kolację z chlebem. Kapusta kiszona a’la bigos, polecam Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej garść suszonych grzybów 250 ml rosołu 3 małe kiełbasy mięso gotowane z 1/2 kurczaka 1 op. passaty pomidorowej 330 ml domowa lutenica marchew, seler i cebula gotowana z rosołu sól, pieprz. liść laurowy, ziele angielskie garść suszonych śliwek Poszatkowaną drobno kiszoną kapustę wkładamy(...)garnka, wlewamy rosół, dodajemy suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Kiełbaski kroimy w kostkę, a mięso z gotowanego kurczaka rozdzielamy na mniejsze kawałki, gotowane warzywa dusimy widelcem, wszystko dodajemy do garnka z kapustą. Wlewamy passate pomidorową, lutenicę, oraz pokrojone drobno suszone śliwki, dusimy na małym ogniu kolejne 30 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię do makaronu. Makaron z boczkiem i szałwią wykładamy na talerz. Smacznego. My generalnie lubimy dania z makaronem. Polecam również na szybko: sos pomidorowy błyskawiczny Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem Sos śmietanowy z kurczakiem do makaronu (błyskawiczny) Sos śmietanowo-serowy do makaronu The post Makaron z boczkiem i szałwią appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzanurzone były suszone pomidory, Do tego zielono-czerwony obiad jest bardzo szybki w przygotowaniu, powiem nawet, że to danie ekspresowe, jeśli pominiemy czas marynowania. A Grillować można różne kawałki kurczaka, ale piersi kurczaka najczęściej wykorzystuję różnych przepisach. Nacieramy marynatą mięso i wstawiamy do lodówki, ja jako osoba pracująca, często marynuje mięso przed wyjściem z domu i wstawiam je na kilka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSatay to malajsko / indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plasterków mięsa ( kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, itp.) nabitych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami. Satay to takie nasze polskie szaszłyki, mogą być pokrojone w kostkę lub pokrojone w paseczki, zwinięte w harmonijkę i nabite na patyczki. Ostatnio przygotowywałam satay z kurczaka , który podałam z salsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębułce tartej. Zalecam jednak trochę poeksperymentować z panierkami. Tym razem wykorzystałam do panierowania kotletów wiórki kokosowe. Bo przecież wiórki kokosowe nie muszą być wykorzystywane tylko do ciast. Piersi z kurczaka, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy kotlety na złoty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym. Kotlety w kokosowej panierce(...)zostały podane z pikantną salsą. Można takie kotlety z piersi kurczaka pokroić w paski i przygotować jako kąski smażone i podać z dipem, są wtedy poręczniejsze do podawania. Przepis na salsę ananasową znajdziecie tutaj. Polecam przepis na Kotlety w kokosowej panierce. The post Kotlety w kokosowej panierce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut! Potrzebujemy (na 3 większe lub 4 mniejsze porcje): - 250 g ogórków kiszonych - 250 g ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę - 1 duża cebula - 150 g marchewki - 1 pierś z kurczaka - drobiowa kostka rosołowa - 20 g masła - vegeta - pieprz - 100 ml śmietany Nastawiamy w czajniku wodę. Cebulę oraz marchewkę kroimy na mniejsze kawałki po czym rozdrabniamy w robocie kuchennym. Przekładamy(...)litrowego garnka. Pierś z kurczaka kroimi na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimi w centymetrową kosteczkę. Dokładamy do pozostałych składników. Dodajemy masło, łyżkę vegety, kostkę rosołową oraz odrobinę pieprzu. Wszystko to zalewamy litrem wrzątku. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu około 15 minut. W międzyczasie kroimi ogórki na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w robocie kuchennym
W mojej holenderskiej kuchnipowoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 3 pokrojone w kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 jajka(...)Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam. 2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam. 4. Kurczaka, wątróbkę z cebulką, marchewkę, pietruszkę i odciśnięte bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa. 5. Do masy dodałam jajka, czosnek, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszałam
Kulinarny Pamiętnikduży około 10 l garnek 1 szklanka ryżu lub makaronu jest wystarczająca. No chyba że chcemy jeść ryż lub makaron z dodatkiem pomidorówki ;) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 6 podudzi kurczaka 4 marchewki 1 pieruszka kawałek selera 1 pasatta 1 koncentrat pomidorowy około 100 gr 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz, papryka 1 szkl ryżu Wykonanie: Myjemy i zciągamy(...)skórę z udek. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem ziarenek pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy z rosołu. Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy 10 min- dodajemy pasattę, koncentrat pomidorowy , szklankę ryżu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion- gotujemy 20 min na średnim gazie- od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy do smaku i zupa gotowa :) Smacznego
