się ma w lodówce z puli: cukinia, marchewka, seler, seler naciowy, pietruszka, ziemniaki, rzepa, cebula, czosnek, batat, dynia... Cous Cous aux sept légumes Składniki (2-3 porcje): - 125 g kuskusu - szklanka bulionu - 75 g ciecierzycy z puszki - kawałek selera - kawałek rzepy - 1 pietruszka - 1 cukinia - 1 ziemniak - 1 marchewka - 1 cebula - pół opakowania pomidorów z puszki - ząbek czosnku - łyżeczka imbiru(...)Wszystko mieszamy i (w razie potrzeby) dolewamy więcej wody. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 15 minut). 4) W czasie, gdy warzywa się gotują, przygotowujemy kuskus na bulionie. 5) Gdy wszystko będzie gotowe, nakładamy kuskus i warzywa na talerz. Można polać 2-3 łyżkami sosu, który utworzył się w garnku, dzięki czemu kuskus będzie bardziej aromatyczny
Roślinożerni urlopowiczedojrzałymi pomidorami. Jest przepyszny smażony, ale niestety bardzo mocno chłonie tłuszcz, więc tę formę obróbki staram się stosować niezbyt często. Dziś zapraszam Was na pieczone bakłażany z kuskusem i pomidorami. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a możemy je podawać i na zimno i na ciepło. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na bakłażana: Jesienna kasza bulgur z dynią(...)papryką Bakłażan faszerowany z mięsem Bakłażan zapiekany z serkiem Pasta z bakłażana Grillowane bakłażany z fetą Roladki z grillowanego bakłażana Pieczone bakłażany z kuskusem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 średnie bakłażany 1 szklanka ugotowanej kaszki kuskus 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki 2 dojrzałe pomidory 4 łyżki gęstego greckiego naturalnego jogurtu oliwa
Kulinarne przygody GatityDzisiaj pomysł na pyszny, pożywny, wegetariański obiad. Zapraszam na bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami, fetą i posypane startym parmezanem. Idealnie sprawdzą się na obiad lub ciepłą kolację. Bakłażany mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Świetnym pomysłem na wykorzystanie tego warzywa jest również przepyszna Parmigiana di melanzane lub znana i lubiana Moussaka (musaka) . Polecam! Składniki: 3 średnie bakłażany 3/4 szklanki kaszy kuskus(...)papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 25 minut. Za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ (zostawiając około 1 cm od brzegu) i drobno pokroić. Kaszę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Wrzucić krojone pomidory
Oryginalny smakpewnością na targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję. Kapustę małą miałam, więc farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam. Przypraw, ziół dużo użyłam i przepyszne gołąbki zrobiłam. Pieprz marynowany nadał ostrości, kurkuma słonecznej radości, a koperek świeżości. Można je z sosem śmietanowym podawać(...)leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki), 3 duże łyżki posiekanego suszonego koperku, 1 łyżeczka kurkumy, pieprz czarny do smaku, sól do smaku, 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 250 g kaszy kuskus, 40 g startego sera grana padano lub parmezanu, ponadto: olej rzepakowy, 50 ml słodkiej śmietanki 30%, ok. 250 ml bulionu warzywnego, sos: słodka śmietanka 30%, sos sojowy, koperek siekany. Przygotowanie: Kapusta
Moniki SmakołykiZupa zdrowa i na dodatek ekspresowa, o nucie pikanterii dająca dużo energii. Seler naciowy, cebula, pieczarki, cieciorka, marchew z ziołami zmieszane, przyprawami doprawiane, kuskusem zagęszczana, z świeżą bazylią podana. Składniki: 150 g marchewki, 1 seler naciowy ok. 400 g, 2 białe cebule średniej wielkości, 300 g pieczarek, ok. 200 g po odsączeniu ugotowanej cieciorki (1 puszka), 2 łyżki oleju(...)płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, ½ płaskiej łyżeczki ostrej czerwonej papryki, 3 – 4 liście laurowe, 2 łyżeczki koperku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, sól himalajska do smaku, 3 duże łyżki kuskusu, świeża bazylia. Przygotowanie: Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, cebulę na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki. Pieczarki kroimy na średniej wielkości kawałki, a oczyszczonego selera z nitek w bardzo cienkie
