kalafior. Zalewamy wodą tak by delikatnie przykrywała warzywa, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wrzucamy podsmażony na maśle por i czosnek. Gdy warzywa są już prawie miękkie, dodajemy pierś z kurczaka, gotujemy 5 minut, po czym dorzucamy do zupy wypłukane ziarno quinoy, gotujemy kolejne 10 - 15 minut (woda powinna trochę odparować, żeby zupa była gęsta
Quinoa Raz!Składniki: · podwójna pierś z kurczaka · 25 dag pieczarek · 4 ząbki czosnku · 1 czerwona papryka · szklanka groszku (może być mrożony(...)smażenia Sposób przygotowania: Piersi solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy
Pobite gary Barbarytylko. Drób i warzywa, w każdej postaci – pieczone, gotowane czy grillowane, to idealne połączenie – właśnie w sałatce. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami. Składniki: - 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka - 2 bakłażany - 2 papryki (czerwona i żółta) - 1 cebula różowa - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku (dałam wędzony) - kilka listków botwinki - różowa sól himalajska(...)Kurczaka kroimy na plastry (można też w większą kostkę), dodajemy: fasolę, pokrojone w paski surowe liście botwinki, grillowane papryki, cebulę, część zgrillowanych bakłażanów, pokrojony w drobną kostkę czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem pistacjowym i winem Mirin. Całość delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekanymi orzechami pistacjowymi. Podajemy na grillowanych plastrach bakłażana. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami
mojewypiekiinietylkodzieciństwie bardzo lubiłam kiedy na obiad był pieczony kurczak, również dlatego, że następnego dnia mama robiła nam sałatkę lub pastę do chleba z pieczonym kurczakiem - uwielbiałam obie te rzeczy. Do sałatki dodawała zazwyczaj warzywa, które akurat miała, najczęściej paprykę, sałatę, pomidory, ogórki i cebulę. Dziś moja wersja, z ulubionym avocado. Do tej sałatki doskonale(...)piekarnika. Ja wykorzystałam mięso pieczone, pozostałe z poprzedniego dnia z obiadu, dodałam świeże warzywa, sok z cytryny i naturalny jogurt - powstała lekka, aromatyczna sałatka, która w upalny dzień stała się daniem obiadowym i doskonale spełniła swe zadanie. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 pieczone udka z kurczaka lub inne części 1/2 avocado obranego ze skórki 1/3 ogórka sałatkowego 1/2 małej
Kuchnia Prezydentowejczasu do czasu mam ochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby nie było suche. Całość podałam
Milion SmakówJeszcze kilka lat temu nie zjadłabym serduszek z kurczaka. Jednak z czasem gusta kulinarne się zmieniają ;) Składniki na 2 porcje: 400 g serc drobiowych 1/2 sztuki cebuli 50 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka olej 2-3 łyżki mąki Serduszka pozbawić górnej części, przekroić wzdłuż i pozbawić skrzepów krwi. Dopiero gdy wszystkie serduszka obierzemy - mięso umyć i osuszyć. Cebulę(...)pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. Do innego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć serduszka z kurczaka. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem i papryką słodką. Gdy mięso się zetnie dodać przesmażone warzywa, wlać 1,5 szklanki wody
UgotowaćZdrowe i bardzo łatwe do zrobienia danie makaronowe z zoodli z cukini, zanurzonych w wyrazistym sosie z suszonych pomidorów. Do tego podsmażony kurczak i tarty parmezan. Bogactwo smaków zaklęte w kilku składnikach. Czas : 15 minut Poziom trudności : Latwe Liczba porcji: 2 duże Kluczowym składnikiem dani są suszone pomidory. Dobrze jest użyć pomidorów z zalewy i pomidorów suszonych bez zalewy(...)pysznego aromatu pomidorowego. Doskonałym uzupełnieniem potrawy jest cukinia. Jeśli nie macie spiralizara, czyli specjalnego urządzenia do wycinania makaronów z warzyw możecie zwykłą obieraczką do warzyw pokroić cukinię w pasy. Składniki: 2 małe piersi z kurczaka Szklanka suszonych pomidorów z zalewy ½ szklanki suszonych pomidorów ½ szklanki tartego parmezanu 300 ml śmietany 12 proc. (nieco więcej niż szklanka) 3 ząbki czosnku posiekane
