soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto(...)Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. Ciasto Venus 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami 51. Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52. Ciasto pyszna delicja 53. Ciasto banoffee na biszkopcie 54. Ciasto pyszny
kruche babeczkisoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto(...)Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. Ciasto Venus 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami 51. Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52. Ciasto pyszna delicja 53. Ciasto banoffee na biszkopcie 54. Ciasto pyszny Michałek 55. Babka Cafe
kruche babeczkisoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto(...)Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. Ciasto Venus 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami 51 . Keks 52. Babka jogurtowa z żurawiną 53. Ciasto wafelkowa rozkosz 54. Miodownik z orzechową wkładką 55. S ernik piernikowy 56. Babka cytrynowa
kruche babeczkiCiasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto kawowo - śmietankowe 40. Rolada(...)Sernik przekładany ciastem kruchym 45. Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. Ciasto Venus 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami
kruche babeczkisoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto(...)Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. M alinowa Chmurka 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami 51. Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52. Ciasto pyszna delicja 53. Ciasto banoffee na biszkopcie 54. Ciasto pyszny
kruche babeczkiwyjątkowe nadziewane ciasteczka bez pieczenia, które często goszczą na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nadzienie jak i masa może mieć różne smaki, najbardziej znane są orzechowe i kokosowe. Przygotowanie uli nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać jedynie potrzebna jest specjalna foremka, którą trzeba wylepić masą. Foremkę taką możecie zakupić w sklepie tarkaimiarka.pl za kilka złotych. Foremka(...)dwóch kształtach i z jej pomocą przygotujecie pyszne ule o ulubionym smaku. Ja proponuję ule orzechowe. Orzechy mogą być włoskie lub laskowe. Nadzienie to krem maślany z dodatkiem likieru jajecznego. składniki: masa orzechowa 200 g zmielonych orzechów, u mnie laskowe 100 g cukru pudru 1 białko nadzienie 50 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g liekieru jajecznego (adwokat
Monia miesza i gotujeWykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być(...)grudki to możesz chwilę podgrzać, energicznie mieszając. Następnie do jabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami. Smarujemy olejem kokosowym formę i układamy jabłka, dość mocno je przyciskając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175stopni, na ok 90 min. Czekamy aż wystygnie i nożem odcinamy ciasto od formy. Posypujemy cukrem
Apetyt na Zieloneczekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 100 g. rum 2 łyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki (można pominąć) maliny świeże ok. 120 g. olej kokosowy lub inny olej np. rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl. METODA: Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut(...)rondelka wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy na gaz. W misce umieszczamy olej i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy likier i rum, energicznym ruchem mieszamy (czekolada może trochę zgęstnieć). Odstawiamy. Do rondelka ponownie wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy
Kuchnia Paulettesgrubości około 1 cm (świeżego lub z puszki) opcjonalnie 20 ml Malibu lub syropu kokosowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru lub 10 ml syropu cukrowego kruszony lód Ps. Śmietanka kokosowa jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata Pina Colada - koktajl z rumem i ananasem - jak zrobić Najprostszy drink na świecie - wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Warianty Piña Colada(...)swoimi upodobaniami. W moim przepisie na ananasowy koktajl Pina Colada jest np. znacznie więcej ananasa niż w oficjalnej wersji IBA. Można też przygotować Amaretto colada - zamiast rumu dodajemy likier Amaretto Chi chi - rum zastępujemy czystą wódką dobrej jakości Virgin piña colada lub piñita colada - czyli pina colada bez alkoholu Kiwi colada - zamiast ananasa i soku ananasowego dodajemy sok i owoce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWykonanie Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być(...)jabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami. Tortownicę (średnica 28cm) wykładamy na spodzie papierem, a boki smarujemy olejem kokosowym. Jabłka przekładamy do formy i układamy, dość mocno je przyciskając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175 stopni, na ok 90 min. Czekamy aż wystygnie i nożem odcinamy ciasto
