jogurtu. Kotlet mielony to potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej wieprzowiny, z mięsa drobiowego z kurczaka lub indyka, z wołowiny. Ja wykorzystałam tym razem szynkę wieprzową. Nie są to tradycyjne kotlety mielone ze znanego już Wam przepisu, ale pikantne z dodatkiem musztardy z wędzoną papryką, oraz chili. Kotlety mielone przed usmażeniem obtoczyłam w mące kukurydzianej. Po usmażeniu mięso jest soczyste
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI na 4 osoby: 1 kurczak ok 1.5 kg Sól i pieprz do smaku Farsz 40 dag leśnych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 dużych garści świeżego szpinaku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki masła 2 łyżki suszonej bazylii Marynata 1 łyżka oleju 2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej 2 łyżki czosnku granulowanego(...)kosteczkę. Mieszkam następnie dodaję grzyby. Całość smażę na małym ogniu aż będą ładnie szkliste. Dodaję szpinak, sól i pieprz do smaku oraz czosnek granulowany i suszoną bazylię. Kurczaka myję a następnie wycinam kości. Ja jedynie pozostawiam skrzydełka. Kurczaka nacieram przyprawami. Kurczaka faszeruje. Zaszywam kurczaka albo spinam wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. Kurczaka przekładam do worka do pieczenia
Gotowanie Patkikurczaka pieprz cytrynowy, sól przyprawa do kurczaka oregano 1/2 pomidorów z puszki Piersi marynujemy w przyprawach. W naczyniu żaroodpornym wykładamy pomidory z puszki, posypujemy solą i pieprzem. Na pomidorach układamy piersi i pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 180 st. SALSA 1/2 pomidorów z puszki 1 żółta papryka 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili(...)sól, zioła prowansalskie 1 łyżka ketchupu W rondelku na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pomidory. Paprykę, czosnek i chili kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Całość solimy i gotujemy aż salsa zrobi się gęsta. Pod koniec dodajemy ketchup. Sala z chili jest dosyć ostra. Jeśli nie lubisz takiej ostrości, papryczkę zamień na pieprz. R YŻ CURRY Z WARZYWAMI
Mój Smak na Życiełososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili
Poezja smakucurry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera ------------------------------------------------------------- Curry z dynią Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 spora cebula 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 zielonej papryki 5 plastrów pieczonej dyni 1 łyżeczka pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego
Kulinarne przygody GatityPobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch dorosłych osób) Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Podwójna pierś z kurczaka Polędwiczka wieprzowa (400 g) Mielone mięso wieprzowe (500 g) 4 cukinie 1 duża biała rzodkiew (lub 3-4 białe rzepy) 400 g mrożonego groszku Kalafior Dynia Opakowanie szpinaku(...)łyżeczka) Słodka papryka (łyżka) Pieprz kajeński (łyżeczka) Sok z cytryny (łyżeczka) Imbir (łyżeczka) Ocet ryżowy (1/2 łyżeczki) Sól i pieprz Ze spiżarki: Szklanka mleka Olej Jogurt naturalny (3 łyżki) Miód (2 łyżeczki) Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Pobierz listę zakupów Poniedziałek – Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie
Niedzielny kucharzsuszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem. Składniki na sos: 1 duża czerwona papryka 100 ml śmietanki(...)oregano sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w bardzo małej ilości wody. Następnie odlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na niskim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Składniki na puree: 9 średnich ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany sól Sposób wykonania: Ziemniaki solimy
