kolację burgery jaglano-buraczane albo jajecznica ze szpinakiem i grillowaną polentą. Są też desery – granola gryczana z orzechami i sokiem pomarańczowym, muffiny gryczano-amarantusowe z żurawiną czy lody czekoladowo-wiśniowe z kaszą manną. Szaleństwo! Kupcie sobie tutaj
GRUBY WAŁEKzdecydowanie mój ulubiony drink, a przy tym jaki prosty! Wystarczy rum, cola, limonka i lód. Rum nie musi być koniecznie Bacardi, choć ja go bardzo bardzo lubię. Doceniam też rum Havana Club. Świetny drink zarówno na imprezie jak i w zaciszu domowym. Składniki na Bacardi Cuba Libre (1 drink): lód rum Bacardi 50 ml Coca Cola(...)limonki Wysoką szklankę napełnij lodem. Nalej 50 ml rumu Bacardi, dolej 100 ml Coca Coli i wyciśnij sok z 1/4 limonki, a następnie zamieszaj
Karola gotujeprzepisu to co wszyscy. “4-godzinny mistrz kuchni” pokazuje, że można: podać znane nam danie w nowej odsłonie nadać mu nową konsystencję np. podać ulubiony drink jako lody zamienić deser w wytrawne danie główne albo na odwrót np. kasza jaglana z warzywami podać coś, czego Twoi goście jeszcze nigdy nie jedli np. jakieś danie kuchni świata czy wyjątkowy
Ugotowane pozamiataneKwiecisty paw i Krynica Zdrój wita wszystkich. Dzbanuszki symbolizujące liczne wody zdrojowe i pijalnie tych wód. Mój ulubiony łabądek... Na ławeczce niedaleko sówki zajadalismy pyszne lody z "Śnieżynki". Żabusia cudnie zielona :) W drodze do Ogrodów Sensorycznych w Muszynie Ciąg dalszy nastąpi
Gotuj Sam!Przepyszny jogurt, którym można rozkoszować się w upalne dni. Przyniesie nam ulgę i orzeźwi. Jest to doskonała alternatywa dla kupnych lodów, bo w mojej kuchni jak wiadomo jest zdrowo ! ;) Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, wręcz marne 10 minut, ale za to czas oczekiwania jest "trochę" dłuższy. Jednak wolę się poświecić, bo wiem, że nie będę tego(...)mikserem ok. 2 min. Przelać do naczynie, które ma pokrywkę i umieścic w zamrażarce. Co 30 minut- 1 godziny wyciągamy i miksujemy, aby nie powstały kryształki lodu. Tę czynność powtarzamy 4-5 razy. Potem możemy nakładać do pucharków
Kuchnia PaulettesWłaśnie ze względu na pracowity okres tak bardzo ucieszyłam się z możliwości przetestowania robota kuchennego firmy Kohersen . Można ugotować w nim zupy, przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej
CiastkozercyPrzygotowanie: 5 min. Dla 2-4 osób: 1 czerwony grejpfrut 2 dojrzałe i soczyste gruszki 2 dojrzałe owoce granatu 2 łyżki kiełków (np. lucerny) 4 kostki lodu Gruszki umyj, osusz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, i pokrój je na małe kawałki. Owoce granatu przetnij na pół i wyciśnij z nich sok. Grejpfrut umyj, osusz, przetnij na pół(...)wyciśnij z niego sok. Wrzuć do blendera kawałki gruszek, wlej sok z granatu i grejpfruta, dodaj kostki lodu i kiełki (jeśli wolisz, możesz udekorować nimi koktajl). Zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli koktajl wydaje Ci się za gęsty, dodaj kostki lodu lub około 5 cl wody. Wlej do szklanek i od razu podaj. Ten przepis bierze
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaznajdziecie tutaj praktycznie nic z czekolady! Powód ? Bardzo prosty, ciężko skonsumować ten produkt przy temperaturze 35 stopni. Zamiast tego stoiska uginają się pod wiórkami kokosowymi, gęstym cukrem palmowym, kruszonym lodem z dodatkiem mleka sojowego czy mięciutkimi słodkimi bułeczkami, wypełnionymi czerwoną fasolą, kukurydzą czy kaya, malajskim dżemem kokosowym robionym na jajku… No to zaczynamy(...)parze, pełnoziarniste bułeczki Pau nadziane słodką kukurydzą ( lub czeroną fasolą czy wspomnianą na początku kaya'ą ). Ciężko zjeść na raz tylko jedną, są niesamowite! 4. Desery na bazie skruszonego lodu z dodatkiem mleka sojowego, podane z kuleczkami z grass jelly, czerwoną fasolą i kluskami z matcha. Do dostania w sieci kawiarnii snowflakes. Może nie w 100% malezyjskie danie (pochodzenia
Gawron w rosoleustach, natomiast spora doza kwasowości nie pozwoliła deserowi stać się monotonnie słodkim. 10. deser: jałowiec, plaster miodu, węgierka, pigwa, drożdże i wino Gewurztraminer Feinherb 2011 Jałowcowo piwne lody, krówka z miodu zawinięta w papier ze śliwki, plaster miodu, beza, kandyzowana pigwa. Gewuerztraminer feinherb 2011, winnica Rappenhof Wino wytwarzane ze starego, klasycznego szczepu winogron. Różano-korzenny
królestwo garówcynamonem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, wysypać jabłka i migdały. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec do 50 minut w 180 stopniach. Ciasto można podawać na ciepło z lodami waniliowymi
Magiczne Życie MartyPrzedstawiam wam niesamowitą bombę kaloryczną. Ale warto zgrzeszyć dla tego smaku. Jest to idealny, delikatny likier. Wspaniale komponuje się z lodami jak i innymi deserami. Polecam warto wypróbować mimo tego że nie jest to najtańsza przygoda. Czytaj więcej
PychotkaaaSkładniki dla 4 osób: ● 2 kiwi ● 1 różowy grejpfrut ● 1 jabłko ● 1 mały ananas (najlepiej gatunku Victoria)* ● Odrobina startego świeżego imbiru** ● 2 szczypty kurkumy ● 4-6 kostek lodu ● 3-4 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie) Jabłko umyj i przekrój na pół, nie obierając go ze skórki. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na kawałki. Kiwi przekrój na pół, wybierz(...)kostkę. Grejpfruta umyj, osusz, przekrój na pół, wyciśnij z niego sok.*** Przygotowany sok z grejpfruta, miąższ i kawałki owoców wrzuć do blendera, dodaj imbir i kurkumę, oraz kostki lodu (lub około 5-10 cl wody mineralnej) Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dodaj więcej kostek lodu lub dolej wody mineralnej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazamrozić choć kilka porcji na zapas, na długie jesienne wieczory. Jak dobrze wiecie, nigdy nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na jogurt z owocami, orzeźwiający koktajl czy chociażby owocowe lody. Jeżeli nie zdążyliście zrobić własnych zapasów, śmiało korzystajcie z mrożonek dostępnych w sklepach – to pełnowartościowe produkty! Dlaczego warto używać mrożonek? Mrożenie to naturalny i trwały sposób utrwalania żywności
Kuchnia Bazyliiwszystkie dostępne produkty, szkoda... Ja niestety nie mogłam zakupić nabiału, pieczywa, owoców, warzyw, czy innych artykułów z krótką datą ważności. Po Berlinki (a były w promocyjnej cenie) i lody poszłam już do osiedlowego sklepu... Dlaczego? Frisco stawia na świeżość i terminowość , więc nie wszystkie produkty są wysyłane na drugi koniec Polski. Z jednej strony to bardzo dobrze, ponieważ
Di gotujedomowa skórka pomarańczowa i granat :) Przygotowałam go w małych słoiczkach o pojemności 125 ml (pół szklanki), wyszło mi 7 porcji. Możecie wykorzystać dowolne miseczki, szklanki lub pucharki na lody Składniki: 600 ml śmietany kremówki 100 ml mleka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki żelatyny 1 laska wanilii 1 laska cynamonu (lub zmielony cynamon) +50 g czekolady, granat, orzechy
Ciastkozercy