kurczak - 39714 przepisów (strona:259/2648)

Szybki kurczak po chińsku 220

takie dni, kiedy wpadamy ze znajomymi po wypadzie na miasto i trzeba szybko przygotować coś w miarę zdrowego a zarazem się przy tym nie narobić. Taki właśnie jest kurczak po chińsku. Mięso kurczaka z warzywami podane z makaronem (sojowy, ryżowy) lub dowolnym ryżem. U nas w tym wydaniu ryż jaśminowy, ale możecie ratować się brązowym czy długoziarnistym. Tym, jaki macie(...)smaków z kuchni chińskiej, ale możecie sami dodać ulubione przyprawy : imbir, cynamon, anyż, goździki,koper włoski, pieprz. Jeśli tylko czas mi pozwala, to wcześniej marynuję przez kilka godzin mięso kurczaka w zalewie z przypraw, cebuli i sosu sojowego. Ugotowany ryż czy makaron możecie wrzucić na patelnię/wok do warzyw, lub podać osobno, żeby każdy włożył interesującą go porcję ryży

Mieszam w Garnku
Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka 121

przepis dla osób, które co prawda wegetarianami nie są, ale lubią duże ilości rozmaitych warzyw. Jakkolwiek bowiem jednym z najważniejszych składników jest wędzony kurczak, to jednak ilościowo zdecydowanie przeważają produkty roślinne – „tytułowa” czerwona kapusta, ale też pomidory, kukurydza, papryka, cebula, zielone oliwki… Wychodzi tego sporo, a przy tym sałatka, wprawdzie dość lekka, jest całkiem sycąca. Dlatego można się nią(...)krojenia może być całkiem sporo i zajmie to chwilkę czasu, efekt wart jest wysiłku – nie spotkałem jeszcze osoby, której ta sałatka nie smakowała Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka 2016-03-18 23:16:13 Kolorowa, zdrowa i sycąca sałatka z czerwonej kapusty, wędzonego kurczaka i wielu innych warzyw. Idealna jako przekąska lub lekki posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki

Kulinarna Pokusa
Kurczak w kokosie 185

Smak, który chodzi za mną od pierwszej w życiu wizyty w restauracji orientalnej, kiedy to Tacie zebrało się na eksperymenta. Próbowałem wiele razy odwzorować ten smak, połączenie pikantnego kurczaka i słodkawej kokosowej panierki. Mogę stwierdzić, że w końcu mi się udało. Spróbujcie sami i smacznego od Rumcajsa i Haneczki.  S kładniki; 500g filetu z piersi kurczaka 2 łyżki sosu(...)sojowego 2 łyżeczki chilli łyżeczka przyprawy do kurczaka łyżeczka słodkiej papryki 2 jajka 150g wiórków kokosowych szklanka mleka  2 szklanki mąki Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy i kroimy w paski. Sos sojowy mieszamy z chilli przyprawą do kurczaka i papryką. Marynujemy kurczaka w otrzymanej mieszance i odstawiamy do lodówki na przynajmniej jedną godzinę. Z jajek, mąki, mleka i wiórków kokosowych miksujemy

Gotuj z Rumcajsem
pikantny kurczak pieczony na butelce 343

pieczony kurczak Dziś przedstawię danie, które powinno znaleźć uznanie, u wszystkich miłośników pikantnego drobiu. Aromatyczna kurczak upieczony z dodatkiem ostrych przypraw, stanie się miłym urozmaiceniem naszego  jadłospisu. składniki wiejski kurczak 2 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz składniki zaprawy 2 papryczki tabasco czerwone(...)szczypta czosnku suszonego  szczypta lubczyku   szczypta soli 1 łyżka oliwy sposób przyrządzenia  W misce mieszamy ze sobą olej, ocet balsamiczny, maggi, pieprz, oraz sól.  Tuszką kurczaka myjemy, wkładamy do miski  i dokładnie z każdej strony ( również od wewnątrz) nacieramy marynatą.  Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum trzy godziny ( najlepiej pozostawić

Miód i pieprz
Zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu z wolowara 195

