możliwe! Do fenomenalnych lodów tak naprawdę wystarcza jeden — banan, który po zamrożeniu zyskuje świetną strukturę i wspaniale chłodzi. Jednak ja postanowiłem zaszaleć i dorzucić masła orzechowego, które genialnie się z bananem komponuje oraz mleka kokosowego, nadającego delikatną i kremową strukturę. Takie własnoręcznie wykonane lody to 100% naturalnych i odżywczych składników, które w te upalne dni idealnie się(...)sprawdzą zamiast posiłku. * SKŁADNIKI na duże pudełko lodów 1 kg dojrzałych bananów (najlepiej jeszcze żółtych z brązowymi plamkami) 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki po mleku) 200 g masła orzechowego 100% * PRZYGOTOWANIE Banany zmiksuj za pomocą blendera z masłem orzechowym i kokosową śmietanką. Wstaw w pojemniku do zamrażarki na 6 godzin, a następnie zmiksuj ponownie. Po kolejnych
Food Squarezdrowe lody, bez nabiału i bez białego cukru, ale córcia chciała “śmietankowe”, co wykluczało wszelkie roślinne zamienniki. Zajrzałam do zamrażarki – znalazłam truskawki i banany. Aby błyskawiczne lody miały odpowiednio gęstą konsystencję, potrzebny jest przemrożony banan (który traci swój intensywny bananowy smak po zmrożeniu) oraz dodatek tłuszczu. W lodówce miałam akurat otwartą słodką śmietankę(...)zdrowo! Błyskawiczne lody truskawkowe ze śmietanką, bez dodatku białego rafinowanego cukru . Wystarczy zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do siekania mrożone truskawki, mrożonego banana z resztą dodatków. Otrzymujemy błyskawiczne lody truskawkowe o konsystencji idealnej do natychmiastowego spożycia. Lody można również schować do zamrażarki. Po 2-4 godzinach warto je rozmiksować blenderem ręcznym, aby rozbić
Moja Delicjajogurtowe z dodatkiem ubitego białka są wyjatkowo lekkie i puszyste, a dodatek kardamonu nadaje im niebywałego smaku. Polecam do wypróbowania! Składniki: 4 dojrzałe banany 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Składniki na lody: 200 g jogurtu greckiego 2 białka jaj 2 łyżki miodu 1-2 kapsle kardamonu Wykonanie: ubić pianę z białek. Wyłuskać ziarenka(...)opadła. Umieścić w dowolnym naczyniu w zamrażarce przynajmniej na 3 godziny nieobrane banany przeciąć wzdłuż na pół. Przciętą stroną ułożyć na ruszcie i opiekać 3-5 minut. Banany obrócić i posmarowac miodem, dopiekać kolejne 3-4 minuty banany podawać posypane orzechami włoskimi z gałką lodów jogurtowych z kardamonem. Banan wyjadać łyżeczką bezpośrednio z łupinki banana
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest to jeszcze trudniejsze, gdy mieszka się na peryferiach miasta. Nic jednak straconego, zrobienie lodów w domu jest banalnie proste i okazuje się, że nawet deser może być źródłem wielu cennych witamin i niewielu kalorii. Podstawą domowych lodów naturalnych są mrożone banany. W sezonie letnim często mam jakieś w lodówce. Wystarczy dodać do nich jakieś inne mrożone(...)owoce bądź na przykład masło orzechowe, zmiksować i gotowe :) A z polewą czekoladową są już całkiem mega :) Lody: 3 banany 3 kiwi (lub dowolne inne owoce, zazwyczaj daję z bananami w proporcji 1:1) Przygotowanie: Owoce obierz, pokrój na kawałki i zamroź Zamrożone owoce zmiksuj w malakserze Przełóż do salaterek, polej czekoladą i delektuj się :) Polewa
pyszne zdrowościlodów waniliowych Do blendera wkładamy maliny i jogurt naturalny i miksujemy, następnie dokładamy pozbawione skórki i pokrojone w mniejsze kawałki banany. Dosładzanych cukrem. Całość ponownie miksujemy blenderem. Teraz przyszedł czas na lody. Powinny być zamrożone, wyciągnięte prosto z zamrażarki. Dodajemy do miski blendera i ponownie miksujemy. Kiedy wszystkie składniki nam się połączą wszystko przelewamy do szklanek
Gotuję Testujędodatku lodu, z ryżem bądź makaronem), albo jako wersja chłodząca w upalne dni- z kostkami lodu.1 porcja:* banan- 1 szt.* truskawki- 120 g* mleczko kokosowe- 50 ml* kostki lodu- 2 szt.Pokrojonego banana i truskawki włożyć do blendera.Dodać mleczko kokosowe, kostki lodu i miksować, aż do uzyskania jednolitej masy.Na zdrowie
