pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów(...)pieprz czarny i sól do smaku kwaśna śmietana i zielona pietruszka jako dodatki (opcjonalnie) 1. Buraki ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Cebulę i pora siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (marchew i ziemniaki można w grubszą). W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i por na złoto, dokładamy resztę warzyw i całe przyprawy, mieszając podsmażamy
Kuchnia Prezydentowejdwie części z jednej powstała moqueca de bacalhau (kiedyś już pisaliśmy o moqueca ), której przepis w tym poście z drugiej powstała empanada (inne przepisy na empanada ( empanda z kurczakiem lub empanada z sardynkami ). Składniki na moqucea i jej proces przygotowania są bardzo podobne do tej której opisywaliśmy w naszym blogowym debiucie: 0,5 kg bacalhau(...)ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię. Na dnie układamy warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy kolendrę. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i 1 kostkę knorr. Jeśli chcemy otrzymać smak bardziej pikantny dodajemy kilka
Smaki BrazyliiBosze, ileż my mamy ulubionych zup. Ta jedna szczególnie zapadła nam w pamięć, swoim smakiem i sytuacją w której znaleźliśmy się. Składniki: 500 g skrzydełek kurczaka 500 g udek kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 pęczek natki pietruszki 4 kapelusze grzybów suszonych 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 500 g ziemniaków 100 g kaszy(...)dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień na minimum, usuwamy szumowiny. Gotujemy bez przykrycia przez 40 min, co jakiś czas dolewając odrobinę zimnej wody. Warzywa obieramy, zieloną część pora, łodygi natki, związujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Czosnek rozgniatamy. Mięsny wywar przecedzamy przez drobne sito. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy włoszczyznę, por z pietruszką
R'n'G KitchenViolaPassion Wspaniałe chude czerwone mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina smakowo oscyluje między wołowina a jagnięciną . Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny. Kochani nie bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść(...)zamykane ) Nie dodajemy czosnku i innych wspaniałości tylko dlatego że nie chcemy zabić smaku tego delikatnego mięsa i z niego chcemy wydobyć jak najwięcej walorów smakowych. Sposób: Warzywa myjemy ,oczyszczamy paprykę z pestek. Cebulkę kroimy na pół i delikatnie ostrzem noża staramy się ją rozwarstwić. Szparagi myjemy - jeżeli mamy młode świeże nie musimy ani obierać ani obcinać końcówek
Viola cooks with passionViolaPassion Wspaniałe chude czerwone mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina smakowo oscyluje między wołowina a jagnięciną . Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny. Kochani nie bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść(...)zamykane ) Nie dodajemy czosnku i innych wspaniałości tylko dlatego że nie chcemy zabić smaku tego delikatnego mięsa i z niego chcemy wydobyć jak najwięcej walorów smakowych. Sposób: Warzywa myjemy ,oczyszczamy paprykę z pestek. Cebulkę kroimy na pół i delikatnie ostrzem noża staramy się ją rozwarstwić. Szparagi myjemy - jeżeli mamy młode świeże nie musimy ani obierać ani obcinać końcówek
Viola cooks with passionprzedstawić, Ponieważ na tej stronie spotykają się kucharze amatorzy z całego świata. Chciałabym dodać że to zależy od nas jakie mięso użyjemy,może być kurczak czy wołowina. Tylko że kurczaka gotujemy znacznie krócej,a wołowinę dwa razy dłużej niz mięso wieprzowe. Dlatego też staram się dołączać zdjęcia by było łatwiej wyobrazić sobie to o czym piszę. Składniki: 1.5 kg schabu(...)pieprzu,i mieszamy tak by marynata objeła całe mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy
Viola cooks with passionsałatka z jajkiem i łososiem Smaczna, zdrowa, kolorowa i… niskokaloryczna! Taka jest właśnie ta rewelacyjna sałatka z wędzonym łososiem, jajkami i warzywami, która może stanowić dietetyczne śniadanie lub kolację. A do tego pięknie prezentuje się na talerzu, więc może być podana także na przyjęciu. Z podanych składników otrzymamy dwie porcje sałatki po około 250 kalorii każda Składniki(...)zieloną pietruszką. Możemy też dodatkowo oprószyć mielonym pieprzem. Z podanych składników otrzymamy dwie porcje sałatki po około 250 kalorii każda *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS TUTAJ FIT ZUPA KREM BROKUŁOWA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Fit sałatka z jajkiem i łososiem (250 kalorii) pochodzi z serwisu Blog
