pierś z kurczaka Składniki marynaty: 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka tandoori masala 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 cm świeży imbir 1 mała czuszka 0,5 łyżeczki kminku 0,5 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 50 ml oliwy z oliwek 150 ml jogurt naturalny Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski(...)czosnek, imbir i krótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty) i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny. Następnie nabić na dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku
Kulinarny karnet Christopheraciepło z dodatkiem sosu śmietanowego lub ketchupu są istnym cudem kulinarnym. Szybkie i proste w przygotowaniu! Ostrzegamy jednak, że nie można przestać ich podjadać! Składniki: Nuggetsy Podwójna pierś z kurczaka Dwa jajka Opakowanie chipsów o ulubionym smaku Olej do smażenia Przyprawa złocista do kurczaka Sos śmietanowy 5 łyżek śmietany 2 łyżki majonezu Sól ziołowa Piersi z kurczaka myjemy i kroimy(...)paski. Podsypujemy nieco przyprawą. Jajka rozbijamy i rozrabiamy widelcem. Chipsy wsypujemy do woreczka i przy pomocy tłuczka rozbijamy jak najdrobniej. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kurczaka maczamy w jajku, a następnie w panierce. Następnie umieszczamy na gorącym tłuszczu. Po chwili przewracamy i tak do momentu usmażenia wszystkich boków. Wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy i podajemy
Kolizje SmakówNietypowe podejście do tematu muffinek zaskakuje ciekawą formą oraz bogatym aromatem. Jest to również dobry sposób aby podejść małych niejadków stroniących od mięsa. Składniki - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 1 cebula - 10 dag startego żółtego sera - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - słodka mielona papryka - pęczek natki pietruszki Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe(...)posiekaną natkę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Filet umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy filet podzielić na trzy części, rozbić na cienkie plastry. Doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka. Głębokie foremki do muf finek posmarować odrobiną oleju. Każdą wyłożyć dwoma rozbitymi plastrami mięsa, tak aby końce wystawały ponad brzeg. Wnętrze wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, nadając kształt babeczek. Wstawić do rozgrzanego
Świat SmakuTrzeci kolor, trzecia odsłona. Papryka nadziewana pszenicą i kurczakiem. Lekka, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczna. Polecam! Papryka faszerowana #3 2 żółte papryki 6 łyżek pszenicy durum 1 pierś kurczaka przyprawy (wedle uznania) szklanka bulionu drobiowego posiekana natka pietruszki Pszenicę zalałam gorącym bulionem i pozostawiłam do napęcznienia. Pierś kurczaka pokroiłam w kostkę i lekko podsmażyłam. Pszenicę połączyłam(...)kurczakiem i natką, doprawiłam do smaku. Wydrążone papryki nadziałam farszem. Do naczynia żaroodpornego włożyłam papryki, zalałam bulionem i zapiekłam 30min. w 150st. Powiązane posty: Papryka faszerowana makaronem, kukurydzą i groszkiem Papryka faszerowana kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
bastalenaulubione kombinację. Jedzenie i zabawa jednocześnie J Oczywiście dodatki możecie dowolnie modyfikować. Polecam! Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów Składniki na 2-3 osoby: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy 1/2 limonki około 10-12 pieczarek 1 papryka (najlepiej ½ czerwonej i ½ żłótej lub zielonej) 1 pomidor ½ zielonej części z cebulki dymki 1/3 sałaty lodowej około(...)łyżki sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 80 g startego sera żółtego ulubiona salsa lub sos czosnkowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy, kroimy w podłużne paseczki. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną doprawiamy przyprawą do kuchni meksykańskiej. Drugą ostrą i słodką papryką, sokiem i skórką otartą z połowy limonki, czosnkiem
Mania GotowaniaCudowny, przepyszny przepis na lekką kolację. Składniki: sałata lodowa 2 piersi z kurczaka pomidor grana padano 1/2 czerwonej cebuli masło sól, pieprz sos (z Kwestii Smaku): 1 żółtko 1/3 ząbka czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sosu worcestershire 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego)1 łyżeczka soku z cytryny sól morska i świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) grzanki: ciabatta(...)oliwa (ja wykorzystała ostrzejszą, właściwie przez przypadek - i dobrze bo świetnie łączyła się z delikatną sałatką, a więc polecam oliwę np. z peperoncino) 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli Kurczaka oczyszczamy i kroimy na plastry. Obsypujemy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię, smażymy na maśle aż się zarumieni. W tym czasie przygotowujemy sos, do miski wbijamy żółtko, wyciśnięty czosnek, musztardę, szczyptę
Brzuszki Łakomczuszkikanapkę :) Z moich składników powstało 6 sztuk. Przepis na sos czosnkowy znajdziecie na moim blogu w zakładce "sosy". Życzę smacznego! :) Składniki: 6 bułek "hamburgerówek" połówka piersi z kurczaka płatki kukurydziane- pokruszone do obtoczenia kurczaka cebula czerwona sałata pomidor ogórek- zielony lub kiszony ser żółty 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka(...)musztarda Wykonanie: Kurczaka dzielimy na mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Próbowałam smażyć, żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje
Czerwona Porzeczkaobiad były kotleciki z kurczaka . Przepis i zdjęcia z archiwum bo nie miałam dziś czasu . Przy dzieleniu kurczka zostały mi małe kawałki - za mało na gulasz - to zmieliłam. Czas : 30 minut Składniki : 1 szklanka drobnych kawałków kurczaka 1 jajko 1/5 szklanki śmietanki 2 suche kromki chleba tostowego mini kostka ,,Prażona cebulka " pieprz mielony przyprawa ,, Czerwona czubrica(...)dodusić kotleciki . Dodaję do masy majonez bo mięso z piersi jest suche a tak po usmażeniu pozostaje wilgotne . Podawać z ziemniakami puree i ziołową mizerią . Jak dzielę kurczaki to wycinam piersi , uda , i skrzydełka ( bez tej krótkiej części ) - zostaje korpus na zupę ( a mięsko potem na pierogi ) . Przy filetach z piersi są zawsze tzw. polędwiczki , jak równam piersi
Buniabaje w kuchniOstatnio mam jakieś zachcianki no coś do jedzenia na szybko , a że miałam placki tortilli i pierś z kurczaka to od razu zapaliła mi się lampka co mogła bym z tym zrobić . Efekt końcowy był pyszny , znakomicie nadaje się na imprezę ze znajomymi , zapraszam do wypróbowania . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)łyżka przyprawy gyros 2 plastry sera żółtego 2 placki tortilli 2 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu Wykonanie Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę , posypuję przyprawami i przekładam na rozgrzaną patelnie , smażę około 15 minut , następnie usmażoną pierś z kurczaka przekładam na jeden placek tortilli i przekładam na patelnie z odrobiną oleju i układam
Mój SmakLubię tradycyjne polskie dania. Kuchnię góralską także. Składniki na kotlet z kurczaka zapiekany z oscypkiem i pieczarkami (5 porcji): pierś z kurczaka około 500 g mąka jajko (jedno lub dwa) bułka tarta sól oscypek (po 3 plasterki na filet) pieczarki 500 g Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, podzielić na kotlety. Mięso ubić i posolić. Kotlety panierować w mące, jajku(...)patelni. Przełożyć usmażone pieczarki na filety znajdujące się na rozgrzanej patelni, nałożyć po trzy plasterki sera i przykryć. Smażyć pod przykryciem 2 - 3 minut do rozpuszczenia sera. Ja zaserwowałam kurczaka z frytkami (których dawno nie jadłam) i sałatką z kapusty kiszonej oraz domowej produkcji buraczkami
Karola gotujekulinarnej rozpusty. Tylko komu chce się wtedy stać przy kuchni i gotować? Proponuję kilka niezawodnych dań, które nie wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina w pomarańczach
Kulinarne InspiracjeObiad lub kolacja na szybko z kurczakiem, sałatą ,awokado i serem.Sos jest niezbędny , ja podałam z gorgonzolą i smakował wyśmienicie. Składniki:dla dwóch osób 4 tortille 200 g filetu z kurczaka 1 awokado ,dojrzałe roszponka,lub inna ulubiona zielenina Ser tarty ,żółty Sól ,pieprz,ulubione przyprawy do mięsa Sos gorgonzola : 150 ml śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Sól ,pieprz(...)Śmietankę podgrzewamy w garnku i kruszymy do niej ser ,mieszamy ,aż się rozpuści ,doprawiamy. Nie gotować!!. Kurczaka umyć ,pokroić na paski wzdłuż piersi i doprawić . Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony ,do zezłocenia . Na tortilli kładziemy roszponkę ,gorącego kurczaka ,sos , ser tarty i awokado .Zwijamy i zapiekamy na opiekaczu . Smacznego
Ladylaura.Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć(...)czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie. Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko-kwaśnym (z warzywami i świeżym ananasem) Owoce morza sprzedawane na ulicy Kraby sprzedawane na ulicy Grillowane szaszłyki z jajek W Tajlandii jada się również zupy
Zawsze głodna!odwiedzają nas goście nie zawsze elegancko jest podać na obiad jednogarnkową „papkę”. Dlatego chciałbym pokazać Wam przepis na dość bezpieczne danie, które powinno zadowolić zarówno fanów tradycyjnych kotletów z kurczaka, jak i osoby, lubiące pewne nowości. Przy roladkach trzeba się co prawda odrobinę narobić, ale – uwierzcie mi – naprawdę warto. Lista zakupów (proporcje dla ok. 4 osób): 1 kg mięsa(...)piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa z oliwek Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Roladki drobiowe z salami i serem'; listonic_content='1 kg mięsa z piersi kurczaka 100 g salami 100 g sera żółtego w plastrach Ok. 40 g płatków kukurydzianych Oliwa
Proste-przepisy.plZwykle, kiedy nie mamy akurat czasu na gotowanie i potrzebujemy zjeść szybki obiad, decydujemy się na chińszczyznę. Mieliśmy swoją ulubioną restaurację, gdzie podawali wyśmienitego kurczaka Gong Bao. Niedawno okazało się, że "nasza" knajpka zmieniła lokalizację i mamy do niej po prostu za daleko. Dlatego też postanowiliśmy odtworzyć przepis na to fantastyczne danie w domu. Okazało się, że przyrządzenie go jest(...)składniki potrzebne, nie są wcale takie drogie, jakby się mogło wydawać. Przeglądając różne przepisy krążące w internecie, okazało się, że prawie w każdym użyte mięso to filet z kurczaka. Otóż, w oryginalnej wersji kurczaka Gong Bao używa się mięsa z udek, ze względu na fakt, że nie są takie suche jak pierś. Drugą ważną rzeczą jest ryż. Zdarza nam się
Kuchnia od dwojga