Intensywny, wyrazisty rosół na kurczaku,  z azjatycką, imbirową nutą. Kurczak tak gotowany jest bardzo soczysty i smaczny. Oczywiście ważne abyśmy użyli drobiu dobrej jakości, najlepiej z  wolnego wybiegu. Zupa jest mocno mięsna. Nie potrzebuje wielu dodatków, te które podałam wystarczą, ale oczywiście jeżeli mamy ochotę, możemy dodać to co lubimy na przykład grzyby mun lub shitake, kapustę(...)choi.     inspiracja był przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki 1300 -1400 g cały kurczak najlepiej z wolnego wybiegu 1 mała cebula, obrana i przekrojona na cztery 5 cm (ok 40 g) obranego i pokrojonego w plasterki imbiru 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki sól, pieprz woda do doprawienia: sos rybny sos sojowy do podania

Stare Gary
Piersi kurczaka z marchewką, kukurydzą i pomarańczą w sosie słodko-kwaśnym 222

Kawałki piersi kurczaka z marchewką, kukurydzą i pomarańczą w słodko-kwaśnym sosie. Pycha! Poniższe danie to pomysł na urozmaicenie tradycyjnego obiadu. Takie piersi przypadną do gustu fanom słodko-kwaśnych smaków jak i lekko orientalnych dań. Pamiętajcie o tym, że pomarańcze musicie bardzo dokładnie wyfiletować, aby nie było białej błonki, która ma gorzki smak.  Składniki: 0,5 kg piersi(...)kurczaka  1 marchewka 2 pomarańcze 1/2 puszki kukurydzy sól, pieprz ostra papryka olej do smażenia 1 jajko mąka pszenna sos 100 ml octu winnego 100 ml soku pomarańczowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ketczupu 50 g cukru Z piersi kurczaka usunąć kości, chrząstki oraz skórę. Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w mniejsze kawałki i przyprawić solą

Ugotować
Kurczak pieczony tymiankowo-czosnkowy 145

Jeśli jeszcze nie wiecie czym uraczyć rodzinę w uroczysty, świąteczny obiad, polecam Wam tego pysznego kurczaka. Nadziewany jest delikatnymi filetami w aromatycznej czosnkowo-tymiankowej marynacie. Mniam, palce lizać! 1 kurczak ok 1,5kg 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżki tymianku główka czosnku do pieczenia sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju Kurczaka przygotować dzień wcześniej(...)łyżeczką tymianku. Farsz: Filety oczyścić z błonek, pokroić w dużą kostkę. 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać mięso, tymianek, czosnek, łyżkę oleju, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka nafaszerować mięsem, otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami, nogi związać sznurkiem. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą marynaty, w której leżał kurczak

Smakołyki Asi
Potrawka z kurczaka w białym sosie 221

Potrawka z kurczaka w białym sosie, z ryżem, z gotowaną marchewką z groszkiem… czy ktoś jej nie jadł w dzieciństwie? Mięciutkie mięso, delikatny sos, słodka marchewka. Prawdziwe comfort food w najlepszym wydaniu. Składniki: 1 kg kurczaka – najlepiej ćwiartki (nóżki z udami, ewentualnie piersi, ale trzeba uważać, żeby ich nie przesuszyć) 1 pęczek włoszczyzny 200-300 g ryżu ugotowanego(...)mąki ok. 800 ml bulionu drobiowego sól, pieprz 5 łyżek soku z cytryny 2 czubate łyżki śmietany gęstej 18% + łyżka mąki 2 czubate łyżeczki cukru natka pietruszki Wykonanie: Z kurczaka i włoszczyzny przygotować bulion. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy je z bulionu, podobnie warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do odmierzonej ilości bulionu z kurczaka

Pociąg Do Kuchni
zapiekany w serowo śmietanowym sosie kurczak z kalafiorem 412

zapiekany kurczak z kalafiorem Delikatne kawałki piersi z kurczaka, przełożone różyczkami  kalafiora, to wprost idealna propozycja obiadu. Jeżeli dodatkowo całość oblejemy serowym sosem i zapieczemy, to możemy być pewni, że posiłek zniknie z talerzy, zaraz po podaniu go na stół. składniki  dla trzech osób 1 kalafior ( około 600 g) 450 g piersi z kurczaka 150 g  sera(...)selera naciowego 2 jajka 150 ml śmietany 18 % ( słodkiej) 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy  1/3 pęczka natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz sposób przygotowania Mięso kurczaka kroimy w niewielką kostkę, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Kalafiora myjemy i gotujemy na parze, na pół miękko. Na rozgrzaną  patelnię wlewamy oliwę

