się kulinarnym zdrowym rozsądkiem, zawsze będą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka i sok do smaku(...)plasterki (użyłam szatkownicy) i przekładamy do miski z lodowatą wodą (nabiorą jędrności i będą miały ciekawy kształt). Cebulę kroimy w cienkie krążki, por w plasterki, papryki pozbawione gniazd nasiennych w paski, filety z kurczaka (dałam pieczone) kroimy w kostkę. Z wyparzonej cytryny cienko obieramy skórkę, którą kroimy bardzo drobno (możemy też ją zetrzeć na tarce). Odsączamy z zalewy kukurydzę
mojewypiekiinietylkoczyli: 100ml śmietanki 200ml mleka kokosowego wywar z kurczaka 200g marchewki kolendra 200g cukinii 150g ciecierzycy I kilka nowych składników: pierś z kurczaka kilka grzybów mun 2 limonki 1-2 papryczki chilli świeży imbir cukier kokosowy Skworcu papryka zielona płatki (suszona) Skworcu szczypiorek sól i pieprz No dobrze w związku z tym, że zupa była jedną wielką improwizacją postaram(...)jest już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Na patelni podsmażyłam pierś z kurczaka (pokrojoną w niedużą kostkę) z suszoną papryką zieloną, solą i pieprzem. Zalewam grzyby wrzątkiem i czekam aż napęcznieją (ja kupiłam takie już pokrojone w cieniutkie paseczki, więc nie trwało to długo). Następnie kroimy
Brzuszki Łakomczuszkiusmażoną cebulę. Na jednej połowie warstwy ziemniaczanej nakładamy pomidory z papryką, a na drugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki(...)kilka gałązek świeżego tymianku kilka szczypt słodkiej papryki kilka szczypt suszonego czosnku kilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy
My Chcemy JeśćPierwszy raz kotlety dzikuski zrobił mi jeszcze wtedy mój przyszły mąż. Pamiętam, że jedliśmy je z frytkami i grillowaną papryką. Tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam podzielić się z Wami tym smakiem :) Skła dniki: 50 dag filetów z kurczaka duża cebula 30 dag żółtego sera 3 łyżki mąki(...)pszennej 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% łyżka świeżej posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki zmieszanej papryki ostrej i słodkiej sól/pieprz Frytki Super Crunch 2 duże papryki (żółta i czerwona) oliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka myjemy i razem z obraną cebulą drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce i dodajemy do mięsa. Jajka wraz z pozostałymi składnikami dołączamy do farszu i dokładnie
ChilliJemysałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati(...)bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Pomidorowa sałatka z młodą kapustą Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Chrupiące
Moja smaczna kuchnianadaje ona niesamowity smak i jest obowiązkowa :) Składniki na 4 porcje: podwójny filet z kurczaka - duży sól, pieprz przyprawa do kurczaka - 1 łyżka 2 małe ząbki czosnku ok. 350 g makaronu Penne (krótkie) 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki - do sosu szczypta ostrej papryki - do sosu 400 ml śmietanki 18% do sosów 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej zielonej(...)rozgrzej oliwę - smaż kawałki fileta z obu stron na złoty kolor - odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. W garnku podgrzej śmietankę - dodaj ser i paprykę (słodką i ostrą), wymieszaj. Do sosu wrzuć kurczaka, dosyp pietruszkę i dobrze wymieszaj - pozostaw na minimalnym ogniu. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze. Penne polej sosem z kurczakiem ... Smacznego
Alutka-Gotujejest trudne w wykonaniu a dzięki swojej orientaloności zabierze Was w pyszną, kulinarną podróż w najdalsze zakątki świata KURCZAK W SOSIE CURRY: 2 piersi z kurczaka 100g ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chilli 200ml śmietanki kokosowej przyprawy: czerwone i żółte carry, imbir, sól, pieprz, kolendra, sos sojowy, sos rybny Piersi z kurczaka opłukujemy(...)dusimy przez kilka minut, po czym zalewamy całość śmietanką kokosową i dalej gotujemy, aż do momentu gdy nasz sos zacznie gęstnieć. Czerwoną paprykę kroimy w paski i wrzucamy do naszego sosu wraz z podsmażoną piersią z kurczaka. Od tego momentu całość gotujemy dosłownie kilka minut by nasz kurczak nie zrobił się zbyt suchy. W tym momencie warto jeszcze raz sprawdzić
