osoby które muszą jadać w specyficzny sposób ze względu na ostrą dietę związaną z chorobą - na to nie ma wpływu, ale reszta - ? . No cóż jakoś nie solona pierś kurczaka ugotowana z ziemniakiem i brokułem na parze bez dodatku przypraw jest dla mnie po prostu odpychająca .Wolała bym być głodna niż w ten sposób jadać. A przecież tak nie wiele trzeba
Buniabaje w kuchniUwielbiam drób z owocami ( zresztą inne gatunki mięs też ).Jakoś wyjątkowo pasuje mi zestawienie słodyczy owoców i ostrych przypraw w zestawieniu z pieczonym ( duszonym , czy gotowanym ) kurczakiem. A już szczególnie lubię dodatek brzoskwiń do drobiu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMalutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w jakimś sosem i ryżem lub makaronem. Dziś na szybko usmażone , uduszone w śmietanie, a potem dodany groszek. Do tego makaron- pół godziny i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniGotowany kurczak z zupy to dla mnie lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię
Buniabaje w kuchnijabłkowa i agrestowa. Arbuzową zrobiłam pierwszy raz . Jest bardzo delikatna i śliczna w kolorze. Podałam ją z ryżem jaśminowym ( kleistym , lepiącym się do siebie ) i ugotowanym mięsem z piersi kurczaka. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniogórkową rosyjską zupę rybną .Po zupie - w karcie wpadł mi w oko Bryzol z indyka z pieczarkami . Zamówiłam .Czemu by więc nie przygotować w podobny sposób plastrów piersi z kurczaka ? Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWiniary 2 opakowania Pomysłu na... Papirus. Pewnie większość z Was widziała już ten produkt na sklepowych półkach, ale jeśli nie to - jest to "fix" do zrobienia kurczaka na patelni bez oleju. Filet umieszcza się w specjalnym papirusie, który jest pokryty mieszanką przypraw i smaży na patelni :) Z ową paczką jest związany konkurs (na dole widzicie banner akcji). Długo
Pora coś zjeśćktóry zgłosiłam do konkursu BlogerChef. Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma przepisami dostać do półfinału! :-) Postawiłam na połączenie słodko-ostrych smaków. Kurczak w ostrej marynacie pieczony ze słodkim ananasem, orzeźwiające puree ziemniaczane i lekka sałatka, również słodko, pikantna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdodatek do głównego dania. Z racji tego, że jednak jest to jedna z bardziej lubianych przez nas sałatek, postanowiłam poświęcić jej oddzielny wpis. Sałatka jest prosta, smaczna, z dodatkiem kurczaka w sam raz na lekki obiad. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćbazylia, tymianek, szczypiorek, truskawka i szałwia (od dzisiaj jeszcze trawa cytrynowa i tymianek cytrynowy). A. : Rozrosła się ta szałwia, trzeba by coś z nią zrobić. Hmm może roladki z kurczaka? M. : Z boczkiem... A. : I suszonymi pomidorami. M. : Mmm... ;-) I tak powstał Chocapic, nie nie, wróć, roladki! ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis inspirowany kuchnią małopolską, a dokładnie kurczakiem po krakowsku, który to jest faszerowany kaszą krakowską (która swoją drogą, również jest produkowana z gryki). Ja z racji swojej miłości do kaszy gryczanej, postanowiłam zrobić własną wariację tego dania, dodając oprócz kaszy gryczanej, dwa produkty lubiane i lokalne w Małopolsce - bryndzę i borówkę brusznicę. Roladki postanowiłam
Pora coś zjeśćPost Domowa pizza z papryką, oliwkami, rukolą i kotletem z piersi kurczaka pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDziś kurczak nafaszerowany mięsem z indyka, z dodatkiem jabłek, bardzo delikatny i soczysty. Podany z pieczonymi ziemniakami był pysznym daniem na weekendowy obiad. Luzowanie a potem spinanie i sznurowanie tuszki wcale nie jest trudne a dużo łatwiej takie mięso po upieczeniu porcjować. Można tuszki nie rozcinać a tylko ostrożnie pozbawić kości odcinając je pomału od mięsa małym, ostrym nożem
Smaczna PyzaZielony makaron, zielony szpinak, zielone brokuły, zielony seler, zielona zielenina i tylko kurczak nie był (jeszcze) zielony. Taki szybki i smaczny obiad przygotowałam. Nawet słonko się pięknie uśmiechnęło kiedy robiłam zdjęcie tych smakowitości a Żarłoczek marudził tylko troszeczkę :D Zobacz też przepis na Makaron z pesto pokrzywowym . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanaczyniu albo na jednej blasze. Nie muszę potem dużo zmywać a składniki podczas wspólnego gotowania czy pieczenia przechodzą wzajemnie swoimi smakami i aromatami więc dania są bardziej smakowite. Piekąc kurczaka często dorzucam na blachę warzywa i piekę razem - całość nabiera wyjątkowego smaku a ja nie muszę mieszać w kilku garnkach. Poza tym pieczone warzywa zachowują więcej smaku. Zobacz przepis
Smaczna Pyza