Samo zdrowie, a do tego jakie pyszne. Pierwszy raz jadłam tak delikatną i soczystą pierś z kurczaka. Składniki: 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka ok. 1,5kg kalafiora sos beszamelowy ( przepis znajdziecie TUTAJ ) przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, słodka papryka koperek do dekoracji Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 cieńsze kotlety. Kalafior dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy
Pudełko rozmaitościpopędzają, lecz ja się wtedy często parzę, Rękawic nie używam, a rąk z azbestu nie mam, Może mi współczują - tak przynajmniej mniemam :) Składniki: 0,6 dag piersi z kurczaka, 40 dag pieczarek, 10 dag gorgonzoli, 1 por, 2 małe cebule, 1 mleczko kokosowe, oliwa z oliwek, sól, pieprz, kardamon. Na patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, czekamy(...)puszczą wodę. Gdy odparują, solimy je, wlewamy oliwę i przesmażamy. Po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę pora, cebulę i dalej smażymy. Następnie pokrojonego w kostkę kurczaka, wszystko solimy i dalej smażymy. Zalewamy mleczkiem kokosowym, przyprawiamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok.15 minut. Na koniec dodajmy gorgonzolę i mieszamy. aż się rozpuści. Ostatnio podałam z z ryżem
Delicious TitbitsKurczak w sosie kurkowym to przepyszna opcja w sezonie kurek, właśnie teraz, pod koniec wakacji. Lekki kurczak, delikatny śmietanowy sos z kurek z dodatkiem białego wina. Kurczak z kurkami zdecydowanie kojarzy się z latem, słońcem, spacerem po lesie i wakacjami. Aromat sosu kurkowego jest lekki, świeży, lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający. Składniki: – ok. 600g filetów z kurczaka(...)łyżki octu winnego – 350 ml śmietany kremówki 30% – 1/2 łyżeczki tymianku – 1/5 łyżeczki cukru – sól, pieprz – opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Kurki dokładnie wypłukać i w zależności od ich wielkości pokroić na mniejsze kawałki. Szalotkę pokroić w cienkie półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić
Pociąg Do KuchniByły już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdjęcie) nie przychodzi Wam teraz na myśl kurczak w peperonacie ? Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo wszystko(...)poniżej prezentujemy moją interpretację przepisu, który już dość dawno temu znalazłem w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska . I od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Wbrew pewnym pozorom – np. długa lista składników czy sporo punktów w instrukcji wykonania – nie jest to danie ani trudne, ani czasochłonne w wykonaniu. Ja często wracam do niego właśnie
Kulinarna PokusaMój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka. To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć
Stare GaryObiecałam przepis – no i jest!Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować.Jeśli tak – to żałujcie , bo kurczak smakuje fenomenalnie.Niesamowicie soczyste wnętrze i chrupiąca z zewnątrz skórka sprawia , że na małej porcji na pewno się nie skończy!A tym , którzy boją się , że smak piwa dominuję powiem(...)wręcz przeciwnie.Jest ono absolutnie nie wyczuwalne , a sprawia , że oblewając kurczaka nadaje mu chrupkości.U mnie na stałe gości w kuchni!SKŁADNIKI: – kurczak – ok. 1kg – piwo – 0,33 l – sól – 1 łyżka – pieprz – do smaku – papryka ostra – do smaku – sos sojowy – do smaku – czosnek – 3 ząbkiSPOSÓB
Ostra na SłodkoCzasem mamy rosół, a nie mamy makaronu, czasem nie mamy po prostu ochoty na rosół, który mamy w lodówce, a czasem mamy kurczaka ugotowanego w tym rosole, a czasem mamy to wszystko nie przypadkiem, lecz dlatego, że planujemy zrobić risotto. Risotto najlepiej robić z ryżu arborio (swoją drogą dziwne, że Wikipedia nie zna takiego hasła). Ale ryż kupowany z worka
Z butelką mleczka w tlebazylią, to zmieniłam zdanie ;) I w ten sposób powstał pomysł na pachnące pulpeciki z dodatkiem skórki cytrynowej i świeżych listków bazylii. Składniki: 2 piersi z kurczaka , 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii , 1 łyżka drobno posiekanej skórki z cytryny (cytrynę najpierw wyszorować, a następnie sparzyć), 4-5 łyżek zimnej wody , sól , świeżo
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką... Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka. Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy. A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem. Pyszna! Zapraszam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 duża kapusta pekińska; 1 średnia, czerwona papryka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)duży ząbek czosnku; 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka oleju; 200 g majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kosteczkę i dokładnie posypać przyprawą do kurczaka. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki
Gospodyni MiejskaKurczak, takie nudne mięso. Ale wystarczy trochę wyobraźni, aby wyczarować z niego mega smaczne danie – faszerowane ćwiartki kurczaka. Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami przygotowuje u nas zawsze Piotrek. Danie jest trochę pracochłonne, ze względu na trybowanie mięsa z kości, ale efekt końcowy jest niezwykle smaczny. Ja trybuję kości z ćwiartek kurczaka przygotowując równie smaczne jak ćwiartki faszerowane(...)klopsy drobiowe gotowane na parze: Klops drobiowy faszerowany pieczarkami i Klops drobiowy faszerowany papryką U mnie w domu faszerowało się zwykle całego kurczaka lub kaczkę , ale ten sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj "Światowy Dzień Makaronu", z tej okazji przygotowałam szybki, pyszny makaron z kurczakiem i sosem Alfredo. Danie popularne, mało składnikowe, a sos jest na tyle pyszny że można go zjeść z samym makaronem bez żadnych mięsnych czy warzywnych dodatków. Sos Alfredo to połączenie masła, śmietany i parmezanu. Klasyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapiekane Ziemniaczki z kurczakiem pod brokułami Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme NieboDanie to możemy zaliczyć do wzmacniająco-odchudzających. 1 udko kurczaka ½ pomarańczy -sok ½ cytryny -sok 20 g masła ½ selera naciowego 2 łyżki uprażonych migdałów,pini,słonecznika sól, pieprz Usmażyć udko i zdjąć z patelni. Trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny (wcześniej sparzyć!),dodać do soku i polać
Kulinarny karnet Christopherabardzo cieniutkie paseczki. Do miski włożyć umytą i osączoną sałatę, dodać paseczki buraka, wlać sos i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatę wyłożyć na dwa talerze, dodać plasterki kurczaka i na wierzchu położyć konfiturę z cebuli. Taka sałatka może stanowić obiadek lub kolacyjkę
Kulinarny karnet Christopherarodzina już domaga się posiłku. Dzisiaj danie, które można przygotować w 15-20 minut, do tego smaczne i nieskomplikowane. Szybko można też przygotować np. makaron z łososiem albo kąski kurczaka z warzywami i jogurtem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza