pomyślałam o dodatkach i ugotowałam sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami. Do tego makaron i trochę wina. Pyszne jedzenie, nie tylko na codzienny obiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g kurek 1 cebula 1 opakowanie ulubionego makaronu (u mnie muszelki) 200 ml białego wina 300 ml śmietany 18% sól, pieprz 2 łyżki masła 1 łyżeczka ziół
Pasja Smakujajka z różn ymi składnikami , a to w kok ilce, a to kajzerce, a to smażone w bułce od hamburgera , zwykłe sadzone też się wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, die tetyczne zapiekanki, gdy byłam chora kanapkę cebulowo - serową (której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną ka napkę caprese. Troszk ę piekła m zrobiła cudowną ciabat tę, która(...)przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej oraz kurczaka pieczonego z ziemniaczkami
Brzuszki ŁakomczuszkiPyszny sos kurkowy może być jako dodatek do wielu dań. Tym razem połączyliśmy go z makaronem i łososiem. Jest to świetny pomysł na smaczny obiad. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy. Składniki: - 250g kurek - makaron - 4 łyżki białego wina - 150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki
Pan i Pani Smith w kuchniDzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim .To pomysł na urozmaicenie śniadania, a także na sycący obiad bądź aromatyczną kolację, a nawet lekką przekąskę. 40 dag kurek 1 cebula 8 jajek 2 łyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta
Podróż w kulinariagrzybowy, w połączeniu z warzywami. Idealna sałatka jako dodatek do obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce
Tradycyjna Kuchniaobiad powstał jako wypadkowa kilku inspiracji i faktu, że udało mi się kupić świeżutkie kurki. Kombinacja wyszła przepyszna- idealnie ze sobą współgrające faktury, aromaty i smaki. Przy okazji jest bardzo lekka- w sam raz na letnie popołudnie. Zaczęło się od kurek, kupionych na straganie na wrocławskim Psim Polu. Były świeże, pachniały lasem, nawet gdzieniegdzie zaplątało się pomiędzy nimi(...)dziś na obiad jest "Fisch mit Tomaten". A jedliśmy naprawdę super dania- szczytem były świeżutkie małże w spaghetti con le cozze, poezja! Nie mam zdjęć potraw z hotelowej restauracji, jest kilka zdjęć z samej Ischii i blogowy wpis o tamtejszym ogrodzie La Mortella . No i oczywiście dzisiejsza inspiracja. GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KURKAMI I RUKOLĄ NA CHLEBIE 250g kurek
les mirabellesMoja mama zdradziła mi, że jadła niedawno bardzo pyszne roladki nadziewane kapustą kiszoną i grzybami. Tak mnie to zaciekawiło, że musiałam sama zrobić coś takiego. Akurat
Z miłości do słodkościPodobno w lasach wysyp grzybów, oj koniecznie musimy znaleźć trochę czasu, by wybrać się na grzybki. A na razie zużywam resztki zapasów;) Miałam troszkę zamrożonych kurek
Z miłości do słodkościlesie sporo kurek, zachęcamy więc do jedzenia ich nie tylko na obiad, ale i na śniadanie. Nie musimy ograniczać się do jajecznicy z kurkami, która jest zresztą przepyszna. Możemy zrobić pyszny omlet. Często w potrawach jak ta ginie, smak składnika głównego, czyli kurek. Tutaj grzyby czuć doskonale, do tego wiejskie jajka i delikatny maślany smak! Inspiracją
OstryKęsprośbę dalszych i bliższych znajomych umieszczam przepis na jeden z moich ostatnich obiadów - kurczaka w sosie kurkowym z dodatkiem świeżego tymianku. pół świeżego pęczka tymianku 200 ml śmietany 30% 20 dag kurków 50 dag piersi z kurczaka biały pieprz sól oliwa z oliwek 3-4 łyżki masła kus-kus Piersi z kurczaka umyć, pokroić na plastry, doprawić solą(...)pieprzem, dodać tymianek. Podsmażyć na oliwie. Na osobnej patelni na maśle podsmażyć kurki. Sól i pieprz oddać, gdy będą prawie miękkie. Dodać kurczaka z tymiankiem i śmietanę. Podgrzewać około 7 minut. Kus-kus posolić i zalać wodą. Odstawić na 5 minut. Podawać i wcinać...mniam
Humanistka w kuchninatki pietruszki. Zamiast pancetty spokojnie możecie użyć dobrego, polskiego wędzonego boczku. Danie robi się błyskawicznie, w 15 minut mamy pyszny obiad, który wygląda tak: Składniki na 2-3 porcje: 6 gniazdek pappardelle Barilla 0,5 kg kurek 6 plastrów pancetty lub wędzonego boczku garść posiekanej natki pietruszki 2 cebulki szalotki 1-2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Kulinarne InspiracjeTak chodziły za mną kurki z ryżem aż się wreszcie doczekałam pierwszych zbiorów. Mąż się wybrał na chwilę i trochę uzbierał. Szału nie ma, dość
Dieta moja pasja250 g kurek 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni 150 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka masła 82% sól
Atlas SmakówWczoraj słodka propozycja na makaron naleśnikowy, dziś mam dla Was wytrawny pomysł na wykorzystanie naleśników. Sakiewki naleśnikowe z kurkami świeżo zebranymi przez dziadka do tego szparagi i feta. Pomysł na lekki obiad jak znalazł. Jeżeli jednak wolicie coś na słodko, zapraszam na słodką wersję sakiewek. Pss.. trzymajcie kciuki, żeby dzisiejszy dzień nie minął mi na gotowaniu(...)naczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru.Łodyżki kroimy na małe kawałki, główki odcinamy na później.Na rozgrzana patelnie wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy i dodajemy kurki, podsmażamy około 2-3 minut co jakiś czas mieszając.Przygotowane naleśniki rozkładamy na dużym talerzu. Na środek każdego nakładamy 5 kosteczek fety, łyżka pokrojonych na małe kawałki szparagów
Słodkie Przyjemnościzniesie nasz pierwszy wakacyjny wyjazd. Zostawiam Was z pysznym przepisem na przekąskę, choć jest ona tak sycąca, że dla niektórych może zastąpić cały obiad. Do zobaczenia po urlopie. Składniki: • 1 kg oczyszczonych grzybów leśnych: kurki, podgrzybki, maślaki • 2 duże cebule • 4 łyżki masła • 3 łyżki oleju • sól, pieprz • 1,5 łyżki śmietany 12% • 1 łyżeczka mąki krupczatki • 6 bułek
W mojej kuchni