sobie nie lada wyzwanie. Chciałam zrobić coś zupełnie innego niż do tej pory. Długo myślałam... i padło na piernikową karuzelę :) Potrzebowałam tylko dobrego przepisu na elementy piernikowe, które w łatwy sposób można przycinać i modelować po upieczeniu. Znalazłam go na blogu mojewypieki.com. Lukier jednak zostawiłam swój, ponieważ ten przepis nie zawiódł mnie od lat. Składniki na piernikowe elementy(...)biały lukier:2 białka50 dag cukru pudrusok z 1/2 cytrynySkładniki na brązowy lukier:2 białka50 dag cukru pudrusok z 1/2 cytryny2-3 łyżki kakaoDodatkowo:4 lizaki - laski mikołajaPonieważ ilość ciasta jest naprawdę spora, polecam rozdzielenie składników (na piernikowe elementy) - na pół. Będzie łatwiej :) W związku z tym, do małego garnka włożyć 250 g margaryny, 200 g cukru i 7 łyżek
Świat Ciastadzień - upiekłam Baklavę! :) Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna Baklava powinna mieć od 18 do 24 warstw. Przygotowuje się ją z wielu różnych orzechów, jednak najbardziej znana jest z orzechami włoskimi. Ja do swojej dodałam jeszcze migdały :) Poniżej znajdziecie przepis na dwa różne słodkie syropy do ciasta, ponieważ nie każdemu mogą odpowiadać niektóre
My Culinary ArtWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki podstawowe: średniej wielkości kalafior. Składniki ciasta: 100 ml mleka, 3 łyżki mąki, jajko, łyżeczka curry, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta pieprzu chili cayenne, łyżeczka soli. Dodatkowo: olej do smażenia. Przygotowanie: Kalafiora dzielę na nieduże różyczki, obgotowuję około 7-8 minut, odcedzam i studzę
JejKuchniaPuree z dyni można zrobić bardzo łatwo. Osobiście robię je od razu w dużej ilości i mrożę w pojemnikach i woreczkach. Takie gotowe puree można wykorzystać do ciast, zup, sosów, dań dla niemowlaków itp. SKŁADNIKI dynia - ilość wedle uznania WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową. Dynię umyć, przekroić na pół i wydrążyć
Passions hobbies life500 g szpinaku mrożonego cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pół papryczki chili 100 g sera feta 3-4 płaty ciasta filo 1 łyżka masła
Gotowanie jest łatweMyślicie o szybkim i łatwym obiedzie, gdy wracacie zmęczeni z pracy? Oto najprostsze i najszybsze danie, no i oczywiście bardzo smaczne;) Paczka gotowego, rozwałkowanego kruchego ciasta Koncentrat pomidorowy Wasze ulubione dodatki, wędlina (szynka, salami, peperoni), warzywa (cebula, oliwki, papryka, pomidory, pieczarki, jalapeno, kukurydza, itp). Wszystko zależy od tego co macie w domu i na co macie ochotę. Pizza
Codzienne GotowanieWitam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko znika ze stołu - :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm.) Ciasto kruche: - 20 dkg masła - 37 dkg mąki - 13 dkg cukru - 1 całe jajko + 1 żółtko - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
Kuchnia z widokiem na ogróddoprawić do smaku solą i miętą. -Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. -Gotowe ciasto rozwałkować, wyciąć /szklanką / krążki . -Na każdy krążek nakładać farsz i sklejać pierożki w/g tej oto techniki : .................nie było wcale łatwo..........pierwsze egzemplarze były trochę koślawe.... .....a jeśli komuś nie wyjdzie zawsze może powrócić
Zakamarki mojej kuchniDzisiaj wszystkie dania, ciasta i ciasteczka w formie serduszek lub z ich zawartością są jak najbardziej wskazane :) Tak więc podążając za tymi wskazówkami, przygotowałam - łatwą w realizacji, ale za to bardzo efektowną roladę z serduszkami z galaretki, umieszczonymi wewnątrz puszystej masy śmietanowej z odrobiną wanilii. Czytaj więcej
Świat Ciasta"Na tak duże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie
Słodkie PrzyjemnościWszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszany tak aby nie było grudek.Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało się łatwo rozlać na patelni.Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu.Smażąc obracamy je aby nabrały złotego koloru równomiernie po obu stronach.Twaróg mieszamy z pozostałymi składnikami i dobrze wyrabiamy, aby powstała gładka konsystencja.Farsz nakładamy na usmażone naleśniki
Kredowe Menusuchych przekładamy rozdrobnioną na małe kawałeczki czekoladę, mieszamy, a następnie dodajemy składniki mokre i wszystko łączymy.Wskazówki:Surowe ciasto przekładamy do papilotek bądź foremek (specjalnych blach) do muffinek wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą, by babeczki dały się łatwo wyciągnąć po upieczeniu. Można użyć czekolady białej bądź zmieszać 2 kolory.Pieczemy je w 180 stopniach około 20 minut
upichcicjeszcze komuś poprawisz takimi słodkościami humor to już w ogóle:) Tak w ramach nostalgicznych wspomnień postanowiłam zrobić ciasta, które kiedyś bardzo mi smakowały, ziemniaczki. Nie mówcie tylko, że nie jedliście ich nigdy. jeśli nie to polecam do zrobienia, łatwe do zrobienia i smaczne:) Składniki na 30 ciasteczek: 250 g herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła
ciastkarnia na kruchym spodzieforemce do tarty, ale w zwykłej prostokątnej blasze, aby było nam ją łatwo podzielić, zapakować i podarować do “sprzedaży”. Mamy nadzieję, że smakowała! A jeśli Wy nie mieliście okazji skosztować, nic straconego - przepis poniżej :) SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła
W kuchni Katie