Ćwiartki z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, nacieramy solą i pieprzem. Posypujemy rozmarynem, może być również suszony. Skrapiamy całość oliwą około 4-5 łyżek. Odstawiamy na 1,5 h. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Tuż przed pieczeniem dodajemy ząbki czosnku (nieobrane), przecięte w połowie. Pieczemy około 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości, a skórka nabierze chrupkości(...)złotobrązowego koloru. Kurczaka możemy podać z mieszanką sałat, pomidorkami cherry i bagietką ziołową :) SMACZNEGO
Kredowe Menuskładniki * 2 wędzone udka z kurczaka * 4 jajka ugotowane na twardo * 1 puszka kukurydzy * 1 puszka czerwonej fasolki * 15 dag żółtego sera * 5 łyżek majonezu * mały słoiczek lub 1/2 butelki (225 ml) ketchupu * 1/2 czerwonej papryki * sól, pieprz Sposób wykonania Jajka drobno posiekać, wyłożyć na dno naczynia przeznaczonego na sałatkę, oprószyć pieprzem i solą, wyłożyć majonez na jajka(...)rozsmarować. Oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę, wyłożyć na majonez, na kurczaka, wyłożyć odsączoną kukurydzę, którą należy polać ketchupem, a następnie wyłożyć odsączoną fasolkę. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wyłożyć na fasolkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę i posypać nią
Mix smakuskładniki * podwójny filet z kurczaka * 1 i 1/2 woreczka ryżu parboiled * brokuł * 1/2 puszki kukurydzy * 2-3 marchewki * 20 dag fasolki szparagowej * 1 mała papryka czerwona * sos sojowy * sosu piri-piri * sól Sposób wykonania Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i podsmażyć na oliwie. Brokuła podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić na plasterki, fasolkę szparagową
Mix smakuskładniki * 2 filety z kurczaka * 1-2 woreczki ryżu parboilad * 1 czerwona papryka * 30 dag pieczarek * 1 cebulka lub 2-3 cebulki dymki * przyprawa curry * pieprz cayenne * sól * olej sposób wykonania Filety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać
Mix smakuskładniki * 1 ugotowany kurczak z rosołu * 1.5-2 l rosołu * 3 marchewki * 2 pietruszki * 1/2 selera * 1 torebka majeranku * pieprz cayenne * mielona ostra papryka * mielona słodka papryke * sól * mąka prażona * 1 liście laurowe * 3-4 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania Mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej
Mix smakuSkrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu. Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy? Po pierwsze i najważniejsze skrzydełka - powiedzmy 1 kg Szczyptę soli, gdyż w pierwszej kolejności skrzydełka trzeba posolić Sok z cytryny (tylko z cytryny, nie koncentrat) którą skropimy naszego kurczaka Po drugie sos - będzie
Smaki Brazyliimieszamy aby nie przywierała do dna. Ugotowany makaron spaghetti wrzucamy do tak przygotowanego sosu i mieszamy. Makaron mamy już gotowy czas na część dla mięsożerców. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki(...)kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz dodajemy łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Dusimy około 10 minut. Czyż nie proste? Do tego lampka czerwonego wina i ... Teściowa Wasza. Powodzenia
Smaki Brazyliidodatku nie zajmuje nam tak cennego czasu. Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli, akurat spełnia te wymogi… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 2 łyżki oleju arachidowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki sosu sojowego light - czosnek suszony - świeżo mielony pieprz - mielone chilli - papryka wędzona - świeży rozmaryn - olej kokosowy Z zasady nie kupuję filetów(...)gotowych, tylko sama je wykrajam z kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości, no i w rozmiarach też jest różnica (dwa ważą ok. 600g). Tak też zrobiłam i tym razem. Umyte i osuszone filety wkładam do worka na mrożonki, wlewam olej arachidowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodaję czosnek, pieprz, chilli, paprykę wędzoną i gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam
mojewypiekiinietylkoskórka z cytryny i natka pietruszki. Składniki gremolaty: 2 cytryny - jedynie skórka oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska Składniki na szaszłyki: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka pieczarek 1 duża papryka cebula Gremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy(...)oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię kroimy w kostkę albo w półksiężyce. Wszystko nadziewamy na patyczki obtaczamy w gremolacie i grillujemy :) Gremolata
Bon Appetit Małgorzatydodając pod koniec 3 listki laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu i sól do smaku.Śmietanę rozrób z łyżką wywaru z zupy.Wyjmujemy pałki kurczaka, następnie poczekajmy, aż wystygną.Następnie oddzielić mięso od kości.Mięso kurczaka ponownie wrzucamy do zupy.Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze około 5 min.Przed podaniem posyp koperkiem :) SMACZNEGO
Kredowe Menulitrami pepsi ;)Chcecie zrobić coś podobnego w domu ? Spróbujcie tych polędwiczek! Robi się je błyskawicznie … a smakują rewelacyjnie!Mogą śmiało konkurować z tymi z KFC! SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 500 gMARYNATA:– jogurt naturalny – 150 g– chili – 1 szczypta– sól – 1 łyżeczkaPANIERKA:– mąka – 100 g– proszek do pieczenia(...)łyżeczka– sól – 1 szczypta– pieprz – 1 szczypta– chili – 1 szczypta– słodka papryka – 1 szczyptaDODATKOWO:– olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek. Kroimy w polędwiczki.Lekko rozbijamy. Z jogurtu , szczypty soli i szczypty chili robimy marynatę. Wkładamy mięso. Obtaczamy. Zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę
Ostra na Słodkopostaci farszu … czy też przyrządzony w sposób taki jak dziś. Zawsze zajadam go z wielką przyjemnością.Dziś ma dla Was przepyszne naleśnikowe sakiewki z ciasta szpinakowego faszerowane soczystym kurczakiem … i polane jednym z moich ulubionych sosów : śmietanowo – czosnkowym. Sakiewki nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i tak samo smakują. Zauroczą nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :- szpinak(...)jajko – 1 duże lub 2 mniejsze- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- gałka muszkatałowa – 1 łyżeczka- sól – 1 łyżeczka- olej – 4 łyżkiFARSZ :- filet z kurczaka – ok. 400 g- ser żółty – 100 g- cebula – 2 szt- olej – 50 ml- sól , pieprz , papryka – 1 szczyptaSOS :- śmietana 18 % słodka – 250 ml- masło
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na przepyszne kotlety z kurczaka z kukurydzą. Świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów.Te zwane są również szarpanymi.Delikatne , soczyste , niesamowicie szybkie do zrobienia i smaczne.Są świetnym pomysłem zarówno jako danie obiadowe, jak i wkładka do bułki.Gorąco polecam!SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 300 g- kukurydza – 150 g- por – 1 szt- cebula
Ostra na Słodkoświatowych ” specjałów , wśród których był m.in. ryż do paelli.Na Gran Canarii smakowałam wersji z owocami morza … przyrządzonej przez prawdziwych Hiszpanów.W domu postawiłam na wersję z dodatkiem kurczaka , gdyż rodzina za owocami morza nie przepada.Zapachy unosiły się aż do sąsiada , a Paella na stałe zagości w naszym menu!SKŁADNIKI :* bulion warzywny – 1 l* filet z kurczaka
Ostra na Słodkomięso jem niezwykle rzadko , ale jak już je przyrządzam , to staram się , by za każdym razem było przyrządzone w urozmaicony sposób – tak jak tym razem.Zwykłe filety z kurczaka zapieczone w przepysznym sosie pesto z dodatkiem mozzarelli nabierają iście ” królewskiego ” charakteru!Sprawdzą się nie tylko jako obiad ( np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką ) , ale też jako(...)wkładka ” do bułki … czy mięso na kanapkę. SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 x 150g- pesto rosso Provitus – 80 g- mozzarella – 100 g- oliwa – 50 ml- sól , pieprz- bazyliaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mięso oczyszczamy , delikatnie rozbijamy tłuczkiem.Oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu.Smarujemy sosem pesto , tak , by mięso było w całości pokryte.Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy
Ostra na Słodko