Niedzielny kucharzziarna ziela angielskiego 1 szklanka kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju do wywaru można dodać również warzywa (ja nie dodałam) WYKONANIE Łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyciągnąć, zaś(...)metodę). Woda nie musi wrzeć maksymalnie, więc moc palnika można spokojnie zmniejszyć. Gotowe, zakonserwowane słoiki zostawić do ostudzenia. Przechowywać w lodówce. Uwagi: Wspomniałam, że do wywaru można dodać warzywa. Myślę, że pasztet byłby wtedy bardziej aromatyczny. Co dokładniej dodać? - Warzywa dodawane zazwyczaj do rosołu, czyli korzeń pietruszki i selera, marchewki i cebulę. Jeszcze jedno. Pasztet musi być naprawdę dobrze
Passions hobbies lifeBardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Niestety najlepiej on smakuje podany zaraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minutę, po czym dodaj grzyby wraz ze szparagami i dopraw solą i pieprzem. Smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Posyp warzywa mąką i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj kurczaka ponownie do patelni i wymieszaj. Wlej bulion i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj serek twarogowy
karmelowymięsie krążki cukinii, pieczarek, cebulki, bakłażana, tartą marchew. Będzie pysznie! Obiad podaję zazwyczaj z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Do tego surówki rozmaite, pieczone warzywa lub sałaty z winegretem. Polecam! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry pomidora malinowego tarty żółty ser sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam(...)Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Kurczaka w naczyniu układam na środkową półkę piekarnika, nakładam na każdy kawałek trochę tartego sera, równomiernie i po plastrze pomidora. Piekę ok. 20 minut. Podaję z młodymi ziemniakami w mundurkach i surówką z marynowanych warzyw, m.in.: ogórka, cebuli i marchewki. Danie dekoruję kiełkami rzodkiewki lub brokułu. Ziemniaki można
Zasmakuj Kuchniłyżeczka koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek przecieru pomidorowego szczypiorek liść laurowy ziele angielskie 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka lub korzystamy z takich przypraw, które lubimy najbardziej. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie robimy sos. Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na łyżce smalcu. Zalewamy(...)Dusimy przez kilka minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Czekamy, aż zawrze. Pierś z kurczaka obsmażamy. Gotową polewamy sosem. Można podać z makaronem, ziemniakami lub wedle uznania. smacznego
tojestpyszne.blogspot.comSoczysty, złocisty kurczak z tradycyjną grecką sałatką ze świeżych, grubo krojonych warzyw, wyrazistych w smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni to świetny pomysł na letnie, lekkie danie obiadowe oraz na pożywne drugie śniadanie. Składniki: 350g fileta z kurczaka 1 sałata lodowa 3 pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych
Szalona Kuchnia Ewelinyoliwek 1,5 l wody sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Kurczak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą i pieprzem. Układamy na półmisku żaroodpornym lub w naczyniu i pieczemy do uzyskania ładnego koloru. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką górną Czas - 45 minut Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze i rozdrobnić lub pokroić tradycyjnie - cebulę kroimy drobno(...)oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok. 45 minut
Cooking Monstersię serce ogarnij, a Ty rozum pilnuj serca. Składniki: Tymiankowa pierś kurczaka w szynce parmeńskiej: 2 piersi kurczaka sól, papryka wędzona, różowy pieprz młotkowany, świeży tymianek kilka plastrów szynki parmeńskiej olej do smażenia Kasza jaglana z warzywami: szalotka ząbek czosnku 100 gramów kaszy jaglanej 1 marchew kawałek batata świeży tymianek lampka białego(...)wlej wino. Gotuj składniki na wolnym ogniu 10 minut. Dodaj posiekaną drobno paprykę i wymieszaj z pozostałymi warzywami. Duś jeszcze 2 minuty, dodaj kaszę i natkę pietruszki. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podaj porcję kaszy z pokrojoną na mniejsze części piersią kurczaka. Wierzch posyp pokruszoną szynką parmeńską. Udekoruj ziołami. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja