wszystkim SMACZNA! :) Zapraszam do pierwszej możliwości! Rozpoczynamy od DYNI FASZEROWANEJ kaszą gryczaną, kurczakiem i mozzarellą. Składniki: 1 mała dynia 0,5kg filetu z kurczaka 1 mozzarella 250g kaszy gryczanej łyżeczka startego imbiru sól, pieprz, papryka ostra 2 ząbki czosnku świeża bazylia pomidory w puszcze mała puszka kukurydzy 1 cebula 100ml soku pomidorowego Przygotowanie: 1. Dyni odkroić czapeczkę i wydrążyć
FITBUuKpiersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)odstawiamy na 10-15 minut. Warzywa kroimy, marchewkę i paprykę w słupki, cukinię na talarki lub w ćwiartki talarka- zależy to od jej wielkości, kawałki muszą być średniej wielkości. Cebulę i pieczarki w ćwiartki. Fasolkę oczyszczamy, możemy przekroić na pół. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i odrobinę oleju. Smażymy naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki
KuchcikoweLoveSKŁADNIKI : 500 g piersi z kurczaka 2 szklanki mąki pszennej do panierowania sól, słodka i ostra papryka do smaku olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski, doprawiamy je solą, paprykami i mieszamy. Do miski wlewamy mleko, jajka i sok z cytryny, wsypujemy przyprawy, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy ciasto. Będzie konsystencji ciasta naleśnikowego tylko troszkę gęstsze. Do miski wsypujemy mąkę do panierowania. Kawałki mięsa maczamy dokładnie w cieście a później w mące
Kulinarne Fantazje MarioliBigos po cygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa 3 ziela angielskie sól, pieprz Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka(...)kiełbasę i mięso z kurczaka. Przekładamy wszystko do kapusty i na pozostałym tłuszczu przesmażamy podgrzybki ok 10 min aż odparuje z nich woda i dodajemy do kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy ok 45 min. Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem
W kuchennej krainiegroszek bulion (3 razy tyle, co ryżu) – idealnie, żeby był to bulion na rybich łbach i pancerzykach z krewetek, ale bulion z kurczaka też spokojnie daje radę. szklanka okrągłego ryżu oliwa z oliwek szafran wędzona papryka w proszku Cebulę posiekać w kostkę, pomidory zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać, kalmary pokroić w niezbyt wielkie kawałki, paprykę
stajnia gołębie od kuchnipodawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Zapraszam na smaczny obiadek. Składniki mięso z kurczaka ugotowanego w rosole 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 2 łyżki ketchupu 1 puszka groszku konserwowego bulion mięsny 1 duża cebula 2 średnie marchewki 200 ml śmietany słodkiej koperek sól pieprz papryka słodka papryka ostra Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę drobno pokrojoną(...)marchewki. Pomidory z puszki zmiksować, dodać ketchup wymieszać i wlać do mięsa, groszek odcedzić na sicie i wsypać do potrawki. Doprawić solą, pieprze, paprykami. Wszystko dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać śmietanę i koperek. potrawka z kurczaka
O kuchni z uczuciemŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 4 podudzia z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki sosu teriyaki, łyżka oleju, 1/3 łyżeczki cynamonu, łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka syropu klonowego (lub płynnego miodu). Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odstawiam do lodówki
JejKuchniaoleju kokosowego Radix-Bis 1 łyżeczka nasion gorczycy 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 szklanki mleczka kokosowego Radix-Bis Marynata do kurczaka: 1/2 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki wody Do podania: ryż, surówka z kapusty. Najpierw przygotowujemy
