Robiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie. Proporcje na 3 małe porcje zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipytanie jest retoryczne bo obiad mamy już zaplanowany. Ten błąd ja popełniłam. Zaplanowałam proste sznycle , mizerię i ziemniaczki. A tu syn radośnie stwierdził , że chce cordon bleu. Piersi z kurczaka było dość bo obiad robiłam na 5 osób- za to szynki nie było pod ręką. Ale co mi tam - zrobiłam bez .Tyle , że oryginał to nie był. Zjadł - nie narzekał
Buniabaje w kuchnijakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni).Dodatkowo zmieniam ich smak dodając nietypowe dodatki . A to coś orientalnego ( trawa cytrynowa, listek Kafiru, imbir ), gałązki tymianku lub np. paprykę. Nadal jest to rosół ale przestaje być monotonny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTym razem zmieniona wersja skrzydełek pieczonych wspólnie z ziemniakami. Przygotowałam marynatę i natarłam nią skrzydełka i ziemniaki. W przeciwieństwie do poprzedniej wersji nie użyłam , żadnych gotowych
Buniabaje w kuchniW zasadzie jest to cały zestaw II Dania. Pikantna wątróbka drobiowa podana z duszonym na bulionie ryżem i połówkami gruszek obgotowanych w syropie i napełnionych kwaskowatą
Buniabaje w kuchniMoże się wydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 2 małe porcje. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPrzyszło mi do głowy , że jeżeli robię kotlety schabowe w sosie ,,myśliwskim" to można podobnie zrobić sznycle drobiowe .Robiłam już takie sznycelki (Kotleciki drobiowe w
Buniabaje w kuchniCo raz bardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne
Buniabaje w kuchniNajbardziej lubię pieczone dynie. A szczególnie małe dynie hokkaido.Są fantastyczne bo można je podawać w wersji na słodko, wytrawnie lub ostro. Tym razem upiekłam kawałki
Buniabaje w kuchniCzęsto gotuję na skrzydełkach wywar na zupę . Potem albo obieram je i robię z nich farsz do pierogów lub pasztecików , albo obsmażam panierowane. To jest propozycja
Buniabaje w kuchniponieważ w kuchni greckiej aromat anyżowy nie jest niczym kontrowersyjnym , wręcz przeciwnie należy do kanonu smaków to coś w tym jest. Gotowałam Anyżową pomidorową na rozgrzewkę na korpusie z kurczaka i chciałam ją podać z malutkimi pierożkami. Czemu więc farszu do tych pierożków też nie doprawić ouzo ? Oczywiście pierożki wcale nie muszą być do zupy - można je podawać jako osobne
Buniabaje w kuchniDo czego to już doszło, żebym ja przepisy od swoich dzieci ,,ściągała". Córka uwielbia sznycle ( jak wszyscy w rodzinie ).I tak jak ja kombinuje różne
Buniabaje w kuchniPilaw to jedno z tych dań które za każdym razem wychodzą mi trochę inaczej. A to dodam odrobinę nowej przyprawy. A to czegoś nie dodam. Zmienia
Buniabaje w kuchniteż tak macie , że przypadkowy dodatek do jakiejś potrawy staje się na tyle ,, wpływowym" , że żyje swoim życiem ? . U mnie stało się tak z farszem do kurczaka w którym przez przypadek zastosowałam pokruszone słone paluszki ( bo zabrakło mi bułki tartej). Rodzina tak upodobała sobie ten farsz , że stał się ulubionym . Czemu by więc nie zrobić z nim pieczeni świątecznej
Buniabaje w kuchniTytuł przepisu chyba mylący - ale chodzi o to , że jest to taki obiadek z piersi kurczaka zrobiony raz- dwa- trzy czyli na jednej nodze .Zdaje sobie sprawę , że jest to raczej propozycja dla mniejszej ilości osób i to w dodatku na małe porcje , ale przecież niektórzy tak właśnie gotują. Wykorzystuję ten pomysł kiedy nie mam ochoty na stanie przy garnku
Buniabaje w kuchni