Moniki SmakołykiDanie mocno grzybowe, bo z świeżych prawdziwków przygotowałam, do których ciecierzycy dodałam. Kuskus dla zagęszczenia użyłam, a całość ciekawie doprawiłam. To danie jednogarnkowe, mało kolorowe, ale oryginalnie smakuje i niewiele kosztuje, jeśli grzyby się samemu w lesie uzbierało, a nie kupowało. Można też na targ się pofatygować i leśnych grzybów pokupować, bo takie tylko sezonowo występuję i dlatego tak bardzo(...)sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 400 g ciecierzycy gotowanej w zalewie (bez zalewy), sól do smaku, 2 pęczki świeżego koperku, ½ płaskiej łyżeczki przyprawy garam masala, 50 g kuskusu, 500 ml +200 ml gorącej wody. Przygotwanie: Cebulę kroimy na połowę, a następnie w plasterki, prawdziwki w średniej wielkości, dowolne kawałki. Na dużej patelni (ewentualnie w garnku o szerokim dnie
Moniki SmakołykiKuskus pachnący aromatycznymi ziołami, soczyste, słodkie morele i dodający pikanterii camembert z pieprzem. To pyszne letnie danie przygotujecie w jedyne 10 minut, więc z powodzeniem nada się na obiad podczas zabieganego dnia, lub jako weekendowy dodatek do dań z grilla. 200 g kaszy kuskus Risana 3 łyżki oliwy pęczek natki pietruszki 3-4 gałązki bazylii (same listki) 8 moreli łyżka(...)czasie rozgrzewamy natłuczoną olejem z pestek winogron, patelnię grillową. Umyte morele przekrawamy i wraz z rozmarynem grillujemy do miękkości. Zioła siekamy i wraz z oliwą dodajemy do kaszy kuskus. Mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy z pokrojonym camembertem i morelami. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Kuskus z serem pleśniowym i grillowanymi morelami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkalafior, 2-3 duże młode, białe cebule, 1 młoda kapusta, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy czosnek, bazylia, olej rzepakowy chili, 250 g kaszy kuskus, pęczek zielonej pietruszki, listki świeżej bazylii, 1-2 garście orzeszków piniowych. Przygotowanie: Rada: jeśli będziecie kupować młodą kapustę, nie odrywajcie zewnętrznych liści, przydadzą się do przykrycia warzyw podczas pieczenia. Obraną(...)połowie pieczenia je ściągnąć. Można tez przykryć na chwilę papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C ok. 40 min, w połowie pieczenia można odwrócić kapustę. W tym czasie kuskus zalewamy gorącą wodą, ok. 1,5 cm powyżej. Doprawiamy solą, pozostawiamy na kilka min, żeby spęczniał. Do upieczonych warzyw przekładamy kuskus, delikatnie można przemieszać i z powrotem wstawiamy do piekarnika
Moniki SmakołykiSałatka z kuskusem i suszonymi pomidorami Sałatka jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, idealna na przekąskę lub na niespodziewaną wizytę gości składniki 400 g pomidorów koktajlowych ½ paczki suszonych pomidorów 60 g kaszy kuskus 1 opakowanie rukoli 2 łyżki oliwy 1 przyprawa do sałatek czosnkowa przygotowanie Rukolę myjemy i wrzucamy do miski. Pomidorki kroimy na pół, a suszone pomidory(...)większą kostkę. Następnie dodajemy kuskus i wszystko dokładnie mieszamy. W oliwie rozrabiamy sos czosnkowy i polewamy sałatkę, ponownie dokładnie mieszamy. Facebook Instagram Artykuł Sałatka z kuskusem i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu
4stronykuchni.plSzybkie, smaczne, zdrowe, takie trochę gołąbki nietypowe. Dla tych co mięsa nie zjadają i tych co za smakiem kuskusu i cukinii się oglądają. Gołąbki inne, nieskomplikowane, ale to naprawdę fajne danie. Składniki: · mała kapusta włoska(...)średniej wielkości cukinia, · 300 g kaszy kuskus, · 1 duża biała cebula
