ugotować coś zajmującego więcej uwagi ;) Na szczęście takie dania potrafią być naprawdę wspaniałe i pozwalają na kreatywność ;) Makaronowa zapiekanka z jarmużem w sosie pomidorowym Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis(...)gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 - 2 szklanki mleka przecier pomidorowy przyprawy: sól himalajska, pieprz, bazylia, kminek mielony Zaczynamy od przygotowania farszu. Kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy w kilku łyżkach marynaty - eliksiru . Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce oleju kokosowego z dodatkiem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Składniki: 270g piersi z kurczaka (2 pojedyncze piersi), 1 łyżka oleju, 1 łyżka przyprawy do gyrosa, 250g tortellini ze szpinakiem i ricottą, 1 świeża pomarańczowa papryka, 1 świeża czerwona papryka, puszka kukurydzy (285g po odsączeniu), 4 większe konserwowe ogórki, 1 czerwona cebula, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Zagotować wodę, osolić i wrzucić tortellini. Po minucie wyjąć, odcedzić, przelać zimną wodą(...)odstawić do całkowitego ostygnięcia. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawę gyros, olej i wymieszać. Podsmażyć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki włożyć do jednej miski, dodać majonez, posolić, popieprzyć i wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiPanem Andrzejem Polanem :) Wspaniała przygoda. Na początku było oczywiście dość stresująco, jednak Pan Andrzej oraz cała ekipa filmowa okazała się bardzo wyluzowana i cierpliwa ;) Przygotowałam zielone curry z kurczakiem , natomiast Pan Andrzej przygotował dla mnie nafaszerowane nóżki kurczaka z ryżem zapiekanym w mleku kokosowym. Mniam <3 Jeśli chcecie pójść w moje ślady i przeżyć kulinarną przygodę, zapraszam na stronę
My Culinary ArtDziś na obiad kasza. Kasza jaglana. Chodziła za mną niemiłosiernie przez cały tydzień, aż nadszedł jej dzień! Składniki kasza jaglana -ile chcesz piersi z kurczaka-ile zjesz cebula-tak jak lubisz czosnek- ilość zależy od Ciebie pieczarki- około 400 g sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek- jeśli lubisz, jak nie- to masło salsa pomidorowa parmezan tarty(...)niebo w gębie! Opcjonalnie buraki ćwikłowe- ja mam zawsze chęć na buraka! Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę pokrój drobno, podsmaż na oliwie. Pokrój w malutkie kawałki kurczaka, dodaj do cebulki. Podsmaż. Potem pokrój pieczarki w plasterki i dodaj do całości. Posól i dosmacz pieprzem. Dodaj sosu pomidorowego. Wymieszaj. Do całości dodaj kaszę jaglaną. Przełóż go miski i wymieszaj
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka przyprawa do kurczaka jajka + bułka tarta do panierowania 20 dag pieczarek 1 mała cebula 2 łyżki świeżego drobno pokrojonego koperku sól pieprz 1 kostka warzywna 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki + 1/2 szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Pierś pokroić na kilka porcji. Przyprawić, obtoczyć w jajku i bułce, a następnie usmażyć na rozgrzanym
A Ty Smakuj Mniepołączenie mięsa drobiowego. Koniecznie ze szpinakiem.Dla urozmaicenia zamiast smażyć roladki możemy je także upiec w piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości oleju(...)ok.5 minut.Delikatnie solimy,ponieważ ser jest słony.Dodajemy rozkruszony ser feta,dokładnie mieszamy,podduszamy jeszcze razem ok.3 minut. Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą
Z Majeczką w kuchniramach promocyjnego, urodzinowego menu, serwowano zarówno dania główne , jak i coś na osłodę oraz trunki rozluźniające :) Ekscesy kulinarne rozpoczęłam od kaszotto-pęczotto z kaszy pęczak, z piersią z kurczaka, jarmużem, boczniakiem, czerwona cebula i czosnkiem [cena urodzinowa=PLN 15] Trochę zdrowia na talerzu - ostatnio coraz częściej wraca się kulinarnie do różnego rodzaju kasz: jaglanej, jęczmiennej, gryczanej czy pęczaku. Bardzo zaciekawiła(...)mnie kompozycja tego dania zaserwowana w Alei 40 - z jarmużem i boczniakiem w rolach głównych Niestety potrawa nie spełniła pokładanych w niej nadziei... Kurczaka 3 smętne kawałki, jarmużu z lupą niemalże szukać, boczniaka jak na lekarstwo. Czosnku nie dało się wyczuć, sosu i okrasy żadnej. Danie mdłe, bez smaku. W degustacji wygrywała jedynie kasza - ugotowana na sypko i przyjemna
