Carpaccio z buraków gości na naszym stole baaaardzo często. Jak wiadomo buraki są bardzo zdrowe, dlatego zjadam je ze smakiem :) Tym razem z wędzonym kurczakiem. Na jedną porcję potrzebne są: 1 ugotowany, zimny burak 1/2 udka wędzonego kurczaka lub 1/2 wędzonej piersi z kurczaka garść rukoli kilka kaparów 3-4 suszone sliwki 3-4 suszone pomidory w oleju(...)orzechów ( lidl ) sól pieprz sos balsamiczny Buraka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na płaskim talerzu tak aby przykryć nimi całą powierzchnię. Ułożyć umytą rukolę, pokrojone w plasterki mięso kurczaka, pokrojone śliwki i pomidory. Dodać kapary. Polać olejem z orzechów i sosem balsamicznym. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. SMACZNEGO BURAKOŻERCY
Jemy PijemyMiałam ochotę na kotlety z piersi kurczaka, ale jakieś inne, nie a la schabowe, nie w kawałkach w sosie, na coś delikatnego. Przypomniało mi się pewne danie z restauracyjki w centrum handlowym pewnego miasta na Górnym Śląsku... Tamta pierś w migdałach bardzo mi smakowała, ale niestety nawet w połowie nie dorównuje mojej, moja wyszła po prostu doskonała. :D. Ja wiem(...)idealnie połączyło się smakiem z migdałową panierką. Zresztą, jestem pewna, że jeśli zrobicie sobie pierś w migdałach według mojego przepisu, do czego Was ogromnie zachęcam, przyznacie mi rację! :) Pierś kurczaka panierowana w migdałach Składniki: Marynata (3 łyżki musztardy, 3 łyżki jasnego miodu, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka białego pieprzu) 300 g piersi kurczaka jajko 1 łyżeczka mąki
Kuchnia Prezydentowejchociaż myślę, że dobry będzie każdy inny o wyraźnym smaku mango, z lekko pikantną nutą. Gorąco polecam do wypróbowania, bo to przepyszne połączenie! Składniki: 1 nieduża pierś kurczaka oliwa z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia!) 4-5 łyżek chutneya z mango 100 g śmietanki 30% 1 łyżka octu winnego białego sól, pieprz, płatki chili do smaku ewentualnie przyprawa do kurczaka(...)Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mięso kroimy na małe kawałki, takie "na jeden raz", posypujemy solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka, marynujemy ok. 1/2 h w lodówce. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kawałki kurczaka na dość mocnym ogniu, ale nie więcej niż 2-3 minuty. Następnie zmniejszamy ogień, dokładamy chutney, chwilę przesmażamy, żeby sos pokrył wszystkie kawałki, wlewamy śmietankę
Kuchnia Prezydentowejprosty i szybki przepis znalazłem kiedyś na stronie chefkoch.de (w lodówce był akurat kurczak i trochę rukoli). Pomimo niewielkiej ilości składników oraz przypraw potrawa ma niesamowicie ciekawy smak. Pozornie duża ilość ostrej papryki (ja zwykle wrzucam 2 duże i naprawdę ostre owoce) nie powoduje wcale, że mamy do czynienia z ostrą potrawą! Dodatek nabiału, słodkiej papryki i cytryny skutecznie "gasi(...)ogień papryki, powstaje wyraziste i aromatyczne danie, wyśmienicie komponujące się z rukolą. Składniki na 3-4 porcje: 500g piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego sok i skórka z połówki cytryny 1-2 ostre papryczki 1 duża żółta papryka 250g makaronu tagliatelle kubek kwaśnej śmietany, albo jogurtu naturalnego Mięso pokrojone w kawałki zamarynowałem w sosie sojowym, soku i utartej skórce
Kuchnia Prezydentowejopakowania gotowej mieszanki do tikka masala, kupionej w indyjskim sklepie i wykorzystanej za pierwszym razem. Poniższy przepis jest już opracowany przez mnie. Nie chcę się chwalić, ale ten kurczak tikka masala jest fantastyczny! :) Składniki: 1. Marynata 2 duże piersi kurczaka (450 g) 1 szalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków(...)potrzeby) świeża kolendra do posypania ryż basmati lub pulao lub chlebki naan (lub inne pszenne pieczywo, ewentualnie bagietka) 1. Składniki marynaty dokładnie połączyć w gładki sos, gęstym sosem zalać kurczaka pokrojonego w dużą kostkę lub paski, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Niektóre źródła podają 20-30 minut, ale wierzcie mi, że nie będzie po tym czasie tak aromatyczny
