ponieważ u nas w domu nie wyrzuca się jedzenia, trochę inwencji twórczej i nowy obiad lub kolacja gotowa. Szybko, tanio i smacznie! Składniki: ? ziemniaki puree z poprzedniego dnia ? kawałek kurczaka upieczenego, u mnie pierś ? 1 opakowanie brokułów mrożonych ? 1/2 szklanki śmietany 18% ? kilka plastrów sera żółtego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. ? Na spód wyłożyć warstwę(...)ziemniaków. ? Upieczonego kurczaka pokroić w kostkę i wyłożyć na ziemniaki. ? Brokuły lekko obgotować w posolonej wodzie z łyżeczką cukru – nie stracą koloru. ? Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. ? Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. ? Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. ? Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut
To co kochamKotleciki z piersi kurczaka z chrupiącymi warzywami powstały na bazie przepisu na kotleciki kurczakowe z pieczarkami i żółtym serem. Cukinia i marchewka nadaje im ładnego koloru a mięso kurczaka jest aromatyczne i kruche. Bardzo smaczne kotleciki na szybki obiadek. Składniki: ? 2 filety z kurczaka ? 2 małe cukinie – 300 g cukini ? 1 mała marchewka ? 3 jajka ? 2 ząbki czosnku
To co kochamjest swoisty recykling resztek kurczaka pieczonego, konkretnie udek. Powstała chrupiąca sałatka, z orzechami, żurawiną i jabłkiem, pachnąca bazylią, i cytryną. Dodatek liści cykorii zwiększa walory jej smakowe i estetyczne. Polecam na karnawałowe imprezy ostatkowe. Składniki: ? 3-4 kolby cykorii ? 2 pieczone udka z kurczaka ? 1 duże jabłko ? 1/2 szklanki orzechów włoskich ? 2 łyżki suszonej żurawiny ? 10 listków bazylii(...)cytryny Sos ? 3 łyżki majonezu ? 2 łyżki śmietany kwaśnej ? 1 łyżeczka musztardy ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Kurczaka pokroić w kostkę, jabłko obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. ? Orzechy i liście bazylii posiekać. ? Połączyć wszystkie składniki sałatki. ? Wymieszać składniki sosu i dodać do reszty. ? Cykorię podzielić na liście i ułożyć je na talerzu. ? Nakładać na każdy liść
To co kochamBardzo sycąca i ciekawa zapiekanka makaronowa, w składzie której znajduje się mięso kurczaka, brokuł, suszone pomidory i tymianek. Maślana bułka tarta na wierzchu może i nie jest zbyt dietetyczna, ale smakuje obłędnie, dlatego dla równowagi użyłam makaronu razowego. Przepis ten dostałam od mojej siostry Uli, która robi ją dość często, bo wszystkim smakuje i domagają się więcej. Wychodzi jej dość(...)duża porcja, bo najadły się cztery dorosłe osoby i następnego dnia jeszcze dwie. Składniki na 6 porcji: ? 500 g makaronu rurki – u mnie razowy ? 2 duże filety z kurczaka ? 1 brokuł ? 1 cebula ? 3 ząbki czosnku ? 1 szklanka śmietany 30% ? 1 szklanka wody ? 1/2 słoiczka pomidorów suszonych ? 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka tymianku ? 100 g sera
To co kochampokrojonych flaczków, dlatego rzadko je gotuję. Ale te nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: ? 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych ? 1 opakowanie mrożonego groszku ? 2 korpusy kurczaka ? 1 cebula ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 selera ? sól, pieprz do smaku ? kilka liści laurowych i ziela angielskiego ? 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej ? natka pietruszki ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Cebulę pokrojoną(...)kostkę podsmażyć na maśle. ? W garnku zagotować ok. 2 litrów wody, dodać cebulę, korpusy z kurczaka, liście laurowe i ziele angileskie. Doprawić solą i pieprzem, i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. ? Do garnka dorzucić startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. ? Flaczki przepłukać, wrzucić do wrzącej wody i obgotować przez 10 minut, po czym odlać wodę, przepłukać zimną
To co kochamNastępna wersja szybkiego obiadu z makaronem w roli głównej, z dodatkiem kurczaka i zielonego groszku. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na zabiegany dzień. Składniki: ? 1 opakowanie makaronu muszelki ? 2 filety z kurczaka ? 1 puszka zielonego groszku ? 1 puszka ponidorów krojonych bez skórki ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz do smaku ? oregano, tymianek do smaku ? 3 łyżki oliwy Wykonanie(...)Ugotować makaron al dente w posolonej wodzie. ? Mięso kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. ? Dodać sos sojowy, pomidory i poddusić ok. 5 minut. Przyprawić, dodać zioła. ? Sos wlać do makaronu, dodać groszek. ? Podawać na gorąco
To co kochamkapusta kiszona i słodka są po połowie, a nie sama kiszona, jak to zazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs, u mnie wieprzowina, kurczak, indyk i gęś, – stosunek mięsa do kapusty to 1:1, nie lubię bardzo kapustnych, – śliwki wędzone, a nie suszone, – dodatek czerwonego wina. Używam gotowych przypraw do bigosu(...)śliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego – 3 torebki przyprawy do bigosu – ok. 15 liści laurowych