Grunt to przepis!Kolejna propozycja na grilla. Skrzydełka z kurczaka z grilla w delikatnej marynacie, w której czujemy zapach papryki, curry i cebuli. Skrzydełka przygotowane z tego przepisu są soczyste, mięciutkie i delikatnie, lecz aromatycznie przyprawione. Mimo dodatku chili, nie są ostre. Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka chili pół czubatej łyżeczki majeranku pół czubatej(...)tyle, aby marynata była gęsta, lecz płynna i całość mieszamy. Skrzydełka wkładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie wszystko mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Ja takie dania staram się przygotowywać dzień przed grillowaniem. Skrzydełka grillujemy na tacce. Grillujemy je 30 minut - po 15 minut z każdej
Smak mojego domurolę. Tym daniem zainspirowała mnie Kamila, która przygotowała je z serkiem topionym-ja zastąpiłam go gorgonzolą - było pysznie. SKŁADNIKI: 200g. rozdrobionego szpinaku(mrożonka) 100g. gorgonzoli 200 g. filetu z kurczaka 3 ząbki czosnku 150g. kwaśnej śmietany (jogurt naturalny) łyżeczka drobnych suszonych pomidorów 2 łyżki masła sól, pieprz, vegeta makaron (u mnie świderki) WYKONANIE: makaron gotujemy aldente z dodatkiem soli(...)filet kroimy na wąskie paski, smażymy z dodatkiem przypraw i suszonych pomidorów, dodajemy szpinak, czosnek, smażymy 5-10 min., następnie gorgonzolę kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z kurczakiem i szpinakiem, dodajemy śmietanę (jogurt) dokładnie mieszamy, zostawiamy na ogniu około 5 min., mieszamy z makaronem i gotowe
Kuchnia Beatypięknej pogody i długiego weekendu początkiem czerwca. Był czas na wycieczkę, spacery i na grillowanie. Kilka propozycji pojawi się teraz na blogu. Jedną z nich są grillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego
Czerwień i błękitroladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - 20 g zielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki marynowane(...)wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy. Na talerzu układamy kostkę z ryżu a na nią pokrojoną roladkę z kurczaka. Z jednej strony dajemy sos a z drugiej puree. Smacznego
Kuchenne Wariacjewspominając octu czy octu winnego (są to opcjonalne składniki BARSZCZU, nie BOTWINKI!). To samo tyczy się wyboru mięsa na bulion - musi to być mięso delikatne w smaku (najlepiej kurczak) oraz włoszczyzny - ta "stara" również popsuje smak Waszej zupy. Uszanujcie proszę i doceńcie smak młodego buraka - aby najlepiej zrozumieć produkt, posmakujcie go, surowego - ten smak właśnie musi zawierać Wasza(...)smak - zamiast ugotować botwinkę, zrobicie z niej barszcz z młodych buraków, a przecież nie o to chodzi! Składniki: 2,5 - 3 litry wody 3 duże pałki z kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny plus 2-3 młode marchewki 3-4 ząbki młodego czosnku wraz ze skórką 1 pęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny
Garniec MagalieSkładniki: udka kurczaka całe 2 duże, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mieszanka przypraw Grill Barbecue Royal Brand 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka, ziemniaki młode 1 kg, marchew 2 pęczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, sól morska rozmarynowa Royal Brand 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, surówka - jaką lubisz, koperek siekany(...)pęczka dwa duże uda kurczaka dobrze umyć, ręcznikiem papierowym osuszyć - przyprawę grill barbecue, sok z cytryny, przyprawę w płynie wymieszać z olejem i dobrze natrzeć uda z każdej strony, do lodówki na 1 godzinę piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - w naczyniu żaroodpornym ułożyć uda, nakryć folią i piec 35 minut młode ziemniaki, młodą marchew
W Mojej Kuchni Lubiętydzień zaczyna się od opisania "superproduktu". Spokojnie, nie są to nie wiadomo jakie produkty. To żywność dostępna dla każdego z nas, mowa tu m.in. o jogurcie, pomidorach, soczewicy czy kurczaku :) Dopełnieniem rozpoczęcia tygodnia jest cytat, mający nas zmotywować do działania :) Jest też kilka zadań na każdy tydzień, które powinniśmy postarać się wykonać :) Później już zaczyna się prawidłowy 7 dniowy skoroszyt(...)wyłapania błędów jakie popełniamy, a które odzwierciedlają się na naszej wadze. Jest to także przydatny zbiór informacji dotyczących ciekawostek żywieniowych, a także produktów, które spożywamy na co dzień (np. kurczak). Prowadzenie dziennika pozwala nam na obrazowe monitorowanie naszych zmagań z dietą, opisywanie osiągniętych sukcesów, odkrycie błędnych przyzwyczajeń czy zachowań żywieniowych. Jest pomocnikiem w walce o zdrowie i piękną sylwetkę. Bowiem
Zdrowie na języku :P