Kuchnia Pani Wiosnyugotowanego ryżu 1 kg mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w kostkę 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce 2 ziarenka kardamonu, rozgniecione lub 1/3 łyżeczki mielonego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżki mielonego chili(...)drobno posiekanych 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej sok z ½ cytryny sól Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do zarumienienia, po czym przełóż go na talerz. Do tej samej patelni włóż cebulę, czosnek i imbir, podsmaż przez 2 minuty i dodaj przyprawy. Podsmaż kolejną minutę
karmelowydawno nie piekłam kurczaka , więc wypadło na udka . Efekt końcowy był mniammmmmm , przepyszne, aromatyczne aż jeść się chce , zapraszam serdecznie do wypróbowania sobotniego mięsiwa . Składniki 8 podwójnych udek 2 cebule 2 ząbki czosnku 10 łyżek ketchupu pikantnego 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki(...)mięso i przekładam na blaszkę , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 2 godzinki pod przykryciem . Po tym czasie odkrywam nasze mięso , i podpiekam skórę z kurczaka około 20 minut , po tym czasie nasze mięso jest gotowe do podania , doskonale smakuję z pieczonymi ziemniakami
Mój SmakWażnym dodatkiem jest tu wędzona papryka. Taki sos do smarowania mięsa powinien być słodki, kwaśny i ostry, z wyraźną nutą wędzonego aromatu - zachęcam, by dodać odpowiednią ilość składników do smaku. Jeśli nie przepadacie za karkówka, w tej marynacie dobrze sprawdzą się też żeberka lub znacznie chudsze i zdrowsze kawałki mięsa, na przykład kurczak lub indyk (pieczemy je jednak znacznie(...)keczupu, ok. łyżki musztardy (lub do smaku), łyżeczka miodu (lub do smaku), kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku) przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, wędzona i ostra papryka Karkówkę oprószyć solą, pieprzem, cebulą, rozmarynem, tymiankiem i majerankiem, odstawić na 30 minut lub całą noc (można dodać odrobinkę oleju). Połączyć pozostałe składniki marynaty do smaku - sos keczupowy powinien być
Lekcje w kuchnipaprykę wędzoną w proszku, chili w proszku, trochę soli, pokruszone listki laurowe, zmiażdżone ząbki czosnku, mielone migdały, potarty imbir, zmiażdżone ziarenka kardamonu. Dokładnie wszystko wymieszać, następnie dodać mięso pokrojone w paski. Ponownie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i wrzucić pokrojoną w piórka cebulkę. Smażyć aż zmięknie, cały czas mieszać. Dodać kurczaka
Kuchnia Pokoleńfalafel – pad thai z kurczakiem – zupa pho z kurczakiem – sataye z kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 średni kalafior 2 jajka ugotowane na miękko lub półtwardo 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy harissa (możesz użyć 1 łyżeczki wędzonej papryki, 3/4 łyżeczki kminu rzymskiego
nietylkopasta.plDiabelska zupa Polecam pyszną zupę na bazie mleka kokosowego z dodatkiem soczystego mięsa z kurczaka i mieszanki warzyw chińskich. Bez konieczności robienia drugiego dania, bo zupa jest z mięsem i bardzo pożywna. Składniki: · 1 filet podwójny z kurczaka · 2 szklanki wywaru rosołowego lub kostka rosołowa(...)Olej do smażenia · Sól · 2 łyżki curry · ½ łyżeczki papryki ostrej · ½ łyżeczki papryki słodkiej Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę. Doprawiamy jedną łyżką przyprawy curry oraz solą. Następnie smażymy
Kulinarna ChwilaBardzo kremowy, bardzo aromatyczny, idealny kurczak do ryżu czy komosy ryżowej. Z makaronem ryżowym też będzie znakomity. Szybko się go robi a właściwie robi się sam
Moje Małe Czarowanieprzepis na dość bezpieczne danie, które powinno zadowolić zarówno fanów tradycyjnych kotletów z kurczaka, jak i osoby, lubiące pewne nowości. Przy roladkach trzeba się co prawda odrobinę narobić, ale – uwierzcie mi – naprawdę warto. Lista zakupów (proporcje dla 4 osób): 4 bakłażany, 2 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki mielonej kolendry, 2 łyżki mielonego kuminu
Proste-przepisy.pl