MamaOskarkamamy czasu na gotowanie. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu lubella Tagliatelle 300 gram piersi kurczaka 100 gram brokuł garść zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz, majeranek i wędzona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 suszone pomidory ząbek czosnku 1/2 szklanki bulionu(...)opakowaniu. Na oliwie podsmaż posiekany ząbek czosnku z suszonymi pomidorami. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka oraz podzielony na różyczki brokuł oraz fasolkę szparagową. Smaż całość kilka minut. Dodaj pokrojone pomidory oraz bulion. Duś składniki jeszcze 5-7 minut. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Dodaj śmietanę, ugotowany makaron oraz natkę pietruszki i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj i podaj
Mango Papajamogę powstrzymać obrzydzenia. Przygotowanie papki z przyprawami – do miseczki wrzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszankę ziół suszonych, oregano, majeranek, kurkumę, paprykę słodką wędzoną i ostrą. Wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka przeciąć ostrym nożem wzdłuż piersi i rozłożyć na płasko. Kurczaka obsypać solą, to musicie zrobić na wyczucie. Dokładnie obłożyć go przygotowaną papką
Kuchnia PokoleńPrzepyszna potrawa makaronowa jakby gyros z dodatkami . Nie tylko smakuje ale też fajnie wygląda. Gyros z makaronem i serem - składniki udka z kurczaka 4 szt makaron 200 g ser gouda 200 g pieprz biały mielony szczypta papryka mielona słodka szczypta chili mielone szczypta imbir mielony szczypta Dodatkowo: Zdrowy olej tłoczony na zimno rzepakowy GREEN spoon Gyros z makaronem
Różowa kuchniaSkładniki: kurczak 1,5 kg, masło zimne 1/4 kostki, seler nać 5 gałązek, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smaku DODATKI: ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć
W Mojej Kuchni Lubiętygodniowe menu. Dzieci zajadają ze smakiem. Mój tato cichaczem wyjada prosto z garnka. A ja ją pokochałam. I to z wielu powodów. Po pierwsze - jest naprawdę bardzo dobra. Pieczarki, papryka, czosnek podsmażone i zalane bulionem, doprawione orientalnymi przyprawami a sam smak podniesiony według tajskiej tradycji - mlekiem kokosowym. Idzie się najeść ze smakiem do syta i patrzeć jeszcze dokładki. Po drugie(...)ręką :-) Składniki na 6 porcji: 6 gniazd nitek makaronu Lubella nr 49 olej do podsmażania (najlepiej kokosowy ale można użyć innego) podwójna pierś z kurczaka - około 65 dag 30 dag dużych pieczarek 1 czerwona papryka słodka płaska łyżka kurkumy ząbek czosnku kawałek świeżego imbiru około 2 cm (trzemy i dodajemy tyle ile uważamy za koniecznie, łatwo przesadzić bo świeży
Poezja Smaków - blog kulinarnykurczaka z ziemniakiem truflowym, podana z kilkoma innymi warzywami na sałacie batawia. Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 ziemniak truflowy 1 łyżka oliwy z oliwek garść sałaty batawia 1/2 marchewki fioletowej 1/2 papryki czerwonej 1/2 białej rzodkwi 1/2 marchewki żółtej sok z 1/2 cytryny Przyprawy : papryka słodka pieprz(...)oddzielnie na tackach z folii aluminiowej. Na 1 poziomie parowaru kładziemy kurczaka. Ziemniaki fioletowe układamy na 2 poziomie. Włączamy parowar na 25 minut. 13 minut przed końcem parowania, wkładamy na 2 poziom marchewkę żółtą i frytki z białej rzodkwi. Po kolejnych 3 minutach marchew fioletową i kawałki papryki. Sałatę batawia przekładamy na talerz i polewamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny
Parowar Facetamoże nie smakować, a wręcz przeciwnie danie plasuje się w czołówce moich ulubionych :) Składniki na 4 porcje: 500 g piersi z kurczaka 450 g warzyw mrożonych ( u mnie te z marchewką, brokułem, kukurydzą, papryką i fasolką szparagową) 2 ząbki czosnku 1 cebula 75 g orzeszków arachidowych solonych 2 łyżki sosu sojowego 500-600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Fabryka pomysłów