To co kochamPyszna, kolorowa sałatka warstwowa z kurczakiem, jajkiem, porem, kukurydzą i świeżym ogórkiem. Artykuł Sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudapierś z kurczaka - 2 szt mrożony szpinak - 25 dag serek topiony ziołowy - 10 dag czosnek - 3 ząbki ser żółty - 2 plastry sól pieprz kolorowy jajko bułka tarta olej piersi kurczaka opłukać i osuszyć delikatnie. Każdą pierś rozkroić ale nie całkowicie do końca, aby był większy płat i delikatnie go rozbić, następnie posypać solą i pieprzem. Szpinak włożyć na patelnie(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na kawałeczki serek topiony. Odparować nadmiar wody, tak by powstał gęsty sos szpinakowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbitej piersi kurczaka położyć plaster sera żółtego najlepszy gouda, na nim gesty sos szpinakowy, złożyć na pół. Jajko umyć, wybić do miseczki, roztrzepać widelcem. Bułkę tartą wsypać na talerz. Piersi faszerowane delikatnie wkładamy
Camilla w kuchniUwielbiam taki lekki bulion z ryżem. Ugotowany na częściach kurczaka i sporej ilości warzyw jest kwintesencją smaku mimo, że nie wymaga od nas tak długiego gotowania jak tradycyjny, domowy rosół 😉 Składniki: 5 skrzydełek 2 udka z kurczaka 1 korpus kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego kawałek pora sól pieprz ziele angielskie liść laurowy natka
Walijskie PichcenieNajlepsze roladki drobiowe! Łatwe w przygotowaniu oraz niezwykle smaczne zawijaski z kurczaka wypełnione pysznym nadzieniem i zanurzone w aksamitnym sosie. Moje najulubieńsze. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Roladki możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki – u mnie surówka z kapusty włoskiej Przepis tutaj (KLIK) Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 10 dkg boczku
Blog z ApetytemSkładniki: 6 sztuk średniej wielkości ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 100 g tartego sera cheddar 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy (w mundurkach) w osolonej wodzie do miękkości. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia(...)układamy na nim ugotowane ziemniaki. Każdego ziemniaka nacinamy wzdłuż i w poprzek, a następnie lekko zgniatamy tak aby zmniejszyły swoją wysokość o połowę. Między ziemniakami układamy pierś z kurczaka pokrojoną w średnią kostkę. Całość posypujemy przyprawami oraz skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę, posypujemy ziemniaki serem i z powrotem wkładamy
Qchnia po prostusię prezentuje, to również wyśmienicie smakuje. Z pewnością zachwyci gości i rodzinę zarówno efektownym wyglądem, jak i wspaniałym smakiem. SAŁATKA Z JAJKIEM WARSTWOWA PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 5 jajek 1 brokuł 1 puszka kukurydzy pęczek szczypiorku przyprawa gyros papryka słodka w proszku sól pieprz Sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka musztardy(...)ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Składniki na sos łączymy ze sobą. 2. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. 3. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. 4. Jajka gotujemy
Przepiski.pltemperatura. Nigdy nie jedz niedosmażonego, niedopieczonego drobiu i wieprzowiny. Pilnuj temperatury w jakiej powinny być pieczone poszczególne rodzaje mięsa: Mielone mięso wołowe, wieprzowe, jagnięce – 160 st. C Mielony kurczak, indyk – 165 st. C Steki i kotlety wołowe, cielęce i jagnięce – 145 st. C Drób: kurczak, gęś, kaczka, indyk, piersi, skrzydełka, udka, z farszem(...)mieć oddzielną do przygotowania mięsa. I ostatnia kwestia: przyprawianie mięsa. Najlepiej przyprawy przesypać w potrzebnej ilości do małych pojemników. Używanie ręcznych młynków jest bardzo niewygodne, bo np. kiedy przyprawiamy kurczaka musimy go obrócić, co wymaga użycia rąk, które trzeba umyć zanim sięgniemy po młynek. Kiedy przyprawy leżą sobie w miseczce można je swobodnie brać niemytymi rękami. Tyle tylko, że resztkę
Niedzielny kucharzjest to oryginalny przepis na tradycyjne danie orientalne. Spróbujcie bo warto :) Jej dodatkowym atutem jest to że robi się bardzo szybko. około 3-4 porcje 1 pojedynczy filet z kurczaka około 200-250 g mieszanki warzyw chińskich mrożonych 2 -3 łodygi selera naciowego Zioła tajskie mieszanka przypraw ( kupuję rewelacyjną mieszankę "zioła tajskie" w kauflandzie) sos sojowy jasny 2-3 łyżki(...)pół średniej cebuli białej bulion drobiowy lub rosół około 1 litr 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka kopiasta mąki ziemniaczanej + odrobina wody Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, cebulę pokroić w piórka, seler naciowy na plasterki. W garnku podsmażyć kurczaka na odrobinie oleju roślinnego. Przyprawić sosem sojowym i jedną łyżką ziół tajskich. Smażyć chwilkę następnie dodać cebulę i seler naciowy
Andzia Pichci