Smaki Edytymięsa zwierząt hodowanych na hormonach i antybiotykach, mocno konserwowane azotanami. Jakby tego było mało, może dodatkowo zawierać chemiczne barwniki. Wybieraj więc zawsze świeże mięsa – jak wołowina, indyk czy kurczak – lub też tuńczyka z naturalnych łowisk." ( http://gotowanie.onet.pl/galerie/najbardziej-trujace-jedzenie-tego-nie-jedz,1353,obraz,2.html). Jako wykształcony zootechnik, a właściwie dyplomowany producent pasz i doradcza żywieniowy nie mogę obok tego przejść obojętnie (choć zazwyczaj przechodzę - takie steki(...)pilnuje tego co i jak. Jedynymi możliwymi od stosowania antybiotykiami są: bacytracyna, tylozyna, flavomycyna, avoparcyna, avilamycyna, sainomycyna oraz kokcydiostatyki, które posiadają 5 dniowy okres karencji, czyli przed ubiciem kurczaka (bo właśnie im się je podaje przeciw kokcydiozie) hodowca musi zrezygnować z podawania i dopiero po tym okresie, gdy to substancja ta jest wydalona z organizmu może go oddać
Słodka sielankakiszoną kapustą i suszonymi pomidorami naleśniki (każdy umie, więc nie piszę jak je przygotować ;)) kapusta kiszona (2 porządnie garści) suszone pomidory (2 łyżki pomidorów w oliwie) mięso z kurczaka (udko po rosole) sól, pieprz, ziele angielskie jajko bułka tarta Kapustę kiszoną bardzo drobno pokroiłam (nie miałam możliwości żeby ją zmielić, ale może i lepiej bo przynajmniej farsz nie był taki(...)paćkowaty) i zagotowałam z zielem angielskim. Na patelni podsmażyłam suszone pomidory i kurczaka (również drobno pokrojone). Kiedy kapusta była już miękka, odlałam resztę wody i kapustę dorzuciłam na patelnię. Wszystko razem wymieszałam, doprawiłam solą, pieprzem (można jeszcze innymi przyprawami do smaku) i smażyłam razem ok. 5-7 min. Farsz wystudziłam. W międzyczasie usmażyłam sobie naleśniki. Kiedy naleśniki już miałam
bastalenaNiedawno były podudzia z pysznej marynaty...a tym razem są skrzydełka [ bez lotek] ..też z marynaty z dodatkiem miodu ale ciut inne.. skrzydełka lub udka kurczaka 2 łyżki miodu klonowego 2 łyżki octu winnego Jamar 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól, pieprz wegeta,zioła prowansalskie 1-2 łyżki oleju marchew cebula Miód, ocet, olej(...)oraz przyprawy wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać marynatę i wymieszać , odstawić na kilka godzin.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną marchewkę i cebulkę.Piec przez około godzinę, przewracając kurczaka i polewać sosem [ można wlać trochę wody
Moje domowe kucharzenieRobiąc kurczaka postanowiłam zrobić także i rybę w taki sam sposób...rybka była pyszna..nie moczyłam tylko ryby w marynacie tak jak skrzydełka, ale natarłam ją przyprawą do ryby , a tylko maczanie w kleiwie i panierce.. ryba przyprawa do ryby kleiwo panierka american crispy chicken Rybę pokroic na kawałki i natrzeć przyprawą do ryby. Kleiwo(...)dobrze wymieszać mikserem przez 2 minuty.Odczekać 5 minut i ponownie powtórzyć mieszanie.Kleiwo po rozmąceniu w wodzie powinno mieć gęstą konsystencję podobna do rozmąconego jajka.Kleiwo służy do namaczania kawałków kurczaka przed panierowaniem, którego zadaniem jest zapobieganie opadaniu panierki i zwiększenie chrupkości. Panierowanie: Kawałki ryby wrzucić do panierki , aby je wstępnie opanierować, a potem przełożyć do miski i zalać kleiwem
Moje domowe kucharzeniepodanych składników wychodzi ok. 12 sztuk szaszłyków. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 12 małych plastrów boczku 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1,5 cebuli fioletowej 6 szt. pieczarek 2,5 łyżki przyprawy do szaszłyków 1 łyżka oleju Przepis: Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie do mięsa dodajemy dwie łyżki przyprawy do szaszłyków i łyżkę oleju. Całość
Emcia Pichcikoncentratu pomidorowego 100 g parmezanu lub mozzarelli 60 ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego 1łyżka sosu worhestershire 1łyżka ziółprowansalskich pieprz, sól Wywar: 500 ml wody 1 udko z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka ½ selera ½ kostki rosołowej 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 łyżeczka lubczyka 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania wywaru. Udko z kurczaka płuczemy a następnie
Mania Gotowaniajajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli(...)Mięso wkładamy do gotującej się wody. Dodajemy liść laurowy, 2 ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy mięso około 25 minut. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jaki używacie. Kurczak ugotuje się oczywiście najszybciej. Mój karczek był gotowy po właśnie po około 25 minutach. Przygotowujemy ciasto na pierożki. Mąkę przesiewamy, przekładamy na stolnicę i usypujemy z niej kopiec
Mania Gotowania