likier z 3 składników - 500 przepisów (strona:2/34)

Tiramisu z Bezami, czyli Blondynkowe Tiramisu Premium :) 171

sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g serka mascarpone 1 duże jajko podłużne biszkopty 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej kawy kakao do oprószenia bezy domowe Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko(...)białka. W jednej misce miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białko na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem mascarpone i wszystko delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Biszkopty moczyłam

Blondynka Gotuje
likier krówkowy 167

serii napojów alkoholowych polecam likier krówkowy Składniki

Ugotujmy Coś
Likier czekoladowy. 212

popołudniowej kawusi, choć równie dobrze sprawdzi się jako polewa do lodów, naleśników lub kawy po Wiedeńsku (oczywiście wszystko to w wersji dla dorosłych). Rozpusta!!! Składniki na likier czekoladowy 1,5 litra mleka 450 g cukru 2 budynie czekoladowe w proszku 100 g gorzkiego kakao 100 g gorzkiej czekolady 1 laska wanilii 500 ml białego rumu      Przygotowujemy duży

Rozpustne gotowanie
Trufle pomarańczowe 135

ubiegłym tygodniu obiecałam jeszcze jakieś trufelki i oto są. Tym razem w wersji dla dorosłych, czyli z dodatkiem alkoholu. Intensywnie pomarańczowe, za sprawą „pomarańczowych” składników: czekolady, likieru i skórki. Ja wprost uwielbiam te aromaty i smaki, ale wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Nie muszę daleko szukać, bo mój mąż też należy do tej grupy. Można w takim przypadku

Wiem co jem
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 133

KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ Z ŻELATYNĄ (błyszcząca i miękka, nawet wyjęta z lodówki): 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny(...)krem się nie zwarzył. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą czekoladą i odłożyć. PRZYGOTOWANIE NASĄCZENIA 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody Składniki po prostu wymieszać w filiżance. Można zrobić mocną kawę rozpuszczalną i rozpuścić ją pół na pół ze spirytusem i wodą. Wtedy tort będzie mieć bardziej wyrazisty

Calzonella.com
Tiramisu 1615

który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis.Składniki:400 g serka mascarpone2 duże jajkapodłużne biszkopty1 łyżka cukru pudru25 ml likieru Amaretto1 filiżanka zaparzonej mocnej kawykakao do oprószeniaWykonanie:Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone. Jajka wyparzyłam, oddzieliłam żółtka(...)białek. W jednej misce miksowałam żółtka z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białka na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem mascarpone i wszystko delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Biszkopty moczyłam

Blondynka Gotuje
Tort samochodzik z białą czekoladą i likierem cytrynowym 208

male co nieco , ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :) Przełożenie : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Dekoracja(...)śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać ser i zmiksować. Nasączenie: 100 ml wody 100 ml likieru cytrynowego Limoncello  Składniki wymieszać.    Dodatkowo: barwnik czerwony i czarny -spożywczy  żółte i pomarańczowe M&M'sy Na paterze ułożyć pierwszy blat z większej części. Nasączyć ponczem i przełożyć połową

Chocolate Muffin Blog
Konfitura z czerwonej porzeczki 180

Przetworów ciąg dalszy...Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha! Składniki:1,5 kg czerwonych porzeczek, 800g cukru, 3 łyżki likieru kokosowego.       Przygotowanie       Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić

Z miłości do słodkości
Sernik bardzo czekoladowy 214

czekolady gorzkiej (70-90% kakao lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego   UWAGA: Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Niech jajka/twaróg wyjęte z lodówki postoją poza nią jakieś 2 godziny – wtedy mniej prawdopodobne, że sernik nam opadnie ;)   Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy spód. Piekarnik rozgrzewamy(...)jajka i miksujemy do całkowitego połączenia się twarogu z jajem. PRZYPOMINAM, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową! Do masy twarogowej z jajami dodajemy erytrol, słodzidło, likier, ekstrakt waniliowy i kawę rozpuszczalną (jeżeli używamy tych składników ;)). Wszystko dokładnie miksujemy. Teraz czas, żeby do masy powoli dodawać roztopioną czekoladę. Wlewamy ją powoli, jednocześnie miksując aż masa połączy się z czekoladą. Na koniec

