Składniki : kurczak około 1,5 kg przyprawy do kurczaka; u mnie papryka, sól, pieprz, szałwia, papryka, czubryca butelka jasnego piwa 3-4 ząbki czosnku ewentualnie warzywa; u mnie cebula, ziemniaki, kapusta włoska, marchew Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą po wierzchu i w środku, czosnek i suche zioła zmieszać z olejem- wysmarować mięso podobnie jak solą 2 ząbki pokrojonego(...)czosnku włożyć też do środka, pozostawić kurczaka w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę Po tym czasie nałożyć mięso na umytą, pozbawioną etykiet butelkę z piwem ( po otwarciu odlewamy szklankę piwa) Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 170-180 *C około 90 min. W trakcie pieczenia polewamy ostrożnie mięsko z wierzchu pozostawionym piwem Ja do naczynia dodałam również
Proste Potrawyniedzielny obiad polecam kurczaka pieczonego z mango. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Połączenie kurczaka z mango było strzałem w dziesiątkę. Kurczaka najczęściej podaję z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. SKŁADNIKI: 1 kurczak, 1 mango, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Mango(...)obieram, usuwam pestkę i kroję w grubszą kostkę. Wnętrze kurczaka wypełniam mango. Nogi związuję nićmi. 2. Olej mieszam z solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem. Marynatą dokładnie nacieram kurczaka. 3. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem, a 15 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie
Tradycyjna kuchnia Kasiprzedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam! Scroll down for recipe in English Pikantny makaron z potrawką(...)kurczaka (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 8 nadudzia z kurczaka, ze skórą 220 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojone w plasterki 1 marchewka, krojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki płatków chili 125 ml białego
karmelowygrillu lub w wędzarni. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, jest łatwe do przyrządzenia i ma dużą zdolność do przyjmowania innych smaków i aromatów. Jeśli chodzi o grillowanie najczęściej grillujemy kurczaka w częściach a najbardziej popularne są piersi. W przypadku ich grillowania ważne jest abyśmy mieli w miarę jednakowej grubości piersi. Dzięki temu unikniemy wysuszaniu piersi na jej końcach i surowego(...)środka w ich najgrubszej części. Piersi z kurczaka są praktycznie beztłuszczowe, są doskonałym źródłem zdrowej żywności ale podczas ich grillowania musimy pamiętać żeby zapobiegać ich wysuszaniu. W tym celu należy używać marynat, a równomiernie przycięte piersi z kurczaka grillować krótko i w wysokiej temperaturze. Podczas grillowania innych kawałków kurczaka takich jak, podudzia, uda, piersi ze skórą, będziemy potrzebować grillować
naRuszcieserwującej tzw. fast food azjatycki - Panda Express. Restauracji, pomimo swojego sieciowego charakteru serwuje naprawdę pyszne dania, które zapadły mi w pamięć. Dziś proponuję Wam właśnie jedną ze specjalności Pandy- kurczaka sezamowego. Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/3 łyżeczki sody 1 jajko olej do głębokiego smażenia 1 łyżeczka soli(...)ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 2 łyżki ciemnego sosu sojow ego 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekany 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) ½ łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy. Marchewkę i paprykę kroimy
Mania GotowaniaPyszna sałatka z kurczakiem i grzankami Sałatka z kurczakiem i grzankami SKŁADNIKI: kapusta pekińska -0,5 główki majonez -3 łyżki pierś z kurczaka- 400 g ser gouda- 80 g grzanki gotowe-2 łyżki przyprawa do kurczaka-0,5 opak 0,5 łyżki soku z cytryny tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Na patelni(...)rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso, posypać przyprawą do kurczaka, smażyć kilka minut, odstawić do ostygnięcia. Kapustę pokroić cienko,przełożyć do miski. Ser żółty zetrzeć na tarce o najmniejszych otworach. Do miseczki włożyć majonez, dodać ser i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Do kapusty dodać sos serowy, połowę piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać. Przełożyć sałatkę do salaterki
Kuchnia Danusiimpreza... zadzwonił i powiedział mój mąż - dodając że wpadnie do nas 3 znajomych. A tu tak w lodówce prócz światła znajduje się tylko wędlina na kolację i resztka upieczonego kurczaka. Do sklepu mi nie po drodze, bo tylko co umyłam włosy... Długo myślałam co zrobić? Jak zrobiłam jak nazwać? Z wczorajszego obiadu zostało sporo pieczonego kurczaka, więc baza(...)kilka potraw jest. Od jakiegoś czasu chodziło za mną zrobienie tortilli. Więc kurczak + tortilla = tacos! Nazwa wzięła się od wczorajszego kurczaka, a resztą było to co się nawinie pod rękę. Dodatkowo pysznie ostry Dip meksykański Prymat. Świetne! Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej sól 2 łyżki oleju woda mięso z pieczonego kurczaka salami ulubione warzywa
Malinowe Pocałunkiswojego jadłospisu :) Zupkę można przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Jeżeli jednak zaczynacie od podstaw, poniżej przedstawiam przepis na wywar, a następnie na całą zupę. Składniki na wywar: 2 ćwiartki kurczaka 2 marchewki 1 por szczypior 3 cm imbiru 1 cebula 1 1/2 łyżeczki soli Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, cebulę w ćwiartki, a imbir w plasterki. Wkładamy(...)kurczaka razem z warzywami do dużego garnka, zalewamy 2,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, ściągamy szumowiny i gotujemy 2-3 godziny. Pod koniec gotowania solimy. Możemy również przygotować wywar z kurczaka pieczonego (wg przepisu, który znajdziecie TUTAJ ). Zdejmujemy z ognia i przecedzamy. Kurczaka odkładamy na bok (przyda nam się później do zupy). Składniki na zupę