Moniki Smakołykiswoje zadanie, można też jako przystawkę podawać i co trzeba zrobić?.......tylko ją zjadać. Składniki: 250 g świeżych kurek, 2 łyżki masła klarowanego, 2 ząbki czosnku, 300 g kuskusu, ok. 200 g groszku mrożonego, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego, 1 płaska łyżeczka curry, chili świeżo mielona do smaku, 2 łyżki suszonego koperku lub świeżego, posiekanego(...)czosnek. Następnie dodajemy kurki, podsmażamy ( nie mieszamy ) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą, pieprzem cytrynowym. Do garnka przesypujemy kuskus, groszek i zalewamy gorącą wodą, ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy. Dodajemy curry i soli do smaku. Odstawiamy na 5 min pod przykryciem. Rada: kuskus z groszkiem przygotowujemy w tym samym czasie
Moniki SmakołykiBardzo lubię takiego grilowanego kurczaka-jest naprawdę soczysty i pyszny.Do tego kasza kuskus z zielonymi dodatkami cukinią i selerem naciowym.Robi się naprawdę szybko. Przepis znalazłam na blogu Małgosi < TUTAJ > Polecam :) SKŁADNIKI składniki dla dwóch osób 200g fileta z kurczaka marynata: 2 łyżki oliwy sól szczypta kurkumy ząbek czosnku mielony imbir tak z pół łyżeczki mała cukinia 2 łodygi(...)selera naciowego szklanka kaszki kuskus bulion drobiowy sól łyżeczka oliwy natka pietruszki WYKONANIE Na początek przygotowujemy marynatę do mięsa czyli oliwę wlewamy do garnuszka dodajemy czosnek,sól,kurkumę i imbir.Mieszamy.Taką marynatą nacieramy pokrojone mięsko i wstawiamy na 30 min.do lodówki. Po tym czasie mięso grilujemy na rozgrzanej suchej patelni grillowej. W międzyczasie przygotowujemy kaszkę i dodatki. Kaszę kuskus zalewamy
Mała w garnku mieszaKolejna wersja faszerowanych pomidorów. Tym razem do środka trafiła sałatka z kuskusem i tuńczykiem. Takie pomidorki świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Można także do sałatki dodać majonez wtedy całośc jest bardzeij wyrazista w smaku. składniki: 8-9 pomidorów po ok 130-150 g 1/2 szklanki kuskusu 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 1 mała cebulka pół małej papryki(...)osuszyć. Odkroić czapeczkę od stony ogonka. Wydrążyć miąższ za pomocą łyżki. Pomidory w środku oprószyć lekko solą i odłożyć na ściereczkę, wydrążoną stroną do dołu aby sok spływał. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, można zalać wodą lub bulionem. Cebulkę i paprykę drobno pokroić. Do wystudzonego kuskusu dodać osączonego tuńczyka, pokrojoną paprykę i cebulę, posiekaną natkę. Całość dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeSzybki sposób na pyszną zapiekankę. Składniki być może macie pod ręką. Składniki: 1 cukinia 1 pomidor 1/2 puszki suszonych pomidorów 2 torebki kaszy kuskus sól pieprz 1 kulka mozzarelli 10 dag sera żółtego – u mnie gouda pietruszka (opcjonalnie) do posypania Kuskus gotuję w lekko osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Przekładam gorący kuskus do miski solę, pieprzę, dodaję(...)cukinię plastry pomidora. Na zapiekankę ścieram ser. Pieke w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Pycha Artykuł Zapiekanka z cukinią i pomidorami z kaszą kuskus pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plprostu woda. Trochę cierpię, bo bardzo lubię jeść, czasami także kalorycznie ale coraz trudniej zrzucić mi zbędne kilogramy, a wiosna już tuż, tuż… Składniki: 1 szkl kaszy kuskus 1 szkl wody przegotowanej szczypta soli 1/2 brokuła 6 suszonych pomidorów z zalewy z oliwy w ziołach 1 cukinia posiekana natka pietruszki 2 łodygi selera naciowego pieprz Brokuł gotuję w osolonej(...)wodzie. Kuskus umieszczam w rondelku i zalewam wrzącą wodą, dodaję szczyptę soli mieszam, przykrywam i odstawiam na 5 minut. Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaję pokrojone w kostkę suszone pomidory, pokrojone w kostkę cukinię i pokrojonego w plasterki selera. Chwilę duszę. Dodaję ugotowanego w osolonej wodzie brokuła. Chwilę łączę smaki. Dodaję warzywa do kuskusa. Wszystko mieszam. Posypuję
MojaQchnia.pl