mieszamy, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, starannie całość mieszamy. Ciasto wylewamy do formy "keksówki" wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek i wysypanej bułką tartą, pieczemy przez 40 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, wtykając wykałaczkę w ciasto, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wierzch schłodzonego ciasta polewamy roztopioną polewą czekoladową, na samym wierzchu układamy grubą warstwę skórki pomarańczowej
Moja smaczna kuchniaLekkie, kolorowe, łatwe w przygotowaniu, o smaku owocowym. Ciasto Shrek Biszkopt: - 5 jaj - 5 łyżek cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - kilka kropel
Kuchcik gotujepotrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto ucierane z truskawkami to kolejny prosty i szybki w wykonaniu wypiek z sezonowymi owocami. Dodatek soku z cytryny sprawia, że ciasto ma delikatny cytrynowy aromat
Smakołyki Berenikiprzepisu z książki “Fire + Ice”. Ja najbardziej lubię rabarbar, do którego dodaje trochę czerwonych owoców np. wiśni, malin lub truskawek, żeby kolor był bardziej intensywny. Lubię to ciasto, bo bardzo łatwo się robi, a jest efektowne, mocno maślane i chrupiące. Jest też praktyczne, bo pół kostki masła zużywamy do ciasta, a drugą do polewy. Nie ma nic gorszego niż przepisy
Ugotowane pozamiatanekremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno Was zachwyci, wiec jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego próbować koniecznie przekonajcie się jak smakuje :) Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego lata
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj przedstawiam klasykę - jagodzianki z serem... Pyszne, świeżutkie bułeczki z kremowym twarożkiem i jagodami ( chociaż maliny też się sprawdzą ). To prawdziwy smak lata :) Pomimo przewagi mąki pełnoziarnistej ciasto jest elastyczne, łatwo się zagniata i pięknie rośnie.;) Najlepsze w dniu wypieku! Z podanego przepisu wychodzi ok. 16 niewielkich drożdżówek. Składniki : ciasto 500 mąki pszennej (u mnie 200 g krupczatki
Kuchnia ElliePrzepis na to ciasto w wersji z malinami jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na moim blogu. Po wersji malinowej, brzoskwiniowej, przyszła pora na wersję truskawkową. To ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, owoce można dowolnie zmieniać. Może tylko należy unikać tych, przy których galaretce ciężko stężeć ;) Tym razem ciasto ze specjalną dedykacją. Dla wszystkich Babć i Dziadków :) Pięknego święta
bistro mamazaliczyć do kolejnych udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy marchewkę tartą na dużych oczkach. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia unosi się smakowity aromat, jeśli dodamy trochę cynamonu to zapach będzie obłędny . Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, am piękny miodowy kolor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisem. Powiem szczerze tak prostego ciasta jeszcze w życiu nie piekłam. Jest to szarlotka sypana, jako że sezon jabłkowy się zaczyna, nie pozostaje nic, tylko pichcić szarlotki :-). Ciasto robi się ekspresowo, łatwo i przyjemnie. Smakuje wybornie. Ja ogólnie nie przepadam za szarlotkami, ale ta smakuje mi bardzo :-) Nazwa ciasta-szarlotka sypana pochodzi właśnie od sposobu jego przygotowania. Nie robimy żadnego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś zapraszam bardzo szybki, pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które przy okazji jest zdrowe nie zawiera cukru ani tłuszczu. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie, jako fanka prostych przepisów uwielbiam jak coś wystarczy wymieszać w jednej misce i gotowe. Wystarczy godzina i mamy pyszne ciasto na niedziele, można je też przygotować w środku tygodnia i zabrać ze sobą jako
Healthy food explorercieście. Ja, po raz pierwszy użyłam gotowej mieszanki do ciasta kruchego, marki Polskie Młyny i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona. Wystarczy dodać tylko masło i jajko, ciasto szybko i łatwo się zagniata, a w dodatku naprawdę dobrze smakuje. Jest miękkie i delikatne, idealnie nadaje się pod sernik. Składniki na ciasto: mieszanka do wypieku ciasta kruchego z Mąki Szymanowskiej
Agusiowe smakołykiwygląda jak drożdżówka, ale tak naprawdę to kruche ciasto, które w połączeniu z masą orzechową smakiem przypomina kruche ciasteczka. Jak to w kuchni podkarpackiej, składniki są proste i łatwo dostępne, a ciasto zaskakujące :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Szebni w gminie Jasło. Składniki: Ciasto: 200 g mąki
Trzeci talerzwiele przepisów na różne rogaliki np. kruche, drożdżowe, z ciasta francuskiego itd. Moja wersja to krucho drożdżowe o smaku i zapachu zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga leżenia w zamrażalniku, ale ( i tu Was zaskoczę ! ) wymaga leżenia w lodówce. Po zagnieceniu ciasto najlepiej włożyć do miseczki wysmarowanej oliwią lub obsypaną
Kuchnia Paulettesmalujemy” gorącą galaretkę za pomocą pędzla. Kiedy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem, lub lukrem. Rada: Brytfankę do pieczenia wykładamy papierem tak, aby wystawał po bokach, będzie można łatwo wyciągnąć całe ciasto z formy. Żeby ciasto za bardzo się nie spiekło, możemy przykryć papierem do pieczenia. Smacznego
Moniki Smakołyki