Kuchnia Prezydentowejniestety o tej porze roku już w sztucznym świetle. Robiłam co mogłam, ale są jakie są. :) Mogę tylko zapewnić, że nawet idealne nie byłyby w stanie oddać niebiańskiego smaku kurczaka cacciatore. Składniki: 400 g piersi kurczaka (ja miałam ze skórą, ale można wziąc bez) 4-6 ząbków czosnku duża garść świeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam(...)czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła prowansalskie, tymianek - niewiele lub wg uznania 1. Oczyszczoną i osuszoną pierś kurczaka pokroić na duże kawałki(podwójną dużą pierś pokroiłam na 6 kawałków), natrzeć lekko solą i pieprzem. 2. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy i podsmażyć na średnim ogniu na złoto
Kuchnia PrezydentowejZamieszczam przepis na pyszne, szybkie sznycelki z kurczaka, które zrobiłam całkiem niedawno; trochę jako protest przeciwko smarowaniu piersi kurczaka kostką rosołową. ;) Jak dla mnie kostka jest dopuszczalna, jeśli nie mam akurat własnego bulionu, skorzystam, czemu nie. I oczywiście nie mam nic przeciwko żadnym eksperymentom, tym bardziej, jeżeli komuś smakują. Mnie kurczak z kostką nie smakuje i robić nie będę(...)fali pojawiających się takich i owych soczystych piersi kurczęcia usmarowanych rozpuszczonym "rosołkiem" zamieszczam przepis na takież. Smaczne, smaczniejsze, bez kostki. :P Składniki: 4 sznycle z piersi kurczaka (2 piersi bez polędwiczek, przekrojone poziomo na pół) sól, pieprz 4 ząbki czosnku, posiekane 1-2 czerwone papryczki chili, posiekane 2 łyżki sklarowanego masła (lub Buttarisu albo masła ghee) 150 ml białego wina
Kuchnia Prezydentowejjemy teraz? Głównie pizzę i makarony z najróżniejszymi składnikami, bo to bardzo wdzięczne dania, jeśli mamy po trochę warzyw, serów i wędlin do wykorzystania. Kurczak po toskańsku doskonale nadaje się do wykorzystania kilku zbędnych rzeczy, zalegających w lodówce; ja robiłam wg oryginalnego przepisu, ale można dodać dowolne warzywa lub zrezygnować z jakiegoś składnika bez drastycznej zmiany smaku. Jednak ważne(...)moim zdaniem te trzy - cebula, pomidory i oliwki i lepiej z nich nie rezygnować. A poza tym kurczak po toskańsku jest pysznym, rewelacyjnym daniem, idealnie komponującym się z makaronem. Spróbujcie! Przepis z książki "Italienische Küche" Lindy Doeser, wydawnictwa Parragon. Składniki (przepis na 4 osoby): 4 części kurczaka ze skórą (u mnie pierś podzielona na 2 części i 2 całe
Kuchnia Prezydentowejczosnku 3-cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pieprzu syczuańskiego 1 niepełna łyżka oleju sezamowego Potrawa: 2 pojedyncze piersi kurczaka 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju kukurydzianego 6 suszonych papryczek chili (koniecznie w całości!) 50 g orzechów cashew 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego (ja dałam sake(...)papryczka chili pokrojona w cienkie paseczki 3-4 łodygi zielonej cebulki lub garść cienkiego szczypioru 1. Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Pieprz syczuański rozetrzeć lekko w moździerzu. Przepuścić czosnek przez praskę, imbir zetrzeć na tarce na papkę. Przełożyć do niedużej, porcelanowej lub szklanej miski, dodać pieprz sos rybny, sojowy, olej sezamowy i białko. Wszystko dokładnie połączyć, ubijając lekko za pomocą
Kuchnia PrezydentowejOstry i wyrazisty kurczak w połączeniu ze słodką młodą marchewką był strzałem w dziesiątkę. Nam bardzo smakowało takie zestawienie! 500 g filetu z piersi kurczaka 5 młodych marchewek 1 cebula 1 łyżeczka natki pietruszki 0,5 łyżeczki chili 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 g ryżu Filet z kurczaka dokładnie myjemy(...)większą kostkę. Doprawiamy natką pietruszki, solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Marchewkę kroimy w kółeczka, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i lekko podsmażamy. Podlewamy bulionem i dodajemy marchewkę. Doprawiamy chili i słodką papryką. Dusimy do miękkości. Podajemy z ryżem