Apetyt na Zielonezachwyt dzieci taką niespodzianką w cieście - bezcenny! Blaty jak najbardziej nasączone, "ponczem" bezalkoholowym czyli wodą z cukrem i cytryną, tort wykończony opłatkiem z nadrukiem, boki obsypane wiórkami kokosowymi. Nerkowców już nie używam ale kolorowa galaretka pokrojona w plasterki i lekko powciskana w krem to patent mojej Babci, który szczerze polecam do tortów nie tylko dziecięcych :) 2. Tort "Mon Cheri" - czekoladowe(...)oblana czekoladą, czyli coś, co uwielbiam ja! 3. Tort z marcepanem - również czekoladowe blaty przesmarowane lekko powidłami śliwkowymi i przekładane masą marcepanową homemade (obrane migdały zmielone z cukrem i likierem amaretto) czyli coś, co najbardziej lubi M. (marcepan). 4. Torty z kremami na margarynie i o tym będzie ostatnia część tej niekończącej się opowieści... Kremy tortowe na margarynie robiła moja
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEorzechów włoskich lub laskowych (ja użyłam posiekanych, ale najlepiej gdyby były zmielone) 100 g rodzynków (najlepiej drobnych, gdyż te bardzo duże będą utrudniały krojenie ciasta) 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowo-brzoskwiniowy: syrop z puszki brzoskwiń o pojemności 820 g (u mnie wyszło 200ml) ok 500ml wody (płynu(...)miękkiej margaryny "Kasia" Dodatkowo: brzoskwinie z puszki o pojemności 820g 15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych 2 galaretki brzoskwiniowe do nasączenia : 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowy Wykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem
Walijskie Pichceniebardzo drobny "piasek", wlałam rozpuszczony olej kokosowy i wszystko razem wymieszałam. Obręcze do potraw ustawiłam na desce i do każdej obręczy wyłożyłam po około dwie kopiaste łyżeczki tego "ciasteczkowo-kokosowego piasku". Ugniotłam porządnie i deskę z obręczami wstawiłam do lodówki. Jednak pisku mi sporo zostało, więc wyłożyłam jeszcze do dwóch niewielkich miseczek. Ale spokojnie z podanej ilości składników możecie zamiast(...)jogurtu naturalnego gęstego (użyłam Bacoma) cukier ( zabijcie mnie, nie ważyłam, dodawałam do smaku) sok z połowy cytryny 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczona w minimalnej ilości wody) *40 ml likieru Advocaat Dalkowski Ja idę na lenia i kostki sera wrzucam do blendera i miksuję na gładką masę. Dodaję jogurt i cukier i sobie miksuję. Miksuję, próbuję i dosypuję cukier. Potem
Blondynka Gotujetruskawkami, nadając roladce kokosowy posmak... Wiem, że już bardzo ciężko o świeże truskawki, dlatego możecie użyć maliny lub wiśnie, które są teraz dostępne. Biszkopt: 4 jajka, 3 łyżki mąki kokosowej, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki cukru waniliowego. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz łyżką cukru(...)ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 1 i 1/2 szklanki śmietanki 30%, 150g białej czekolady, 3 łyżeczki żelatyny, 200g świeżych truskawek, 3 łyżki likieru amaretto, cukier puder i orzechy włoskie do posypania. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, dokładnie wymieszać. Śmietanę połączyć z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać
Z miłości do słodkościmnie tak piorunujące wrażenie, że zapomniałam zrobić zdjęcie drugiemu napojowi. Chętnie wrócę do tego miejsca, chociażby z tego powodu. Polecam każdemu. Casquinha de siri - Kraby z pomidorami, mleczkiem kokosowym, olejem dende, zapiekane pod parmezanem. Zaskoczył mnie sposób podania przystawki, ponieważ trochę inaczej sobie to wyobrażałam, ale w smaku była naprawdę interesująca. Polecam! Filé de frango à parmegiana - Filet z kurczaka(...)Ciekawy dodatek w postaci ryżu. Wszystko to, co uwielbiam. Warto spróbować! Brigadeiros - czekoladowe trufle brazylijskie. Pyszne słodkości, rozpływające się w ustach. Creme de papaya - Lodowy krem z papai z likierem porzeczkowym Cassis. Ciekawy smak lodów. Chyba pierwszy raz próbowałam czegoś takiego. Myślę, że nie zdziwi Was to, że ten deser był... smaczny. Podsumowując, Carioca Resto Bar to kolejne wyjątkowe miejsce
Karola gotuje