dodać owoce takie na jakie akurat mamy ochotę. Przepis może wygląda na skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Polecam! Ciasto; 5 dag masła 10 dag cukru jajko 2 łyzki likieru kawowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyzki zmielonych migdałów Nadzienie rabarbarowe; 100 ml chłodnej wody 5 dag cukru łyłeczka cukru waniliowego łyzka likieru kawowego 50 dag rabarbaru
Radość kipiąca uśmiechem.gramów czekolady deserowej Masa serowa 0,5 kg twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie 4 jajka 250 gramów serka mascarpone 200 gramów margaryny 1 szklanka drobnego cukru 3 łyżki likieru kawowego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki ekstraktu wanilii 2 łyżki kawy instant ¾ szklanki śmietany 36% PRZYGOTOWANIE: Rozpuszczamy margarynę z czekoladą deserową. Całość mieszamy z bułką tartą do uzyskania(...)piasek. Wklepujemy go równo do podłoża i wsadzamy do lodówki na co najmniej 30 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Możemy przystąpić do tworzenia masy serowej. Ale najpierw kawę rozpuszczamy w likierze kawowym i odstawiamy. W osobnej misce ucieramy pozostałą margarynę z cukrem do jednolitej masy, następnie dodajemy całe jaja, ale w odstępach, ciągle mieszając. Następnie wrzucamy Do kolejne składniki
Fleksitarianizm.plmiks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie w słoiczku - doszłam do wniosku, że ożywi całość. Dodatkowo ciasto nasączyłam sporą ilością kawy zmieszanej z likierem kawowym - i muszę powiedzieć, że całość wyszła naprawdę smakowita. Wilgotna, ale nie ciężka. Smak kawy jest dość wyraźny, krem nadaje lekkości, kwaśna żurawina sprawia, że całość nie jest muląca(...)biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 15 g ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy sypanej nasączenie: 50 ml mocnej kawy 25 ml likieru kawowego krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: 125 g żurawiny ze słoika dekoracja: ziarenka kawowe z czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu NA MASĘ 250 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 5-6 łyżek likeru kawowego 1 opakowanie cukru waniliowego Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca. Delikatnie, najlepiej za pomocą metalowej łyżki, wmieszać zmielone orzechy, kardamon, sok z cytryny(...)środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić na kilka minut do ostudzenia, jeśli brzegi blatów nieco opadną można je okroić nożem, aby były równe. Pędzelkiem posmarować każdy z blatów likierem kawowym (ok.1-2 łyżek). Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, delikatnie połączyć z serkiem mascarpone, na koniec dodać pozostałą ilość likieru kawowego. Gotową masą przełożyć blaty tortu
KUCHARNIAwiemy korzeni w Rosji :) , nazwę zawdzięczają wodce . Tyle historii- a teraz zapraszam do konkretów- czyli na zdrowie :) Składniki: 50 ml wódki- biała czysta 30 ml Kahlua- lub inny likier kawowy 30 ml śmietanki lód Wykonanie: Do drinkówki dajemy najpierw lód-3/4 szklanki Nalewamy powoli wódkę, póżniej likier kawowy- na samym końcu bardzo powoli śmietankę. Drink gotowy :) Na zdrowie
Smaki Edytymascarpone – 130 g borówek amerykańskich – ok. 130 g świeżych lub mrożonych malin – 300 masy kajmakowej – gorzkie kakao do posypania – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – 1 szklanka mocnej ostudzonej kawy – mięta lub truskawki do dekoracji Przygotowanie: Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Mascarpone ubijaj przez chwilę a następnie dodaj masę
I LOVE LIFEbiszkoptów (okrągłych) – 250 g mascarpone – 100 g pokrojonych drobno pistacji – 40 g cukru – 2 jajka – 1 ½ łyżki gorzkiego kakao – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – ¾ szklanki mocnej ostudzonej kawy Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z serkiem mascarpone(...)Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na dnie małych pucharków ( u mnie kiliszki na wino), przełóż masą mascarpone i pokrojonymi drobno pistacjami. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż serek mascarpone posyp kakao. Na koniec ułóż kolejną warstwę i udekoruj wierzch pokrojonymi pistacjami. Smacznego ! Artykuł Tiramisu z pistacjami
I LOVE LIFELekki i przyjemny likier kawowy doskonale sprawdzi się w długie, zimowe wieczory. Doskonale rozgrzewa i pysznie smakuje. Z podanej porcji przygotujecie mniej więcej 1 litr likieru. składniki: 250 ml wody 1 szklanka cukru 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 4 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej 250 ml spirytusu wykonanie: Kawę rozpuszczam w 50 ml wrzątku. Pozostałe 200 ml wody zagotowuję(...)zimnego płynu wlewam spirytus i dokładnie mieszam. Rozlewam do butelek i wstawiam do lodówki. Cierpliwie czekam przynajmniej 2-3 dni, by smaki się przegryzły. Z każdym kolejnym dniem likier kawowy smakuje lepiej, jednak nie udało mi się go przechować dłużej niż tydzień
