Pomimo, że lasagne jest wegetariańska zadowoli nie jednego mięsożercę... Na upartego oczywiście można dodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu(...)sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory 150 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa makaron lasagne Dodatkowo: naczynie żaroodporne Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w drobna kostkę i dusimy razem ze szpinakiem na głębokiej patelni (ok. 15 min.). Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Do warzyw dodajemy sosy: pieczarkowy i 2 x 4 sery
IMPRESJA SMAKUDziś trochę historii o pochodzeniu słowa lasagne. Jest kilka teorii skąd pochodzi to słowo. Jak wiele włoskich kulturalnych i intelektualnych osiągnięć może pochodzić ze starożytnej
wegetalerzeobiad miała być lasagna. Ale źle coś przeczytałam i okazało się że w pudełku mam cannelloni, a nie płaty lasagni. No i zamiast przekładać, trzeba było faszerować. Tak to jest, jak się zgaduje, zamiast czytać :D Danie wyszło jednak wspaniale. Smak i zapach...mmm.... Tego trzeba spróbować :) Składniki: cannelloni , pół kg mięsa mielonego (własnoręcznie zmielonego, użyłam szynki), 3 łyżki(...)oleju , 150 ml przecieru - soku pomidorowego (użyłam mojego własnego > KLIK< ), 150 ml salsy pomidorowo - paprykowej , 400 g mrożonego szpinaku (najlepiej użyć świeżego, ale akurat dziś nie udało mi się go kupić), 3 łyżki masła , 4 ząbki czosnku , sól , pieprz , gałka muszkatołowa - do smaku, żółty ser do posypania. Na patelni
Codzienna kuchnia niecodziennasosem rzeżuchowym W MAJU jak w raju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO Aromatyczne flaki z boczniaków i wreszcie GRUDZIEŃ Szpinak
MarciochaKucharzyząbki czosnku 1 duża cebula mielona ostra papryka do smaku 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa masło do smażenia Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki mąki sól(...)surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki. 2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut. 3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie
Kuchnia domowa Anisłowem: "mniam" ;). Moja spanakopita zwinięta jest w ślimaka i krojona w trójkąty jak pizza, ale równie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki na 2 duże porcje: 400 g szpinaku w liściach (może być mrożony) 150 g sera feta (podróbka też może być ;)) 4 płaty ciasta filo 2 ząbki czosnku oliwa Sposób przygotowania
Obiad za dychęmożna też zrobić nieco lżejszą wersję z sosem pomidorowym, którą też przygotowałam razem z mamą. Znana jest też wersja ze szpinakiem lub szparagami, niektórzy moi znajomi lubią też wersję z samymi pieczarkami. Najbardziej klasyczna wersja zakłada obecność między płatkami lasagne mielonego mięsa wieprzowego, ale bardzo dobra jest także wersja z kurczakiem. Skąd natomiast wziął się pomysł na lasagne
Przepysznik - BLW i nie tylkoKLUSECZKI Z KORZENNYM SOSEM! BROWNIE Z DYNI DWUKOLOROWE! NAJSMACZNIEJSZE! GRYCZANE NALEŚNIKI. KURCZAK Z CUKINIĄ W SOSIE DYNIOWYM! ZUPA KREM Z DYNI Z GRZANKAMI! LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I SOSEM Z DYNI! RISOTTO Z DYNIĄ I SZPINAKIEM! DŻEM Z DYNI, MANGO I CYTRYNY! NAJLEPSZY
SMYKWKUCHNISkładniki: około 250 g makaron typu lasagne 250 g sera żółtego (użyłam salami) Farsz: dwa opakowania świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżka masła 400 g chudego twarogu śmietankowego (zmielonego) 100 g sera z niebieską pleśnią 1 młoda cukinia Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka
Czerwień i błękitDzisiaj pomysł na wspaniałą lasagne. Do tej pory w naszym domu ta potrawa gościła głównie w postaci wegetariańskiej ze szpinakiem i beszamelem lub z mięsnym sosem bolognese i także z beszamelem. Jednak ile razy można robić to samo, kiedy w kuchni tyle wspaniałych produktów i przypraw? Tak powstał pomysł, aby klasyczną włoską zapiekankę nieco odmienić. Przeglądając różne książki(...)natrafiliśmy na kilka ciekawych pomysłów, które stanowiły inspirację, dla przepisu poniżej. Największym pozytywnym zaskoczeniem okazał się sos, który jest dużo szybszy, prostszy i mniej tłusty od klasycznego beszamelu. Ta lasagna to od tej pory absolutny nr 1 w naszej kuchni! SKŁADNIKI: (u nas blaszka 25 x 20 cm): 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego) 1 duża cebula
Kuchnia od dwojgamakaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami LASAGNE BOLOGNESE Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie : 1 godzina 20 minut Składniki: – płaty do lasagne
nietylkopasta.plkliknięciu w nazwę potrawy zostaniecie przekierowani do przepisu ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cannnelloni z kurczakiem barbecue Cannelloni z kurczakiem Cannelloni ze szpinakiem w pomidorowym sosie Cannelloni z wieprzowiną i porem Rigatoni z białą kiełbasą Rigatoni zapiekane w sosie pomidorowym Lasagne z serem ricotta Lasagne z serem gorgonzola Lasagne z porem i kurczakiem Klasyczne lasagne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineDelikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6-8 porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka(...)minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowo-serowy - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta - 125 g sera mozzarella - 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku - odrobina oliwy - sól i pieprz Czosnek drobno posiekać/przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie, dodać
Kuchnia Elliejednego usmażyć naleśniki, drugiego dokończyć całość. W tradycyjnych przepisach używa się gotowego makaronu lasagne, ale ja pokusiłam się o samodzielne wykonanie płatów z... naleśników! I to pełnoziarnistych. :) Lasagne jest naprawdę pyszna i ciężko odmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią(...)ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia + 3 plastry żółtego sera Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez
Kuchnia EllieDeptak Bogusława, miejsce tętniące życiem w weekendowe wieczory, centrum nocnego życia Szczecina. Ulica kojarzona głównie z licznych pubów i klubów, ale czy na pewno znajdują się
CityTastenaleśnikami zamiast makaronu jest znacznie lżejsza i nie musimy się ograniczać w jedzeniu jej. Mam nadzieję, że spróbujecie! Lasagne w wersji fit Składniki: 300 g mięsa mielonego z indyka, 20 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, pomidory krojone w puszce, cebula, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 jajka, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii
paapilotkaa