z 1/2 cytryny • kilka listków mięty • garść kostek lodu Wykonanie: • Melona obrać ze skórki i pokroić miąższ. • Zmiksować melon(...)bananem, dodać sok z cytryny, umyte liście mięty i kostki lodu. • Ponownie zmiksować i od razu podawać rozlane do pucharków
To co kochamsiostra Ula i brat Adam nie przepadają za nim i zawsze wybiorą coś innego. Ja i Anya z kolei lubimy wszystko, co czekoladowe: lody, ciastka, ciasta, torty i inne kakaowe przysmaki. Tak więc przygotowałam zdrowy krem czekoladowy, na bazie zdrowych składników, bez polepszaczy smaku, konserwantów, barwników, słodu jęczmiennego i innych
To co kochamsię okazało będący strzałem w dziesiątkę rozmaryn. Gruszki można zjeść tak po prostu (dlaczego nie?), albo potraktować jako element bardziej rozbudowanego deseru. Można je podać z lodami, bitą śmietaną, mascarpone lub nawet z jako dodatek do ciasta. Syrop można zredukować do gęstego sosu i polać takim gorącym specjałem owoce. Można dodać orzechy. Można też żurawinę. Można wymyślić wiele
zadanie-gotowaniewieczora. A podczas wizyty gości zaskoczy i zaintryguje smakiem :) Kawa z jego dodatkiem staje się pysznie kremowa, dzięki podstawie syropu, czyli dyniowemu puree. Świetnie sprawdzi się też z lodami, czy jako dopełnienie ciepłej szarlotki. Absolutna rozpusta i pyszność! :D Koniec dyni w moich zapasach i tym samym kończę dyniowy temat w tym sezonie, do następnego razu, królowo jesieni
Kuchnia w Słońcu Skąpanafasolki po bretońsku. Jest za to falafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych. Ja z pewnością wypróbuję kilka przepisów, bo są bardzo ciekawe, a poza tym Mąż po przejrzeniu książki zażyczył sobie "soczewiaki" więc dodatkowa motywacja
Cynamonowe szczęścieCocktail wpisanej przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (International Bartender Association). 50 ml tequili 150 ml soku pomarańczowego 20-25 ml grenadiny (u mnie syrop barmański Victoria Cymes ) kostki lodu (pominęłam) Dodatkowo: plasterki pomarańczy do dekoracji Tequilę, sok pomarańczowy i kostki lodu (pominęłam) należy umieścić w shakerze (*) i wymieszać. Następnie zawartość przelewać do szklanki/kieliszka (**), a na końcu powoli wlać grenadinę(...)większości osiądzie na dnie szkła. Do gotowego drinka włożyć słomkę i udekorować plasterkami pomarańczy. (*) Jeśli nie posiaddacie shakera - to wszystkie składniki można po kolei wlewać do szklanki z lodem: tequilę, sok pomarańczowy i na końcu grenadinę. (**) Drink ten najczęściej podawany jest w wąskiej i wysokiej szklance/kieliszku typu Collins lub Highball
Di gotujeprzypominało mi wyrośniętego chleba na zakwasie :). Zdjęłam folię pozostawiłam foremki z ciastem w piekarniku. Nastawiłam piekarnik do 220st. Z chwilą nagrzania piekarnika do tej temp. wrzucałam kostki lodu na dno piekarnika / 4-5 sztuk / przez 15 minut pieczenia w wymienionej temp. Następnie zmniejszyłam temp. do 180st i dopiekałam około 30 minut. Od chwili włączenia piekarnika do końca pieczenia upłynęło(...)minut. Samo pieczenie pozostawiam w waszych rękach i piekarnikach. Ważne jest aby nie trzymać ciasta zbyt długo w wysokiej temperaturze. W czasie tej najwyższej temperatury kostki lodu są konieczne. Ja wrzuciłam 3 kostki lodu ale kostki miałam zamrożone w silikonowych foremkach do muffinek, więc były 2-3 razy większe od tradycyjnych. Można również na dno piekarnika włożyć naczynie wlewając
Leśny Zakątekmarnować jedzenia, jak dbać o środowisko i jak zorganizować sobie pracę w kuchni, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. No i jest tam przepis na boskie lody ze szczawiu i krem z selera z serem pleśniowym – genialne! Sarach Britton „My New Roots” – język polski Wydawałoby się, że na temat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej powiedziano wiele
ladykitchenstopniowo dodawać czekoladę ciągle mieszając. Formę na babeczki wysmarować masłem i wysypać mąką, wlać masę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, babeczki piec 10 minut. Podawać z lodami i kwaśnymi owocami (truskawki, maliny
Cook&Loveszkoleniu organizowanym przez firmę Polmarkus (tutaj nasza fotorelacja) gdzie Luca Bernardini pokazał uczestnikom jak wykorzystać kilka ciekawych form produkcji Silikomart w temacie „Galanteria jubilerska w wypiekach, deserach i lodach”. Ostatnio było mało czasu ze względu na kilka projektów jakie realizowaliśmy i realizujemy, ale postanowiliśmy, że musi być czas
Kuchenne Wariacjegęś na stole, którą nade wszystko wolę Na świętego Marcina lód, na Trzy Króle wody bród Jeśli zima swą drogę zaczyna, to czyni to w dzień świętego Marcina Święty Marcin błoniem jedzie siwym koniem Jak Marcin na białym koniu przyjedzie, to ostrą zimę nam przywiedzie Święty Marcin po lodzie, Boże Narodzenie po wodzie Wesele Marcina: gęś i dzban wina
Bon Appetit MałgorzatyMarcina, która będzie trwać do 4 grudnia. Restauracje jedna przez drugą zapraszają na wyborne dania z gęsiny. Zgłaszają swoje najlepsze i najbardziej popularne przepisy. Zeszłoroczny zwycięzca przygotował lody jabłkowe z wątróbką gęsią podane na musie ze skorzonery z wanilią, tarniną i chipsem ze skóry gęsiej. Ciekawe co wymyślą tegoroczni uczestnicy festiwalu? The post Gęsina na Świętego Marcina
codojedzenianiej nawet żadnej specjalnej foremki. Ciasto formuje się po prostu na papierze do pieczenia i już. Tarta ze śliwami najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła a podana z lodami waniliowymi to już szczyt rozpusty. Ale czasami można przecież zaszaleć, prawda? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaminut. Smacznego! Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comktóry mnie zainteresował. A kolory z pewnością przypadną do gustu mojej młodszej córki, gdyż je uwielbia. Jak tylko upiekę jakieś babeczki, to Wam pokażę efekt :) Pucharki na lody, desery. Kupiłam sztuk cztery. Były bardzo tanie, także się skusiłam. Wstyd się przyznać, ale w mojej kuchni są one pierwszymi pucharkami na desery. I dopiero jak je zobaczyłam
W kuchni u Moniki