babka w formiekońca Karnawału został jeszcze tylko ponad tydzień. Jest więc jeszcze pora, żeby nieco zaszaleć i przygotować ten pyszny domowy likier kawowy. Uwielbiam dodawać go do kawy(...)podanej ze spienionym mlekiem. Na blogu znajdziecie również inne smakowite przepisy na domowe alkohole: Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier kawowy Czas przygotowania: 15 minut + 7 dni Składniki: 200 ml skondensowanego mleka słodzonego 200 ml wódki 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Kawę rozpuszczamy
Kulinarne przygody Gatitynaprawdę pyszne. A pisze to ta, która za kawą nie przepada :) Składniki (na 1 litr) : 200 ml mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego 500 g serka mascarpone 120 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) Przygotowanie: Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie wymieszać kakao i kawę rozpuszczalną. Dodać(...)gotującego się mleka i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy kakao wystygnie dodać do niego likier kawowy. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i szczyptą soli, następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dolać śmietanę, całość zmiksować. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta). Bez maszyny: Masę przełożyć
Domowa Cookierenka AgiPrzepis na likier kawowy sporządziłam na bazie przepisu na ajerkoniak , który trochę zmieniłam, przy czym zdarzyło mi się przedobrzyć, jak zwykle z ilością :) tzn. dodałam zbyt dużo spirytusu, co skutkowało tym, że dorobiłam likieru i wyszło mi niecałe dwa litry zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :) Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów(...)łyżkami gorącej wody. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy kremówkę i zmieszaną kawę z mlekiem. Wszystko jeszcze raz miksujemy, po czym powoli dodajemy spirytus. Gotowy likier przelewamy do butelek i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Im dalej po zrobieniu, tym smakowo lepszy :) *Im gęstszy chcemy uzyskać likier, tym więcej dodajemy śmietany, a mniej
Smakowy Rajwłoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 30 g likieru kawowego 120 g cukru pudru 3 łyżeczki kawy vaspiatta espresso 100 g wody Dodatkowo: 10 okrągłych biszkoptów 100 g zaparzonej kawy vaspiatta espresso 20 g likieru kawowego różyczki(...)Wyjąć biszkopt z formy i przeciąć na pół. Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając. Do tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą czekoladą
Gosia gotujerozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego. Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki. WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek(...)budyniowa. Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki. Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem. Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę kremówkę
W kuchennym oknie Ewyrozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego. Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki mały słoik konfitury lub dżemu z wiśni(...)gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki. dodajemy do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto kroimy na połowę. Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową. Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę
W kuchennym oknie EwySkładniki: 160g masła 180g posiekanej gorzkiej czekolady 4 średnie jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 ¼ szklanki cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( rozpuszczonej w minimalnej ilości wody) ½ szklanki likieru kawowego 1 ½ szklanki mąki pszennej szczypta soli Wykonanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej masło roztapiamy w rondlu, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, zostawiamy(...)minuty, następnie całość mieszamy aż uzyskamy gładką masę czekoladowo- maślaną , odstawiamy do lekkiego przestudzenia w misce mieszamy ze sobą jajka, ekstrakt z wanilii, cukier, rozpuszczoną kawę oraz likier kawowy, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy , na koniec dodajemy mąkę i sól, całość jeszcze raz mieszamy masę przekładamy do formy (17x27cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25-30 minut
Słodkie zapomnienie