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiszklanka makaronu pełnoziarnistego farfalle 250 g fileta z piersi kurczaka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy dijon Przyprawa do kurczaka 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 1 czerwona papryka 1 szklanka pomidorków koktajlowych 3 łyżki świeżej natki pietruszki Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą(...)przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni. Mięso łączymy z makaronem, pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz czerwoną papryką pokrojoną w kostkę. Na końcu siekamy natkę pietruszki i dodajemy do miski. Podajemy na ciepło lub zimno
VioletoweKucharzeniepól szklanki posiekanej natki pietruszki słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól, pieprz przecier pomidorowy mąka do panierki Wykonanie: Szynkę i pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem, obiema paprykami, obtaczamy w mące, obsmażamy. Do garnka z gorącym bulionem przekładamy obsmażone mięso. Dokładamy pokrojone na kosteczkę marchwie i pietruszkę, wrzucamy również fasolę i kukurydzę.Gotujemy razem
Z Majeczką w kuchnizimowe dni i wieczory. Smacznego :) Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 200 g polędwiczek z kurczaka 1 L bulionu warzywnego 1 papryka czerwona 2 pomidory 400 ml mleka kokosowego 5 suszonych liści limonki 2 łyżeczki pasty krewetkowej Tom Yum 1 limonka trawa cytrynowa świeży imbir kolendra świeża makaron ryżowy sól(...)pieprz PRZYGOTOWANIE: W garnku na oliwie podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy rozbitą trawę cytrynową, liście limonki, sok z połówki limonki i pieprz. Gotujemy na wolnym
kulinarnyJaUżyjcie ulubionego ryżu i warzyw jakie posiadacie na podorędziu. Smacznego! Składniki: Ryż brązowy i czerwony fasolka szparagowa zielona groszek zielony mini marchewki bulion drobiowy/warzywny Kurczak: podudzia z kurczaka czosnek niedźwiedzi czosnek granulowany papryka słodka aromatyzowany czosnkiem i chilli olej słonecznikowy* Przygotowanie: Ryż przepłukać pod bieżącą wodą, aż będzie ona klarowna. Nie ważne czy używacie ryżu w woreczkach, czy sypanego. Kurczaka
Karczma Honoriettykurczak w całości (ok. 1,5 kg) 1 cytryna pokrojona w plastry Na marynatę: 1/2 główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać
Szczęśliwa kuchniamieszanką przypraw do złotego kurczaka Knorr ..i kurczaczek troszkę tak poleżał w lodówce, a potem "poszedł"na szpikulec i na rożen..efekt końcowy..mniam...pycha. "Przyprawa Złocisty kurczak Knorr to wyraziste połączenie papryki, pomidorów, czarnego pieprzu, czosnku, cebuli, gałki muszkatołowej i cynamonu. Chrupiąca, złocista skórka oraz smak mięsa, sprawią, że tak przyprawione mięso na stałe zagości w domowym menu." kurczak
Moje domowe kucharzeniekurczak w całości (ok. 1,5 kg) 1 cytryna pokrojona w plastry Na marynatę: 1/2 główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMożecie zrobić dowolny. Ważne by był pikantny... Składniki: kilka sztuk młodych cukinii - wykorzystałam żółte okrągłe 200 g makaronu świderki 2 filety z kurczaka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku pół szklanki mrożonego groszku 1 niewielka czerwona papryka pół puszki kukurydzy 2 mięsiste pomidory 2 łyżki słodkiej papryki łyżka ziół do pizzy 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)Przygotować farsz. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę filety z kurczaka i usmażyć. Dodać szklankę wody, pokrojoną w kostkę paprykę, groszek i kukurydzę. Gotować kilka minut, następnie dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, słodką paprykę i zioła, natkę i koncentrat. Gotować
Czerwień i błękit