udka z kurczaka ( duże ) 1 duża marchewka 1 duża czerwona cebula 200 g sera feta 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny do smaku czosnek granulowany do smaku chili do smaku słodka papryka ( do posypania ) Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchninawet półtora tygodnia. Z doświadczenia wiem, że jak mam pod ręką takie ciasto, wtedy częściej robię tarty lub szybkie placki :) Zostanie Wam kawałek kurczaka, trochę gotowanych warzyw - podpiekacie starte ciasto, wykładacie "resztki" i posypujecie serem żółtym i do piecyka na kilkanaście minut - kolacja gotowa. Tak samo, kiedy niespodziewanie wpadnie ktoś na kawę. Zetrzeć ciasto, podpiec, wyłożyć
Codzienna kuchnia niecodziennasolimy do smaku. Zmniejszamy ogień. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Wykładamy kolejno ryż z dynią, na to pokrojonego, ugotowanego kurczaka (którego lekko pieprzymy), po czym danie posypujemy parmezanem (lub innym serem). Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 15min (do momentu zarumienienia się sera). Nie wiem, które połączenie dyni (z winem czy mlekiem kokosowym) wygrywa
Kitchens Alphabetjajkiem z ognia, dodajemy pozostałą oliwę, oraz sok z cytryny (według smaku) bardzo dokładnie mieszamy, dopóki dressing zgęstnieje. Do wielkiej misy z sałatą dodajemy kurczaka, grzanki i dokładnie mieszamy, opruszamy ztartym na drobnych oczkach tarki serem i polewamy dressingiem
Kuchnia Łukaszawszedl miedzy spiralki...Makaron nabierze wyrazistosci nie bedzie sie kleil oraz bedzie mial kolorek ... Kroimy salate na czasteczki, dodajemy do makaronu, dodajemy naszego kurczaka, bazylie, oliwe, przyprawiamy sola i...smacznego... Ciekawym dodatkiem bedzie tutaj ser pecorino..ale nie moglam go dostac w moim TESCO :-( SMACZNGO
Z Kuchni Do Kuchnizapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Mania Gotowaniawarstwowa "Wianek" Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka ugotowany (można także upiec) 3 ugotowane marchewki 3 ugotowane ziemniaki dwie łyżki groszku konserwowego 4 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku drobno posiekanych kilka łyżek majonezu lub gęstego jogurtu sól i pieprz do smaku garść orzechów włoskich zmielonych w młynku łyżka tartego żółtego sera. Wykonanie: W pierwszej kolejności wybieramy talerz(...)wysypujemy orzechy, a na orzechy wykładamy tartą marchew, lekko uciskamy dłońmi. Przykrywamy majonezem. Na majonez wykładamy drobno pokrojonego kurczaka i groszek, a następnie starte na tarce ziemniaki. Uciskamy. Całość pokrywamy równo majonezem i posypujemy żółtym serem oraz posiekanym koperkiem. Na koniec delikatnie wyjmujemy szklankę. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyjeżeli młoda zetrzeć w całości. Cukinie posolić i odstawić na jakies 20 minut. Po tym czasie odlać sos , który wyciekł z cukinii. Kurczaka pokroić w drobne kawałki i dołożyć do cukini, obsypać mąką, wbić jajka, dodac starty ser, doprawić solą, pieprzem, papryką i wymieszać. Smażyć na rumiano z obydwu stron. niestety placki mają tendencje do rozwalania się jeżeli dobrze
Państwo Wojtczuk gotująlubi szpinaku ???? :) Składniki : 40 dag filetu drobiowego (nieduża podwójna pierś) 20 dag szpinaku mrożonego 10 plastrów boczku cienko krojonego 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Oczyść filet z kurczaka ze zbędnych błonek i zmiel maszynką do mięsa, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Szpinak rozmroź po czym zagrzej mocno w garnku
Mechanik w kuchnisolą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę przesmażcie i odstawcie. Upieczony kalafior, makaron, pierś z kurczaka i natkę pietruszki wymieszajcie razem z sosem. Przełóżcie do wysmarowanej masłem formy do zapiekania, posypcie dowolną ilością cheddara i wstawcie do piekarnika. Zapiekajcie wedle uznania, najlepiej do zbrązowienia sera :) Podawajcie gorącą
OliveandThymejednej piersi usmażyłam sześć klopsików, także może najeść się cała rodzina. 1 pierś z kurczaka 1 cebula 7 pieczarek 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 2 pory biała część 10 dkg sera dojrzewającego bułka tarta do panierowania olej do smażenia Kaszę przelewam zimną wodą i gotuję w 1/2 szklance wody(...)odrobiną soli i łyżką oliwy. Pierś z kurczaka mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną. Do zmielonego mięsa, dodaję przestudzoną kaszę, bułkę tartą. Pieczarki ścieram na race jarzynowej i przesmażam na oliwie dosłownie chwilę. Zimne pieczarki dodaję do mięsa, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, mieszam. Por kroję na trzy kawałki i gotuję do miękkości około 10 minut w garnku
wesoła kuchniaRolada serowa to pyszna przekąska, która przyciąga uwagę. Robiłam już wersję z kurczakiem i pieczarkami a teraz przygotowałam inną wersję- z mięsem mielonym z indyka i szpinakiem. składniki: 250 g żółtego sera 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 500 g mięsa mielonego z indyka, ja zmieliłam udziec 300 g mrożonego szpinaku, ja dałam z własnych zapasów grubosiekany sól,pieprz
Monia miesza i gotujemąki razowej ok 250 g mąki pszennej 2 łyżki ziaren czarnuszki 1 podwójna pierś z kurczaka (bez skóry) 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka masła klarowanego wiórki żółtego sera do posypania w dwóch gatunkach (około 6 dag) olej do smażenia sól i pieprz(...)minut. W rondlu przesmaż na maśle posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka. Przesmaż mięso.Dodaj pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Podlej odrobiną wody i duś nadzienie jeszcze około 5 minut. Na końcu do gorącego farszu wrzuć wiórki serów. Smaż niewielkie naleśniczki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Przed odwróceniem ich na drugą stronę posypuj
Gotuj Sam!danie wyjdzie za suche. Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) połowa główki młodej kapusty 200 g śmietany, np. 30% kwaśnej lub słodkiej świeży koperek (wg uznania) 100 g wędzonego boczku 100 g startego żółtego sera 1 cebula 1 łyżka ketchupu 4-5 łyżeczek majonezu sól, pieprz papryka ostra odrobina masła olej(...)stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC. Jeżeli podczas pieczenia zauważycie, że wierzch zapiekanki już
Ugotowaćopóźnieniem, ale to nic, ważne, że jest:) Składniki na 2 porcje: Filety z kurczaka: 1 duża pierś z kurczaka, albo 2 małe kasza manna lub mąka (ja użyłam kaszę) 1 łyżka oleju Sos z gorgonzoli: 1 łyżka masła 80 g sera gorgonzola 1 łyżka śmietanki kremówki Szpinak: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 80 g szpinaku najlepiej świeżego Dodatki: woreczek(...)szpinak. Smażymy na małym ogniu, aż szpinak "zwiędnie", solimy odrobinkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i ewentualnych kości. Solimy i obtaczamy w mące lub kaszy. Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty). Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ser gorgonzolę w kawałkach. Mieszamy do rozpuszczenia sera, na końcu dodając kremówkę. A zanim
Blondynka Gotuje