kurczak z rt - 6008 przepisów (strona:185/401)

Bulion z kaszką wersja Mamy 197

pewno smaczniejszy bo nie ja musze gotować. Sami wiecie jak to jest - jeśli ktoś ugotuje i poda to smakuje dwa razy lepiej. Czas: 1 godzina Składniki : 1 duża ćwiartka kurczaka 1 młoda włoszczyzna bez kapusty 6 ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki wody 4 łyżeczki kaszki manny 2 listki lubczyku Obrać i umyć włoszczyznę   . Część świeżych liści(...)selera i pietruszki - bo było ich bardzo dużo - nie włożyła Mama do bulionu bo byłby za intensywny ziołowo. Umyte i osuszone zostały zamrożone. Ćwiartkę kurczaka umyć i podzielić na 3 części. Ułożyć w garnku mięso i włoszczyznę ( nie dodawać jeszcze lubczyku ) , ziarna czarnego pieprzu i sól. Zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania ( nie szumować ) . Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem

Buniabaje w kuchni
Pyszne i kremowe risotto :) 236

Risotto z kurczakiem Składniki: 125 g ryżu risotto;   2 łyżki masła; ok. 150 ml białego wytrawnego wina; filet z kurczaka; 200 g pieczarek; papryka czerwona i zielona; cebula; sól, pieprz; 250 ml bulionu drobiowego. Rozpuszczamy w rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej(...)patelni smażymy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, pieczarki i papryczki. Dodajemy do gotującego się ryżu - mieszamy. Gdy wino odparuje wlewamy bulion - gotujemy pod przykryciem, aż ryż i reszta składników wchłonie cały bulion. Ryż powinien nabrać kremowej konsystencji. Smacznego

Miksturownik
Brak tytułu 160

używa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki; Sałatki – dressing(...)właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji. Jedno z moich dań przygotowanych z olejem rzepakowym SOCZYSTY FILET Z KURCZAKA Składniki: 1 pierś z kurczaka do marynaty: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego łyżeczka rozmarynu sól Filet podzielić na porcje.  Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso

kolorowotorcikowo
Wykwintna sałatka z owocami 222

Lubicie łączyć smaki ? W takim razie to propozycja dla Was. Połączenie sałaty, kurczaka i owoców. Wykwintna sałatka z owocami - przepis Składniki:   ulubiona mieszanka sałat,  filet z kurczaka,  czosnek egzotyczny w oleju OLE ( można pominąć )  truskawki,  winogrona różowe,  pomarańcza.   Mięso z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, pokroić w paski.Owoce pokroić w cząstki

kolorowotorcikowo
Obiad w całości przygotowany na parze 173

jednak zupełnie nie chce mi się robić obiadów wymagających wielkiego wysiłku. Prostota! Ot, co uwielbiam w kuchni. Ten obiad właśnie taki jest. Składniki: (dla 4 osób) pojedyncza pierś z kurczaka brokuł 4 średnie ziemniaki curry oregano przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Filet podzielić tak, by wyszły 4 kawałki. Lekko je rozbić, posypać oregano i przyprawą do kurczaka. 2. Ziemniaki obrać

Pasja Smaku
Orzeźwiająca sałatka z dresingiem miodowo-musztardowym 381

jeden z pierwszych przepisów z wykorzystaniem "Pomysłu na... papirus". Pierwsze skojarzenie ze smażonym kurczakiem? W moim przypadku sałatka, ale nie taka całkiem klasyczna, chciałam czegoś ciekawszego. Tak właśnie powstała ona, smaczna, jeszcze nie raz do niej wrócę. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki (dla 2 osób): 1 filet z kurczaka „Pomysł na...papirus” (z ziołami prowansalskimi) pół sałaty lodowej 10 pomidorków koktajlowych grejpfrut garść liści bazylii Dresing: 3 łyżeczki musztardy kremskiej 1 łyżka majonezu łyżka soku z cytryny pół łyżeczki

Pasja Smaku
Sałatka z zupek chińskich 2337

życiu, ale przygotowałam z okazji przyjazdu gości. Jest ciekawa i dobra. To doskonały sposób na inne wykorzystanie chińskiej zupki. Składniki: makaron z 2 zupek chińskich filet z kurczaka puszka kukurydzy por mała kapusta pekińska 2 średnie czerwone papryki majonez sól, pieprz przyprawa gyros Wykonanie: Makaron połamać i zalać w misce wodą. Nie musi być nią całkiem zakryty. Przykryć i odstawić(...)Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą i dokładnie wymieszać. Podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. Dodać kukurydzę. Kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, pora przekroić na pół i drobno pokroić. Wszystkie warzywa dodać do kurczaka. Dodać makaron, przyprawy i majonez - dokładnie wymieszać. Rada: Sałatka bardzo zyskuje, gdy po wymieszaniu wszystkiego odstawi się ją do lodówki na co najmniej

Pasja Smaku
Sałatka warstwowa 26068

myślę, że każdemu powinno się spodobać. PS. Przepraszam za nieobecność, ale zawirowania życiowe z pracą i nie tylko sprawiły, że nie miałam możliwości dodawać postów. Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula 3-4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy mała kapusta pekińska papryka czerwona przyprawa gyros keczup majonez Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, podsmażyć na patelni. Odstawić do ostudzenia(...)misce układać warstwami: kurczaka, warstwę keczupu, pokrojoną w kostkę cebulę, ogórki pokrojone w kostkę, grubą warstwę majonezu, kukurydzę, cienko pokrojoną w paski kapustę pekińską i na wierzchu paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. insertCookd("02a3dfd7d9fb39921fb4b8f2cb21ffdf

Pasja Smaku
Warsztaty - Kobieca kuchnia makaronowa - relacja 169

oraz warzyw, które każda z nas z przyjemnością dodawała do poszczególnych dań. fot. Joanna Gralik ( Różowa kuchnia ) Było kilka stanowisk, a na nich różne rodzaje mięsa: m.in.: pierś z kurczaka, łosoś, kaczka czy polędwica wieprzowa. Miałyśmy za zadanie podzielić się na grupy i stworzyć danie z konkretnym mięsem i wybranymi przez siebie dodatkami, wśród których oczywiście musiał znaleźć się makaron(...)Grupki szybko się dobrały, ja trafiłam do kurczaka razem z Laurą i Iwoną . Pomysłów było naprawdę wiele, ale ostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku. W międzyczasie na innych stanowiskach także powstawały ciekawe i kolorowe potrawy. Oczywiście

Pasja Smaku
Najlepszy Gyros 3773

dań w Grecji. Naukowcy twierdzą że gyros pochodzi od tureckiego doner kebab, którego początki siegają XIX w. Tyle historii, a teraz zapraszam na ucztę :) Pycha .... Składniki  : piersi z kurczaka- ja dałam 4 szt 1 cebula olej niskokaloryczny- spray przyprawy tzatzyki -przepis   znajdziesz tutaj surówka colesław- przepis znajdziesz tutaj Przyprawa do mięsa: 2 łyżki suszonej cebulki 1,5 łyżeczki(...)oregano 1,5 łyżki suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka suszonej pietruszki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki papryki Wszystkie przyprawy miksujemy razem. Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy I osuszamy recznikami papierowymi- kroimy na paski. Dodajemy przyparawy I mieszamy- przykrywamy folią I odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie robimy tzatziki     I surówkę

Smaki Edyty
Galareta wielkanocna 162

naszym domu na Święta Wielkanocne zawsze jest przygotowywana galareta wielkanocna. Tylko główny składnik galarety jest różnorodny, raz jest to gotowany kurczak, innym razem golonka wieprzowa, bywa też szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową. Polecam przepisy na galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ślimaczki z tortilli 186

Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron. Farsz: 1 marchewka, czerwona papryka, zielona papryka, 250g chudego twarogu, sól, pieprz, wędzona pierś z kurczaka, ogórek, dip czosnkowy Prymat, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd(...)nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu i piersią kurczaka. Doprawić do smaku. Tortille smarować resztą twarogu, nakładać farsz, zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 10 min w temp. 180st. Następnie pokroić w wąskie paski, owinąć pokrojonymi wzdłuż cienkimi plastrami ogórka, spiąć wykałaczką. Podawać z dipem np. czosnkowym - opakowane wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym

Z miłości do słodkości
Sałatka alpejska 588

selerem i tak jest do tej pory, jednak tą sałatkę mogłabym jeść codziennie;) pierwszy raz jadłam ją u mamy i od tej pory często ją robię:) Bardzo lubię wędzonego kurczaka a w połączeniu z warzywami i słodkim ananasem smakuje fantastycznie. Ma jeszcze jeden, bardzo ważny atut - można ją przygotować w 15 minut! Składniki:  1 wędzona pierś z kurczaka, puszka(...)kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, słoik konserwowego potartego selera, puszka ananasów, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz.   Przygotowanie Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę.  Zlać sok z ananasów i pokroić je w kostkę.  Seler odsączyć i bardzo drobniutko posiekać.  Fasolę i kukurydzę również osączyć, wszystko dokładnie wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Salatka na Dzien Czosnku 5796

cytryny, cukrem, sola i pieprzem. Na koniec dosypujemy ziola prowansalskie. Sos mieszamy i odstawiamy na jakis czas zeby sie przegryzl. Gdy juz bedzie gotowy zalewamy nim salatke. Grillowana piers kurczaka z marynaty czosnkowej. skladniki na marynate: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 zabki czosnku swiezy tymianek pieprz wykonanie: Oczyszczone piersi kurczaka marynujemy w mieszance oliwy z oliwek, z wycisnietym przez(...)praske czosnkiem, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Najlepiej by miesko marynowalo sie ze 2 godziny, by przeszlo aromatem czosnku i tymianku. Po tym czasie kurczaka pieczemy na grillu lub smazymy na patelni grillowej. Solimy do smaku w czasie pieczenia. W przypadku patelni pamietajmy, ze jej juz nie oliwimy, to mieso jest naterte oliwa. Gotowe miesko podajemy ze salatka brokulowa. Smacznego

Przysmaki Karolki