Kraina Miodem Płynącawłaśnie okazji wytrąbiłam sporą ilość mrożonej inki z bananem. Łapcie przepis i raczcie się. Składniki: 2 szklanki mleka 2 płaskie łyżki kawy zbożowej Inka 1 duży dojrzały banan kostki lodu odrobina ciepłej wody (przepis na 2 porcje) Mleko wrzucamy z bananem do blendera, miksujemy. Kawę rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do szklanek. Wrzucamy do nich kostki lodu, a następnie po łyżce
Kardamonovywaniliowych. Polecam! Mrożona kawa bananowa Składniki na 1 porcję: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 200ml zimnego mleka łyżeczka brązowego cukru 1 dojrzały, miękki banan kilka kostek lodu bita śmietana do dekoracji posypka do kawy (kakao, posypka malinowa) Wykonanie: Obranego banana, kawę, mleko, cukier i kostki lodu umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy blenderem. Kawę
Smak mojej kuchniZatem polecam. Na GORONC i nie tylko. Aha, wśród składników pojawia się najzwyklejszy, najzimniejszy z zimnych lód. Oprócz tego, że ekstremalnie schładza całość, zagęszcza napój. Można go sobie odpuścić :). Do dzbanka blendera kielichowego wrzucamy pokrojonego banana, połamane na kawałki ciastka, lody, opcjonalnie lód i zalewamy mlekiem. Miksujemy przez kilkanaście sekund – to znaczy tyle, aż całość będzie
wcinaj toBatatowy pudding chia, z "lodami" banan-gruszka bo dawno ich tu nie było ..bo dawno się nie widzieliśmy, nadrobimy dzisiaj
More food, love and dreamsszklanka 250 ml maślanki 1 dojrzały banan 160 g mrożonych lekko rozmrożonych truskawek, w sezonie garść świeżych opcja: kilka kropel soku z pomarańczy i kostka lodu PRZYGOTOWANIE: Do blendera wlewam maślankę, wrzucam kawałki banana i truskawki. Opcjonalnie: dodaję sok z pomarańczy. Blenduję. Wlewam do wysokiej szklanki, opcja – wrzucam lód. Gotowe! Na zdrowie
Zasmakuj Kuchniszkl napoju kokosowego 3 banany 2-3 łyżki wiórków kokosowych kostki lodu Przygotowanie: Do pojemnika z blendera wlać zimny napój kokosowy, wsypać wiórki kokosowe, dodać kilka kostek lodu oraz pokrojone banany. Zmiksować na gładko. Jeśli chcemy rozrzedzić smoothie dodajemy kostki lodu lub napoju kokosowego. Zagęszczamy dodając banana
Ala piecze i gotujeeleganckim pucharku. Zachęcam Was bardzo do wypróbowania nawet teraz w te zimowe dni! Składniki (na 2 porcje): 2 banany 1 łyżka masła klarowanego 1 płaska łyżka cukru 2 gałki lodów czekoladowych Czekolada z czekoladą belgijską - Bracia Koral, Lody Jak Dawniej 2 gałki lodów śmietankowych - Bracia Koral, Lody Jak Dawniej gorzkie kakao do posypania ewentualnie(...)patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cukier, mieszać , by cukier się rozpuścił, ale nie przypalił. Na patelnie dać banany przekrojone wzdłuż na ćwiartki lub połówki. Smażyć do zrumienienia po obu stronach. 2. Banany przełożyć do pucharków. Na owoce wyłożyć po gałce lodów czekoladowych i śmietankowych. Wierzch oprószyć gorzkim kakao. Można jeszcze dodać kleks bitej śmietany. I gotowe. Smacznego
Kuchnia domowa Anitruskawek było mi szkoda, więc koktajl zrobiłam z malin. Jak macie zamrożone banany, dodajcie zamrożone. Składniki: 500 ml kefiru 1 dojrzały banan 250 g malin parę kostek lodu Obranego banana, umyte maliny i kefir wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl. Przed podaniem dodajemy do niego kostki lodu
Kardamonovyprosto. Przyznam, że zawsze mrożę banany na zapas, aby móc sobie go w każdej chwili przyrządzić. Podaję składniki na 4 porcje. Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy (wegańskie lody): 3 duże, dojrzałe banany (najlepiej jak mają już cętki) 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki kawy zbożowej Inki 1 łyżka masła orzechowego lub migdałowego opcjonalnie – świeże owoce np.: truskawki, borówki(...)szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zamrożone banany wkładamy do blendera kielichowego lub malaksera (najlepiej jak jest przystosowany do kruszenia lodu), dodajemy zimną kawę, kakao i masło orzechowe. Miksujemy na gładką masę. Szybko przekładamy do pojemnika i z powrotem wkładamy do zamrażarki. Zostawiamy tam lody na co najmniej 1-2 godziny. Potem wystarczy gałkownicą maczaną
Poezja smaku