VioletoweKucharzenieDziś skończyłem pracę nieco wcześniej bo w południe, żona wyciągnęła rano filet z kurczaka - ale mnie natchnęło :) Składniki na 3-4 porcje : podwójna pierś z kurczaka 3 jabłka opakowanie "mix sałat" 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru trochę soku z cytryny łyżka masła do smażenia (najlepiej(...)klarowanego) Przygotowanie : Pierś z kurczaka dzielę na pół, oczyszczam, odcinam polędwiczki i z góry nacinam na ok 0,5 cm co 1 cm i marynuję w marynacie z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czosnku i łyżeczki imbiru minimum 2h. Po tym czasie smażę na maśle klarowanym na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor. W między czasie : obieram
Mechanik w kuchniznajomych Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - pół opakowania mrożonych brokułów - 1 filet z kurczaka - 1/2 cebuli - 1 opakowanie sera ricotta - 2 jajka - 1/2 szklanki śmietany - sól, pieprz, bazylia, oregano - 1 łyżka masła lub oliwy - ser żółty W pierwszej kolejności robimy ciasto. Tym razem(...)ciasto chłodzi nam się w lodówce gotujemy brokuły w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku topimy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy. Dusimy aż będzie miękki. Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy
Kuchenne WariacjePewnie też zauważyliście, że już od dłuższego czasu aura dopisuje w ciągu tygodnia, zaś psuje się na weekend? Na niepogodę polecam talerz gęstego, aromatycznego krupniku z kaszy perłowej na kurczaku. Krupnik z kaszy perłowej na kurczaku Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 litry wody sól 4 ziela angielskie liść laurowy 4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej perłowej 15 dag włoszczyzny – marchew(...)mniej tłusta), opłukałam je, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, lekko posoliłam i gotowałam do miękkości na wolnym ogniu. W połowie gotowania kurczaka dodałam kaszę, bardzo dobrze wypłukaną na sicie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Kiedy kasza była miękka, wyjęłam z wywaru mięso, natomiast dodałam startą włoszczyznę
Kuchenne zapiski EdytyChoć nie przepadam za pieczonym kurczakiem od czasu do czasu się skuszę na niego tym bardziej że "robi się " samo,z dodatkiem wina i włoskich ziół jest chrupiący i smaczny! Polecam na niedzielny obiad. Składniki 1,7 kg kurczaka 2 małe cebule 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego majeranku 2 łyżki ziół dalmatyńskich sól morska do smaku płatki chili jalapeno(...)szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania 1. Kurczaka myjemy osuszamy nacieramy z każdej strony oliwą z oliwek oprószamy równomiernie całego ziołami i solą do smaku. 2. Cebulę i czosnek obieramy,kroimy w piórka mieszamy z gałązkami świeżego majeranku i wpychamy w środek kurczaka.Na wierzchu posypujemy płatkami chili jalapeno układamy w formie żaroodpornej ,wlewamy szklankę wina
Wanilia i Kardamonszparagi w pełni. Warto się nacieszyć tymi wyjątkowymi sezonowymi przysmakami, bo bar dzo szybko się kończą. Propozycji na ich po danie jest wiele. Moja dzisiejsza to sałatka z kurczakiem i zielonymi szparagami. Spróbujcie:) Skła dniki: 0,5kg piersi z kurczaka 30 dag zielonych szparagów pół czerwonej papryki czerwona cebula 1/3 szklanki kuskus 8 pomi d orków koktajlowych przyprawa(...)Przygotowanie: Szparagi gotujemy w lekko osolonej wo dzie główkami do góry przez 8minut. Kuskus zalewamy wrzątkiem w stosunku 1:1 i pozostawiamy po d przykryciem. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju rzepakowym posypany przyprawą do gyrosa z każ d ej strony. Pomi dorki koktajlowe kroimy na pół i do d ajemy
ChilliJemy