kurczak zapiekany - 2376 przepisów (strona:88/159)

Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem 201

cytryny, dodać dwa rozgniecione ząbki czosnku. Obłożyć kurczaka kawałkami masła. Przykryć plastrami oczyszczonej i sparzonej wcześniej cytryny. Piec w 210 stopniach, po 30 minutach udka skropić sokiem z cytryny, piec kolejne 20-30 minut do chrupiącej i rumianej skórki. Przed podaniem przyozdobić prażonymi płatkami migdałów. Podawać z frytkami, albo zapiekanymi ziemniakami w doborowym towarzystwie ulubionych sałat oraz surówek. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Makaron z boczkiem i parmezanem 370

Zastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa lasagne dla dwojga 205

podać coś więcej niż sałatkę z fetą i kurczakiem:) Polecam przygotować domową lasagne z kremowym pieczarkowym beszamelem... Wymaga nieco pracy, ale efekt w 100% wynagrodzi nam trudy i zadowoli drugą połówkę. Makaron zwykle przygotowuję sama. Nie dzielę go na małe prostokąty a wykrawam takie kawałki jakiej wielkości jest forma do zapiekania. Wiedzieliście, że można bawić się smakiem beszamelu? Nie musi

kawawszklance
Domowe Qurrito 350

bazylia, oregano 2 łyżki oleju 1. Filety z kurczaka kroimy na małe kawałki i mieszamy z przyprawami w preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Na połowie tortilli wykładamy ser, usmażone filety i ponownie ser. Tortillę składamy na pół. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. 3. Gotową tortillę zapiekamy: w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około

Szefowa kuchni
Bakłażan faszerowany kurczakiem 192

pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym. Na koniec dodać ugotowany ryż, zioła prowansalskie, ewentualnie doprawić do smaku.  Połówki bakłażana nafaszerować, ułożyć na blaszce i zapiekać w temeraturze 180 stopni przez około

Zgrabne Gotowanie
40 śniadań na ciepło 1921

Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia(...)mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią

Moja smaczna kuchnia
PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ, KURCZAKIEM i KREWETKAMI 246

miodu sól, pieprz, chili DO PODANIA : jogurt naturalny, kiełki brokuła WYKONANIE SOS : Pomidory blendujemy z listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i miodem. Przed podaniem podgrzewamy w rondelku. KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plasterki a następnie w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą, słodką papryką(...)gniazda nasienne. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżki oleju i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż będą al dente. 4 papryki układamy w naczyniu do zapiekania. Doprawiamy solą i pieprzem. 1 paprykę kroimy w drobną kostkę. KASZĘ płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Wkładamy do rondla i zalewamy 1 i 2/3 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem

cool and minty
Menu na tydzień: Telewizyjny kurs planowania posiłków 149

dłużej. Powstaje w ten sposób aksamitny, zawiesity, słodki sos, bo podczas powolnego gotowania cukry w passacie karmelizują się przełamując naturalną kwaskowość pomidorów. Sos marinara znalazł się później w kotletach zapiekanych pod parmezanem, w lasagni no i oczywiście w kremie pomidorowym Zoe. Pęczak też cudownie się rozmnożył. Ugotowaliśmy spory gar kaszy – użyliśmy szklanki pęczaku, który potrafi nieźle napęcznieć. Przygotowaliśmy kaszę(...)wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 40 minut. Pęczotto zrobi się samo. Druga metoda to gotowanie kaszy dokładnie tak jak robi się risotto, czyli poprzez systematyczne podlewanie pęczaku wodą (lub bulionem), aż do mementu, gdy nasyci się wilgocią i zrobi al dente. Tydzień temu przygotowaliśmy pęczotto z kurczakiem i zastosowaliśmy metodę z pieczenia. W sobotę za oknem było ponad

Niedzielny kucharz
Kotlety drobiowe z serem i jajkiem sadzonym 144

fileta. Oto ostatni pomysł:). 2 filety z kurczaka 4 jajka 100g tartej mozzarelli sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka masła 1. Flety kroimy na 2 części, delikatnie rozbijamy. Posypujemy z dwóch stron solą i przyprawami.  2. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy mozzarellą, zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Imprezowe menu nie tyko na sylwestra 949

ketchupem Sałatka oszustka Sałatka z wędzonym kurczakiem Warstwowa sałatka szefa Musztardówka z ananasem Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkami Sałatka gyros Sałatka z kabanosem i sosem czosnkowym Inne przekąski  Frytki z cukinii  Krokiety Francuskie ślimaki hit imprezy Chrupiące zapiekanki  Smażony ser Panierowane pieczarki Zapiekanki z czerstwego chleba Faszerowana i zapiekana papryka Pizza

W Moim Magicznym Domu
Sakiewki w sosie pomidorowo serowym 1293

dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Na każdym naleśniku układam dwie łyżki farszu. Formuje sakiewki i spinam wykałaczką. Sos: Przecier przelewam do garnka i na wolnym ogniu przesmażam aż się zredukuje i zrobi gęsty. Na końcu dodaję fromage, pieprz. Nie solę bo serek jest słony. do naczynia do zapiekania wlewam sos, układam sakiewki i wstawiam do nagrzanego piekarnika

wesoła kuchnia
KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI I POMIDORAMI 298

paski o szerokości 2-3 cm. Kawałki kurczaka oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojone w "łódeczki) ziemniaki, oraz pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zioła, czosnek, z odrobiną soli utrzeć w moździerzu, dolać 2 łyżki oliwy, wymieszać i polać po potrawie. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30-35 minut w temperaturze 140 stopni. (Jeśli Twoja

Kuchnia w opałach
Zapiekanka z brokułami 336

dente. W drugim garnku gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Szparagi w boczku z żółtym serem 240

Szparagi w boczku z żółtym serem to świetne danie na romantyczną kolację. Nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i co ważne przygotujemy je maksymalnie w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami z kaszą pęczak i prostą sałatką 177

mnie cheddar, ale może być feta lub mozarella) sól i pieprz 1/2 łyżeczki sezamu Dodatki: 70g kaszy pęczak 200g pomidorków koktajlowych 2 łyżki sosu vinegret garść liści rukoli Pierś kurczaka oczyścić z niepotrzebnych błonek i zdjąć skórę. Za pomocą ostrego noża, naciąć od grubszej strony fileta i zrobić kieszonkę do faszerowania (zrobić w środku jak najwięcej miejsca na farsz, jednocześnie(...)serem (trochę sera można zostawić na wierzch) i zafaszerować filety. Po wierzchu posypać pozostałym serem i ziarenkami sezamu. Tak przygotowane filety wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 minut. Jeśli ograniczacie tłuszcz, to wybierzcie np. mozarellę light, albo zrezygnujcie z sera zupełnie, też wyjdzie świetnie. W międzyczasie przygotować dodatki. Kaszę jęczmienną pęczak ugotować al dente

Dietolog