porcje) bulion 2 kurze skrzydełka 1 marchewka 1/3 selera 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula kawałek pora marynata do kurczaka 1 duża pierś kurczaka pojedyncza 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka curry sok z 1 limonki 1/2 łyżeczki sypkiej kolendry 1/2 łyżeczki bazylii sól i pieprz dodatkowo 1 cebula 1 cukinia(...)zupy), dodać mleczko kokosowe, liście kaffiru i serek topiony, gotować na małym ogniu, aż serek całkiem się roztopi. Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dodać pomidora oraz pokrojoną w plasterki cukinię, smażyć ok.6-8minut. Następnie całość przełożyć do bulionu z mleczkiem kokosowym. Gotować chwilę. Śmietankę rozrobić z mąką, podlać bulionem i dokładnie wymieszać. Połączyć
Raj dla Podniebienianami buraczkowy tydzień, gdyż piekąc czerwone buraczki do carpaccio włożyliśmy dwie sztuki więcej, aby wykorzystać je potem do zrobienia sałatki z piersi kurczaka, czerwonych buraczków i sera feta . Te połączenia smakowe zawsze się sprawdzają, a do tego nieźle wyglądają ułożone na talerzach, więc dodatkowo zachęcają do jedzenia . Ma to znaczenie zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, kiedy to narażeni jesteśmy(...)buraczkami – na zdrowie. Udostępnij Składniki na sałatkę z pieczonymi buraczkami, kurczakiem i serem feta 2 duże buraczki czerwone 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mixu sałat Marynowane piersi z kurczaka: 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy Dressing: 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu z granatu (można także
niecodziennikparynudna, i nawet osoby które za nią nie przepadają zjedzą z apetytem to danie. pulpety: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu 1/4 dyni hokkaido 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, papryka chili 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia sos: 1/4 dyni hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)szklanki śmietany 30 % 200 ml bulionu drobiowego Pulpety: Pierś z kurczaka, obraną cebule i czosnek mielę maszynką do mięsa. Przekładam mięso do miski, dodaję jajko, startą i obraną dynię. Trę ją na tarce o dużych oczkach. Dodaję natkę posiekaną, ryż ugotowany, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, paprykę chili. Całość wyrabiam i formuję nieduże kulki które obtaczam w mące. W garnku
wesoła kuchniaprzyjęcia. Kurczak gyros idealnie komponuje się z kruchą kapustą, słodkawymi pomidorkami i wyrazistym kiszonym ogórkiem. Sałatka świetnie smakuje również jako dodatek do dań z grilla Składniki: ½ główki młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała/pekińska lub sałata) 2 piersi z kurczaka łyżka masła łyżka oliwy z oliwek mieszanka przypraw: sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek, mielona kolendra, rozmaryn
Pyry na Gazkoniecznie...suszone owoce dodają ciekawego, słodkawego smaczku, za to ryż niczym risotto w ostrzejszym smaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki(...)kiszone 1 łyżeczka curry szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy przyprawiamy, następnie odstawiamy na 1 godzinę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawione udka, obsmażamy następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. W tłuszczu pozostałym po kurczaku podsmażamy obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę, dorzucamy suszone owoce które wcześniej zalewamy wrzącą wodą odsączamy, wszystko dusimy
kgwjanczewojakiś czas temu: bez tłuszczu i zbyt wysokiej temperatury, a soczysty i pełen smaku. Zainteresowanych zapraszam do lektury: Składniki: 2-3 ćwiartki kurczaka (w zależności od ilości chętnych) mieszanka ulubionych ziół i przypraw (tu słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir) sól, pieprz biały ok 50 ml wody Przygotowanie: Umyte ćwiartki okrawamy ze zbędnego tłuszczu. Nacieramy solą i pozostałymi przyprawami
Kuchnia po mojemuSkładniki: pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie Prymat bazylia Prymat odrobina papryki ostrej i słodkiej Prymat olej rzepakowy sól i pieprz Przygotowanie: Pierś umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Następnie spryskać delikatnie olejem rzepakowym i natrzeć czosnkiem i przyprawami. Odstawić na ok 30 minut. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową tak, żeby móc ułożyć
The Sweet Damseloraz sałatką colesław . I obowiązkowo z jogurtowym sosem czosnkowym . Czasami trzeba zgrzeszyć :) Składniki marynaty do mięsa: duża pierś z kurczaka (moja ważyła 450 g) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka oliwy Składniki ciasta na panierkę: 1 duże jajko(...)mleka 100 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej Dodatkowo: 60 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra - 1 litra oleju rzepakowego do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry o grubości około 8 mm -1 cm. Mięso wkładamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki marynaty
Smak mojego domuSKŁADNIKI : 150 g makaronu tasiemka, pełnoziarnistego, Lubella pęczek botwinki 1 mała pierś z kurczaka 1 mała cebula 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1/2 szklanki bulionu 100 g śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej pomidorki koktajlowe
Kulinarne Fantazje Mariolisałatki. Można dodać do nich dowolne warzywa i podobno pyszne są z żółtym serem. Zapraszam!!!! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, 5 łyżek maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, pęczek natki pietruszki, olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy razem z cebulą. Odstawiamy
Passion of Cookingząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprz, sok z 1/2 cytryny, sok z 1/2 limonki, kilka łyżek oliwy Kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy w paseczki średniej grubości i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir - ilość uzależniona
Plate of Joyśrodku wilgotny kurczak. Jeśli dodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad. pojedynczy filet z kurczaka 1/2 kubka małego jogurtu naturalnego 1 małe jajko 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu otręby (dowolne, ja użyłam pszennych) papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek Normal 0 21 false false(...)marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. 3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki"). 4. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce. 5. Filety można zgrillować na grillu elektrycznym lub piec w piekarniku
Szefowa kuchnijogurcie i dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę, aby kurczak się zamarynował. Po tym czasie kurczaka podsmażyć przez 5 - 8 minut. Do marynaty zamiast jogurtu można użyć kwaśną śmietanę. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić. Pomidory umyć i również drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez(...)minut, dodać pomidory i dusić do czasu, aż papryka i pomidory będą miękkie, przyprawić solą do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącego płynu z pomidorów, znajdujących się na patelni, wlać na patelnię i zagotować. Pod koniec dodać orzeszki i ewentualnie koncentrat, dla uzyskania intensywniejszego koloru. Koncentrat można pominąć, jeśli do kurczaka był dodany barwnik. Z sosu wyjąć kardamon, goździki
Kuchcik gotujełagodniejszą wersję. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada kusząco zarumienioną skórkę. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! 8 podudzi z kurczaka Marynata: 3 łyżki jogurtu naturalnego (płaskie) 1 łyżka miodu (płynnego) 1,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1-1,5 łyżeczki soli (lub według gustu) Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać
Di gotujePierś w papirusie w ykonana domowym sposobem bez zbędnych ulepszacz y. Pomysł zaczerpnęłam od Margarytki . Skł a dniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 mała łyżeczka oleju rzepakowego dowoln e przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie) + kawałek papieru do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy kawał ki papi eru - takie, a by można było zawinąć
Kuchnia domowa Ani