jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki: 800 g śliwek węgierek 200 g cebuli 70 ml octu winnego 100 g cukru 100 g rodzynek 1/2 łyżeczki imbiru
Kulinarne przygody Gatityczasem trafia w punkt. Otworzyłam szufladę z przyprawami i trafiłam na bakalie .No i dalej juz poszło. Czas: 1 godzina Składniki: 2 udka z kurczaka ( na nas to wystarcza jedno ) 1 szalotka 5-6 suszonych śliwek kalifornijskich 5-6 suszonych moreli 1/3 szklanki rodzynek 3 goździki 1 listek Kafiru 5 łyżek oleju z pestek winogron czerwona papryka mielona słodka
Buniabaje w kuchnischab wstawiałem w Święta, więc trochę czasu minęło :) Po piersi z kurczaka, to rodzaj mięsa, który najczęściej robię w parowarze. Sobotę zacząłem od kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :) Schab podałem z suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem roladki. Położyłem śliwkę
Parowar Facetasmaczna okazja :) Podstawą tej potrawy stała się wątróbka z kurczaka . Składniki : 450 g wątróbki z kurczaka 20 dag pieczarek 2-3 czubate łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 przesmażona cebula, 2-3 ząbki czosnku masło do smażenia 1 jajka 5 śliwek suszonych kalifornijskich sól, pieprz, majeranek 2 płaty ciasta filo 30 x 35 cm Przygotowanie : Pieczarki pokroić drobno
Proste Potrawyłososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami, kurczak po turecku duszony z rodzynkami i cynamonem czy pyszne puree z selera z gałką muszkatołową. Jeśli chodzi
Plate of JoyJabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Do środka kaczki włożyć gałązki tymianku, jabłka i śliwki. Ułożyć kaczkę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 3 godziny. Wyjąć kaczkę, ustawić ją pionowo – ja wykorzystałam naczynie do pieczenia kurczaka i owinąć ją folią aluminiową. Zostawić ją tak na pół godziny. Nagrzać piekarnik do 220 stopni
królestwo garówobiadu lub zimną przystawką. Polecam raczej miłośnikom kwaśnych smaków. Wśród moich domowników zdania na temat tego mięska są podzielone. 1 podwójna pierś z kurczaka kilka łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz 2 łyżki miodu ok. 1/2 kg śliwek 1 łyżka octu Śliwki pozbawić pestek. Na dno naczynia wlać 1 łyżkę octu. Włożyć śliwki, garnek przykryć i postawić na najmniejszym ogniu
Praktyczna pldwie nogi i udziec. Posypałam je solą,pieprzem,czosnkiem i przyprawą staropolską do kurczaka. Można również dodać pastę curry Dodałam trochę masła i podlałam wodą. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powyższe zdjęcie jest już z innego obiadku,gdzie dodałam również oprócz moreli pokrojone suszone śliwki. Naczynie żaroodporne przykryłam i piekłam około 1,5 h w temp.180 stopni co jakiś
potrawyregionalneróżyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),– sery
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso gulaszowe z indyka, szynkę wieprzową a nawet piersi z kurczaka. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno: parę ząbków czosnku suszone śliwki suszone figi i suszone morele. Dodałam owoce do mięsa razem
potrawyregionalneniebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka z grilla II polędwiczki wieprzowe schab z grilla comber jagnięcy kaszanka/kapusta kiszona/ śliwki/ miód ser camembert grillowane warzywa kukurydza
królestwo garówbyła jako danie świąteczne i nie zastąpią ich żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem podałam ją z farszem z mojej domowej kapusty kiszonej, śliwek oraz z dodatkiem niedocenianej kaszy pęczak. Do kaczki jak i pęczaku użyłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki : filet z kurczaka 4-5 średnich pieczarek 2-3 plastry sera żółtego pół średniej papryki - u mnie żółtej ewentualnie 2-3 suszone śliwki - wcześnie je namoczyłam sól, pieprz jajko, cebula olej do smażenia, tarta bułka Przygotowanie: Po przekrojeniu mięsa uzyskałam 8 dość cienkich plastrów, które lekko rozbiłam i posypałam pieprzem Pieczarki i cebulę pokroiłam drobno, przesmażyłam na oleju
Proste Potrawysłodko. Bounty i ciasto drożdżowe ze śliwkami w kształcie ślimaka . Teraz trochę witamin:) Bardzo fajna sałatka na lekką kolację lub na posiłek do pracy - przełożyć do pudełka i narobić smaka koleżankom i kolegom :) Składniki: 8-10 liści sałaty lodowej 2 pomidory lub kilka koktajlowych (5-6 sztuk) pierś z kurczaka grzanki z 2-3 kromek chleba 5 gramów parmezanu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMoje mirabelkowe zmartwienia okazały się zbędne- po naszym powrocie z wakacji wciąż czekały na nas gałązki obwieszone złotymi śliwkami. Mogę spokojnie planować wypieki i przetwory. Tylko nie mam pewności, czy na samym planowaniu się nie skończy, bo niestety praca zaczęła wrzeć jak tylko się zaczęła. W tym tygodniu uskuteczniłam dwa mirabelkowe eksperymenty- oto efekt pierwszego z nich. Mirabelka na wytrawnie(...)wyczaiłam jeszcze kilka inspiracji kulinarno ogrodowych. Jedna z nich związana była z pieczenią nadziewaną morelami- a gdyby to były mirabelki, pomyślałam. I kiedy tylko znalazłam wolną chwilę poczyniłam eksperyment- kurczaka nadziewanego mirabelkami. Efekty? GRILLOWANY KURCZAK NADZIEWANY MIRABELKAMI podwójna pierś z kurczaka ok. 10 mirabelek kilka gałązek tymianku cytrynowego pieprz cytrynowa sól Do podania sałata masłowa kilka listków buraka kwiaty begonii
les mirabelles