Warzywa na parze z sosem jogurtowym: Składniki: marchew, brokuły, kalafior, sos jogurtowy, przyprawy. Warzywa ugotuj na parze przez kilka minut, a następnie podawaj z sosem jogurtowym i ulubionymi przyprawami. Kurczak na parze z warzywami: Składniki: filet z kurczaka, marchew, cukinia, kalafior, przyprawy. Filet z kurczaka ułóż na parowarze wraz z pokrojonymi warzywami i gotuj na parze przez około 20 minut
Podstawy Gotowaniauniknąć nagłego wytwarzania dymu i rozpryskiwania się oleju. Obserwacja potrawy: Cały czas obserwuj proces smażenia i pilnuj, aby składniki były równomiernie obsmażone. Przepisy na smażone potrawy na oliwie Kurczak w panierce ziołowej: Składniki: filet z kurczaka, jajko, mąka, bułka tarta, mieszanka ziół (np. oregano, tymianek, bazylia), sól, pieprz. Filet z kurczaka obtocz w jajku, a następnie w mieszance mąki, bułki
Podstawy Gotowaniaorzechy włoskie, miód, cynamon. Ugotuj kaszę jaglaną i odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj suszone owoce, posiekane orzechy i skrop miód. Całość delikatnie wymieszaj, aby połączyć smaki. Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami: Składniki: kasza jaglana, filet z kurczaka, marchewka, cukinia, czerwona papryka, oliwa z oliwek, sos sojowy, sól, pieprz. Ugotuj kaszę jaglaną i odstaw do przestudzenia. Na patelni rozgrzej oliwę(...)podsmaż pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodaj pokrojone w słupki warzywa i smaż, aż staną się miękkie. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę, skrop sosem sojowym, dopraw solą i pieprzem. Warianty kaszy jaglanej Kasza jaglana na mleku: Kaszę jaglaną można gotować na mleku z dodatkiem cynamonu i wanilii, co nadaje jej słodki smak i kremową konsystencję. Kasza jaglana z warzywami w ziołach
Podstawy Gotowaniasposób oderwać się od tego sosu. INNE PYSZNE DANIA: FILETY W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM TARTA Z SUSZONYMI POMIDORAMI MOZZARELLĄ I CUKINIĄ MAKARON Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI PO TAJSKU CONCHIGLIONI NADZIEWANE SZPINAKIEM I RICOTTĄ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI(...)SŁODKIE SKRZYDEŁKA TERIYAKI PIECZONY KALFIOR TERIYAKI PLACKI Z KUKURYDZY Z SALSĄ Z AWOKADO I MANGO TORTILLA Z SZARPANYM KURCZAKIEM I SAŁATKĄ Z KAPUSTY Sałatka z burakiem i klonowym dressingiem – Pyszne, szybkie, genialne – Podkręcone słodyczą agawy – Nieco pikantne lecz w punkt – Proste, przepyszne połączenie ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut CO POTRZEBUJESZ: – Pieczarki
globuskulinarnyrozmaryn, tymianek), sól, pieprz. Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, umieść je w parowniku i gotuj na parze przez około 10-15 minut. Przed podaniem posyp ziołami, solą i pieprzem. Kurczak z warzywami na parze: Składniki: filet z kurczaka, cebula, cukinia, czerwona papryka, ząbki czosnku, sól, pieprz. Pokrój kurczaka i warzywa na kawałki, umieść je w parowniku i gotuj na parze
Podstawy Gotowaniaszklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 cebula kilka pieczarek 1 mała cukinia lub pół większej (Użyłam żółtej cukinii) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 15 dkg startego żółtego sera ketchup Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)majeranek olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę *** *** Posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Oraz pokrojone w plastry pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez minutę *** *** Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę, mieszamy i smażymy, aż zmięknie *** *** Na koniec dodajemy szczypiorek, mieszamy *** *** Doprawiamy dość intensywnie do smaku, mieszamy i odkładamy do wystudzenia
Blog z Apetytemszparagowa z ziemniakami Dziś fasolka z mięsem mielonym i serem. Przepis na fasolkę szparagową z mięsem i ziemniakami jest bardzo prosty. I bez znaczenia czy jest to mięso mielone, kurczak, wołowina czy inne mięso wieprzowe przygotowuje się tak samo. Zielona fasolka do obiadu czy żółta to bez znaczenia, jednak dziś poświęcimy swój czas tej drugiej. Fasolka szparagowa z mięsem mielonym(...)Żółta fasolka szparagowa z ziemniakami i mięsem jak zrobić? Jedyna różnica, to czas przygotowania fasoli z mięsem. Jeżeli jest to mięso mielone, kurczak czy indyk będzie to trwało krócej, w wołowiną, wieprzowiną karków, łopatka dłużej. To nie powinno nikogo dziwić, to normalny proces. Jakie mięso do fasolki? Dziś to będzie fasolka z wieprzowiną, ale kurczak, indyk również się sprawdza
Dieta moja pasjaPowiedzmy, że przepis jest prawie taki jak sobie założyłam. Tym razem jednak wyszło lepiej. Szukając wczoraj piersi z kurczaka, znalazłam filety z udek. Już od dłuższego czasu się na nie czaiłam, ale nigdzie ich nie potrafiłam dostać. Smakują zdecydowanie lepiej niż z piersi. Może kiedyś sama nauczę się filetować kurze nogi, kto wie. Tzn. inaczej, nauczę się na pewno. Reszta(...)potraktowałam jako sałatkę, przekąskę na zimno. Myślę jednak, że na ciepło będzie równie smaczna. Naprawdę wyszło prze py sznie. Składniki: 200 g makaronu ryżowego 3 filety z udka kurczaka (można użyć dużej piersi) 1 łyżka przyprawy 5 smaków 2 łodygi grubego szczypioru 1 ogórek gruntowy 1 mała zielona chili 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka
Kardamonovyroku. Jeżeli chodzi o rodzaj mięsa, postanowiłam tym razem połączyć wieprzowinę z drobiem. Z drobiem z wolnego wybiegu, żeby nie było. Wyszło super. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku(...)rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia
Kardamonovydość słabo. Ostatnio miałam ochotę wrócić na chwilę do tego smaku, nie używając jednak chemii. Bum! Łatwo. Wystarczyło dodać przyprawę 5 smaków i mąkę. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej 1 puszka ananasa 2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 3 suszone peperoncino (można też użyć innej chili) 2 łyżki mąki pszennej pół pęczka szczypiorku czarny(...)sezam (można użyć zwykłego) 3 łyżki jasnego sosu sojowego olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kurczaka kroimy w paski, doprawiamy przyprawą 5 smaków, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Dodajemy mieszankę warzywną, ananasa pokrojonego w kostkę razem z zalewą, sos sojowy i pokruszone chili. Gotujemy wszystko około 15 minut. Podajemy
KardamonovyOstatnio zostałam obdarowana wędzonkami. Jednymi z nich były skrzydełka z kurczaka, które od razu wylądowały w sałatce. W sumie jakoś długo nie zastanawiałam się nad dodatkami. Por, kukurydza i natka i włala! Składniki: 5 wędzonych skrzydełek z kurczaka pół puszki kukurydzy biała część małego pora pół szklanki ryżu (ja użyłam parboiled) 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka(...)jogurt i natkę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą i jajkami Artykuł Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyProblem jest tylko tego typu, że ja do tej pasty użyłam skrzydełek, nie wiem jak wygląda sprawa z ich dostępnością w sklepach. Przyjmijmy więc, że ćwiartka z kurczaka będzie w sam raz. Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka 5 jajek pęczek grubego szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą(...)jajeczna z tuńczykiem i porem Pasta jajeczna z chrzanem Pasta jajeczna z ziołami Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta z makreli i serka wiejskiego Artykuł Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyobiecałam, wrzucam wersję wegetariańską podobnej sałatki, poprzednia była z wędzonym kurczakiem. Sałatka z makaronem ogórkami i fetą smakuje mi zdecydowanie bardziej, ale to nic nowego. Trzeba do niej dorzucić sporą ilość ogórków, wtedy jest dużo lepsza. Przypominam także o dodaniu oryginalnej fety, a nie tej seropodobnej, to też ma wpływ na smak. I koperek, który obecnie smakuje tak jak powinien(...)sól, świeżo mielony pieprz i pokruszoną fetę, mieszamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Podobne przepisy: Sałatka z makaronem orzo, szynką, kukurydzą i ogórkami konserwowymi Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem Sałatka z makaronem, ananasem i wędzonym kurczakiem Sałatka z makaronem, szynką i ogórkami konserwowymi Sałatka z makaronem, jajkami i tuńczykiem Artykuł Sałatka z makaronem, ogórkami i fetą pochodzi
Kardamonovynajlepsza ogórkowa będzie z domowych kiszonek. Możecie ewentualnie użyć kupnych, ale raczej w słoikach, te z folii to zło. Składniki: 2 l wody 2 udka z kurczaka 6 większych ogórków kiszonych z zalewą 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera pół małej białej części pora 1 cebula 3 większe ziemniaki 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego pół(...)gotujemy 30 minut. Po tym czasie dodajemy do tego obrane, umyte jarzyny i umytego pora, gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie z wywaru wyciągamy warzywa i kurczaka, wrzucamy do niego pokrojone w kostkę, obrane i umyte ziemniaki, gotujemy do ich miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia
Kardamonovymnie jest podstawą każdych wytrawnych pierogów. I dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. My jadł więc w sumie to samo, tylko bez cebuli i pieprzu. Podstawą dzisiejszego przepisu był kurczak zagrodowy, na którym ugotowałam rosół. Oczywiście najsmaczniejsze pierogi wyjdą z mieszanego mięsa, ale u nas póki co, wchodzi w grę jedynie kurczak. Z rodzajami kasz też można eksperymentować. Tutaj też jednak(...)Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej (ja używam poznańskiej) 1 szklanka gorącej wody 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie kurczak zagrodowy) pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej 1 duża marchewka z gotowania rosołu 1 korzeń pietruszki z gotowania rosołu 1 duża cebula 5 łyżek rosołu sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego
Kardamonovy