Jak gotować i nie zwariować
Oszukane "Malibu"! 154

likierem Pinacolada, też wyszło super, teraz właśnie piszę i je popijam :) Szkoda tylko, że nie da się pokazać tej delikatnej pianki jaka się utworzyła i dać Wam spróbować... Składniki: 50 ml likieru kokosowego (ja użyłam Canari Coconut) 150 ml mleka 4 kostki lodu coś zielonego do ozdobienia (u mnie werbena cytrynowa) Wykonanie: Co tu dużo pisać, wszystko wrzucamy do blendera

Blondynka Gotuje
Likier kawowy - domowy 180

Domowe - najlepsze :) taki likier piłam kiedyś na babskim wieczorze. Poprosiłam koleżankę o przepis i zrobiłam dla siebie, ale za mało :) krótko mówiąc - trzeba dorobić :D Składniki: 120 ml spirytusu 1 puszka masy krówkowej 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml śmietany 30% (kremówki) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody (około(...)łyżki). Studzimy. Do blendera wlewamy śmietankę, ekstrakt z kawy i ekstrakt z wanilii, dodajemy masę krówkową i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy spirytus i jeszcze raz miksujemy, aż składniki się połączą. Likier przelewamy do karafki/butelki i przechowujemy w lodówce. Do spożycia gotowy jest od razu, ale najlepiej poczekać kilka dni, żeby smaki się przegryzły. Rady: Zamiast masy krówkowej można użyć

Kolorowy Przepisownik
Kawa z likierem kawowym 161

nowej wersji dla mających ochotę na kawowy deser Składniki na 1 kawę: 60ml espresso 120ml mleka 1 łyżka syropu lub sosu czekoladowego 15-30ml kawowego likieru Kahlúa (lub innego)  Składniki do dekoracji: 100ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao wiórki czekoladowe/posypka czekoladowa do posypania lód (jeśli chcemy by kawa była podana(...)Wykonanie: Kawę espresso zaparzyć w ekspresie lub kafetierce.  Dodać do niej mleko, syrop czekoladowy i likier. Ilość likieru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań.  Jeśli chcemy by kawa była podawana w wersji zimnej wystarczy przelać te składniki do dużej i wysokiej szklanki oraz włożyć 2-3 kostki lodu.  Jeśli chcemy by kawa była ciepła należy

Mania Wypiekania
Brunsli - tradycyjne szwajcarskie ciasteczka 170

mogłabym je wcinać przez cały rok, są tak uzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru Cherry Brandy lub wiśniówki (można pominąć) Przygotowanie(...)misce wymieszać migdały, cukier, mąkę, kakao i przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia

Domowa Cookierenka Agi
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 183

likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, ostudzona do temperatury pokojowej) Likier wymieszać z wodą, odstawić. Składniki na krem kawowy: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulkach, może(...)łyżek kakao Czekoladowy karmel: 50 g wody 75 g cukru 40 ml śmietany 30% 40 g gorzkiej czekolady Składniki na krem fistaszkowy: 300 g orzechów ziemnych solonych, uprażonych na suchej patelni, 250 g serka mascarpone Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa - 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku

moj przepis na
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 122

określana jako "wschodnio indyjska". W smaku wyczuwa się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą(...)Indonezji Tahiti. Jej łagodny aromat podnosi smak wielu słodkich dań, puddingów, ciast, kremów i sufletów, czy lodów. Wanilię można wyczuć w wyrobach czekoladowych i wypiekach cukierniczych, czy w likierach. Jest nieodzownym składnikiem brzoskwiniowej melby i szarlotki oraz kremu caramel. Źródło: internet

Ciastka - domowe słodkości