Tajskie smakiedycja, do której ponownie nas zaproszono. Dostajemy różne nowinki tej firmy, często testujemy nowości i dzielimy się naszymi opiniami na blogu. Najnowsze „dziecko” Winiary to Pomysł na…Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytrynową. Wymyśliłam sobie, że nie będę robić przepisu zgodnie z opisem na opakowaniu. Postanowiłam mieszankę (ok. 50 % to warzywa, reszta to zioła i przyprawy naturalne) wykorzystać jako(...)zamiennik soli i zastosowałam ją do doprawienia kotletów. Często kupuję udka kurczaka, z których ściągam skórę, luzuję ostrym nożem z kości i otrzymuję czysty kawałek mięsa, który doskonale nadaje się na przygotowanie różnych dań. Z tak wyluzowanego mięsa kurczaka często przygotowuję kotlety panierowane, takie same jak kotlety schabowe. Tym razem posiekałam mięso kurczaka, gdyż postanowiłam zrobić z nich kotleciki drobiowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKurczak Kung Pao to bardzo popularna na całym świecie potrawa kuchni syczuańskiej. Zanim przygotowałam ją po raz pierwszy przejrzałam wiele przepisów w Internecie w nadziei że uda mi się natrafić na oryginalną recepturę. Okazało się jednak, że każdy kucharz ma swoją własną wersję tej potrawy. Przepis jest modyfikowany na wiele różnych sposobów, począwszy od podstawowych składników marynaty, a skończywszy(...)zmieni nieco smak. Polecam miłośnikom prawdziwych azjatyckich smaków. Kung Po Chicken Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 2 piersi kurczaka 3 suszone papryczek chili ½ szklanki orzechów ziemnych lub nerkowca 1 papryczka chili około 3 łodygi cebulki dymki 1/3 szklanki pędów bambusa (opcjonalnie) ½ marchewki (opcjonalnie) zielona fasolka* (opcjonalnie) Marynata
Mania GotowaniaZapraszamy na orzeźwiającego kurczaka cytrynowego z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: - 4 udka z kurczaka - 4 duże ziemniaki - sok z połowy cytryny - skórka starta z połowy cytryny - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki i lekko podgotowujemy. Potem ziemniaki odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku(...)minut w temperaturze 200 stopni do momentu kiedy ziemniaki nam się lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Teraz zabieramy się za kurczaka. Kurczaka pozbawiamy kości a następnie wrzucamy do miski i dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz i wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny
Kuchenne WariacjeGranat w kurniku to danie kiedy kurczak czeka w lodówce, a Ty masz pustkę w głowie. Zawsze smaczne i sycące, do tego jakaś pyszna surówka i bach! Obiad gotowy. Potrzebujemy: mięsne części kurczaka, u nas 3 udka 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np. od Przyprawy Premium do kupienia TUTAJ woda do podlewania kurczaka 3 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczki mąki orkiszowej, ja użyłam mąki Typ 2000 od Cabas.pl Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelnię wlewamy olej i go rozgrzewamy. Na rozgrzany olej układamy kawałki kurczaka i posypujemy je przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Kurczaka obsmażamy z 2 stron, następnie podlewamy nieco wodą, aby cały smak z patelni się "odkleił". Kurczaka zalewamy szklanką wody i dusimy około
MamaOskarkadużo mówić. Kurczak jest nieodzowną częścią menu w moim domu. Bywa, że nam się przeje i na jakiś czas "odstawiam go" na boczny tor, ale prędzej czy później wracam się po to smaczne, delikatne białe mięsko. Jeszcze tylko, żeby wszyscy hodowcy stosowali się do norm i nie faszerowali drobiu chemią byłoby idealnie. W każdym razie wracając do kwestii kulinarnych, ostatnio(...)przygotowania obiadu postanowiłam wykorzystać udka kurczaka oraz szafran przywieziony z wyprawy do Tajlandii przez Szwagrów. Powstało barwne, smaczne danie. Składniki: 2 udka kurczaka 1 żółta papryka 1 marchew 2 małe pomidory sól, pieprz kolorowy papryka słodka szafran mielony i w nitkach szczypta chili suszona mięta Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam, obsypałam utartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Po jakimś czasie natarłam
Kuchnia po mojemuprzygotowanie "małego Conieco" na wynos możemy zaangażować całe towarzystwo. Będzie to fajny wstęp do wspólnego wyjścia, taki spacerowy biforek;) Moje przekąski przygotowałam z gotowych orkiszowo-owsianych wrapów, pikantnych piersi kurczaka i pysznych chrupiących warzyw. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos. Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane(...)ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę łyżeczka pasty z ostrej papryki (można zamiast tego użyć posiekanej chilli
Kulinarne InspiracjeSkładniki: (na 1-2 porcje) pierś z kurczaka- pojedyncza sos sojowy 1 łyżeczka miód 3 łyżeczki olej sezamowy 1 łyżeczka pieprz i sól do smaku papryczka chilli sezam do obtoczenia plus 2 małe garstki sezamu do posypania całości-dekoracja świeży szpinak- 1 -2 garście czerwona słodka papryka- pół kiełki brokuła- 2 małe garstki Przygotowanie: Kurczaka pokrój na duże kawałki(...)Włóż do miski. Polej kurczaka sosem sojowym, dodaj miód, pieprz i sól, papryczkę chilli. Dokładnie wymieszaj kurczaka i pozostaw w marynacie przez 10-20 min. Po tym czasie posyp kurczaka obficie sezamem po obu stronach. Na patelnie ( my wybraliśmy patelnię grillową) polej odrobinę oleju sezamowego. Smaż kurczaka na małym ogniu aż się zarumieni z zewnątrz a wewnątrz będzie biały
KreatywnePiny