Blog z Apetytemkolorowa papryka, starty zółty ser, świeża pietruszka i delikatny cytrynowo-musztardowy sos winegret. To propozycja na lekką kolację lub obiad - jeśli podacie ją w towarzystwie np. grillowanej piersi z kurczaka. Mojego serca ta sałtka nie skradła, moim gościom zaś bardzo smakowała. Ocenę pozostawiam Wam:) Może się skusicie?:) Polecam! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki bulionu(...)czasie przełóż kaszę do miski i ostudź. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, papryki również pokrój w kostkę, cebulę - w półksiężyce; wrzuć warzywa do ostudzonej kaszy. Dodaj kiełki i posiekaną drobno pietruszkę oraz starty ser, dosól do smaku. SOS WINEGRET: Do malutkiego słoiczka wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę, dodaj czosnek
Słodko-Słony Świat Ilonygotowanie. Wystarczy, że tylko ugotuje ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje i ma super obiedzik! Można usmażyć do tego kotleta schabowego lub grillować pierś z kurczaka. Jednym słowem jest to fasolka, która skomponuje się z rożnymi dodatkami. Polecam 🙂 Proporcje na słoik 1/2 l -garść fasolki szparagowej ( ok. 15 dag ) -dwa duże pomidory ( najlepiej malinówki(...)cebulą. Zagotować. Zdjąć z ognia. Na dno słoika wsypać pieprz, ziele, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Wypełnić słoik fasolką z warzywami. Można taką fasolkę zalać w słoiku dodatkowym zmiksowanym pomidorem bez skórki. Otrzymamy wtedy fasolkę w sosie pomidorowym 🙂 Zamknąć słoik nakretką i pasteryzować 20 minut. (function
Kulinarne przemysleniataką prawdziwą. W przygotowaniu zupy pieczarkowej istotnych jest kilka kwestii, pierwsza to wywar na jakim będziemy ją robić, może to być wywar warzywny jak na rosół, lub wywar drobiowy (kurczak lub indyk bądź kaczka), ja zazwyczaj robię pieczarkową na rosole, który mi zostaje z niedzieli, jeśli takowy robię. Druga kwestia to pieczarki, po prostu musi być ich dużo(...)pomiń) - 4 garście makaronu - 700 g pieczarek - 3 łyżki masła - sól, pieprz - śmietana wedle uznania (u mnie mały kubek, śmietana zawartość tł. 18%) W rosole ugotuj do miękkości warzywa i zieleninę. Gdy warzywa będą miękkie wyjmij pora i pietruszkę ( ja czasami zostawiam natkę pietruszki, lub dodaję pod koniec posiekaną) Dodaj makaron. Pieczarki przesmaż na maśle partiami. Dodaj
SMYKWKUCHNIpierwsze, a po drugie- Emilka go uwielbia. A po trzecie gar rosołu to jedzenie na tydzień:) Zupa, z której jak się znudzi to można zrobić potem pomidorówkę (też uwielbiana), warzywa można przerobić na sałatkę albo na kotlety ), no i mięso. Z mięsa do tej pory najczęściej robiłam pastę do chleba ( to najpopularniejszy i najczęściej odwiedzany przepis na moim blogu(...)maki pszennej ½ szklanki mąki gryczanej 1 jajko 1 szklanka mleko ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia NADZIENIE: rosołowe mięso ( ja miałam kawałek kurczaka, kawałek wołowego i szyję z indyka) 2 cebule 1 łyżka oleju 100 g ricotty pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego sol, pierz do smaku Instructions Rozpuścić masło
Cooking for EmilyPolecam to danie, możesz serwować z makaronem, ryżem lub indyjskim chlebkiem. Jest ostre i pyszne. Mięso pokroić na podłużne kawałki o grubości 1 x 1 cm
Kuchnia PokoleńTakie danie będzie idealne na imprezy lub obiad. W czasie przygotowania nie jest wliczone marynowanie w jogurcie. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w mniejsze kawałki
Kuchnia PokoleńPrzy piątku u mnie bezmięsny obiad się zapowiada. A co to będzie? . Placki ziemniaczane , które się chyba nigdy nam nie znudzą, tym razem w towarzystwie sosu
Z Majeczką w kuchnitaki obiad sobie wymodziłam. Na dwa dni, czyli znów oszczędnie Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1/2 opakowania roszponki 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) ok. 500 g polędwiczek z piersi kurczaka 100 g sera pleśniowego typu blue kilka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Polędwiczki pokroić na mniejsze(...)wszystkie składniki (oprócz pieprzu) i zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki, dodać pieprz, delikatnie wymieszać. Sosem polewać nałożoną na talerz sałatkę. Idealnie się komponuje i z mięsem i warzywami
gutfut