Miód i pieprz
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 184

słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był to albo kurczak, królik, albo świeżo upolowane na bagnach aligatory, nutrie, żółwie czy nawet wiewiórki. Z owoców morza w jambalayi najpopularniejsze są do dziś krewetki, małże i mięso kraba. Kiełbasa francuska andouille jest(...)świeże – oczyszczamy je z pancerzyków, przewodów pokarmowych i kroimy tak samo. Parzymy na sicie wrzątkiem. Podgrzewamy bulion lub rozpuszczamy jedną kostkę bulionu wołowego w 0,5 litra wrzącej wody. Kurczaka pozbawiamy błonek i kroimy w 1,5cm kostkę. Kiełbasy kroimy w cienkie plasterki. Szykujemy mieszankę przypraw – jak sama nazwa wskazuje wystarczy tylko podane przyprawy wymieszać 2-3 płaskie łyżeczki kreolskiej

Karo in the Kitchen
Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem w harissie 167

ostatecznie jednak w mojej sałatce znalazły się trzy składniki z oryginalnego przepisu. Charakteru sałatce dodaje harissa, specjalność kuchni tunezyjskiej i libijskiej, która w tym przepisie jest składnikiem marynaty do kurczaka. Zachęcam Was do przygotowania tej pasty, bo jest rewelacyjna. Można przygotować z nią przepyszny  hummus . Polecam! Składniki: 200 g filetu z kurczaka 20 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej(...)cytryny 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu 1 cukinia, pokrojona w półcentymetrowe plastry 1 duża garść drobno posiekanej natki pietruszki Marynata do kurczaka: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka pasty harissy  (przepis) 1 łyżka oliwy szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Wkładamy piersi kurczaka do płytkiego

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z boczniakami w cieście francuskim 241

Kieszonki z filetów z kurczaka wypełnione grzybami. A konkretnie to boczniakami, które dusiłam w winie, dzięki czemu nabrały charakterystycznego smaku. Otulone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku są chrupiące z wierzchu, a w środku aromatyczne i soczyste. SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 250g grzybów boczniaków 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina białego 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)sól pieprz czarny 1 małe jajko Filety z kurczaka naciąć na płasko ostrym nożem nie docinając do końca. Natrzeć dokładnie przyprawą do kurczaka i odrobiną soli. Odłożyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone boczniaki. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić. Ciasto francuskie pokroić na cztery

https:KKuchniaMniam
Szybki kurczak w glazurze z masła orzechowego i pomarańczy / Easy peanut orange chicken 225

Przedstawiam dziś niezwykle łatwy i szybki przepis na kurczaka w stylu tajskim. Najpierw obsmażony w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie zapiekany w przepysznej glazurze z masła orzechowego, pomarańczy i chilli, a na koniec podany z prażonymi orzechami ziemnymi – rewelacja! Polecam wszystkim zapracowanym, a lubiącym dobrze i smacznie zjeść. Zapraszam:) Scroll down for recipe in English Szybki kurczak w glazurze(...)tabasco) 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobii kukurydzianej posiekane i uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne do podania posiekana dymka do podania 6 porcji mięsa z udek kurczaka (lub 4 piersi) Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj składniki sosu i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. W malej miseczce wymieszaj wszystkie składniki mieszanki przyprawowej i natrzyj nią

karmelowy
KURCZAK W PIKANTNEJ KOKOSOWO-MIGDAŁOWEJ PANIERCE – przepyszny! 202

rozgrzewające dania obiadowe, gulasze, zapiekanki, zupy, no i oczywiście mięsa ( to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami :D ). A jak mięsa – to u mnie zdecydowanie króluje kurczak – bo szybko, łatwo i bardzo smacznie! Od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po kurczaka na wagę sięgam po kurczaka pakowanego. Zwracam jednak uwagę na jego jakość i wybieram te najlepsze(...)przed zakażeniem bakteriami. No to tyle o pakowanym mięsie i przechodzimy do tego, co lubimy najbardziej – czyli do pichcenia! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne Piersi z kurczaka w ostrej kokosowo-migdałowej panierce. Do tego kuskus , świeże, soczyste pomidorki koktajlowe i fantastyczny obiad mamy gotowy! Koniecznie wypróbujcie! Ps. w taki sam sposób można przygotować udka z kurczaka

Ostra na Słodko